07.06.2004.

Predavanje o Tibetu

Oko svete planine Kailash

Predavanje o Tibetu

2. lipnja održano je u Maloj dvorani POU Samobor predavanje Ratka Rikića o Tibetu, odnosno o svetoj planini Kailash. Kroz predavanje popraćeno projekcijama dijapozitiva, Rikić je tridesetak prisutnih posjetitelja upoznao s načinom života Tibetanaca, njihovim običajima, vjerom i kulturom. Iako je bilo govora o svim predjelima kroz koje je predavač prolazio, centralna tema predavanja ipak je bila sveta planina Kailash, na koju je zabranjen uspon, ali u čijem se podnožju jednom godišnje okupljaju hodočasnici, budisti, ali i posjetitelji iz svih krajeva svijeta.

Tijekom svečanog obreda na podignuti molitveni stub stavljaju se zastavice, a nakon toga tusuće hodočasnika kreće na obredno pješaćenje oko planine Kailash. Taj put, dugačak oko pedesetak kilometara, na visini od oko 5 ooo metara istinski je ispit za sve hodočasnike, ali ponajviše one pristigle iz drugih krajeva, neprilagođene uvjetima koji tamo vladaju. Tibetancima je za to potreban jedan dan i jedna noć, a ostalima i po nekoliko dana.

No, kako je rekao Ratko Rikić, doživljaj je neusporediiv s ičim viđenim, pa će svetu planinu Kailash ponovno posjetiti, ovaj put s obitelji.

I.H.

 
07.06.2004.

8. dani samoborskih vrtića

Loše vrijeme pokvarilo dječje veselje

8. dani samoborskih vrtića

U utorak, 1. lipnja, svečano su otvoreni 8. dani dječjih vrtića Samobora. Manifestacija je to koja se održava već niz godina, a koja je započela pod imenom Zašto uši rastu na glavi. I ovaj put organizirana u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Samobor, smjestila se na Trg Matice hrvatske, kako na otvorenom, tako i unutra, u maloj dvorani Hrvatskog doma. Od 1. do 6. lipnja otvorena je izložba likovnih dječjih radova vrtića Grigor Vitez, Izvor i Suncokret. U srijedu su djeca iz vrtića u samoborskom kinu gledala film Petar Pan, a u četvrtak je u maloj dvorani bilo predavanje "Govor djece i čimbenici koji utječu na njegov razvoj" koje je održala logoped Jasna Geljić. Problemi su trajali preko cijelog vikenda kad se vrijeme pokvarilo, pa se predviđeni programi na Trgu Matice hrvatske nisu mogli održati, tako da je sve prolongirano na početak sljedećeg tjedna, kad će u ponedjeljak nastupiti Margareta Mihalić, akademska pjevačica, flautistice GŠ Ferdo Livadić Dora Stanec i Ana Hržić.

Također, održat će se brojne radionice (oblikovanje žice, košec, pletenje prućem, vez, filcanje vune, izrada ukrasnog nakita, izrada lutaka) i nastupi (folklorne grupe DV Izvor i G. Vitez, Dječji folklor FA Mladost – Samoborček, Dječji folklor FA Oštrc – Rude, Dječji zborovi Smješak i Samoborček, Dramska grupa OŠ Rude, žongleri S.E.K.S., pantomimičar Nikša Dulčić…).

Tomislav Marvar

FOTO: otvorenje Dana vrtića – nastupile su folklorne grupe DV Grigor Vitez i Izvor

 
07.06.2004.

Jubilarna, 25. Večernjakova biciklijada

Najveći skup biciklista u Hrvatskoj!

Jubilarna, 25. Večernjakova biciklijada

Oko 15 tisuća ljudi, pristiglih uglavnom biciklima iz Zagreba, okupilo se u nedjelju 30. svibnja na Vugrinščaku, te nekoliko sati uživalo u nastupima vrhunskih izvođača, voditelja Radija Sljeme i specijalitetima u brojnim pokretnim ugostiteljskim objektima.

Vožnja do Samobora i boravak pod zidinama Starog grada protekli su bez incidenata, a raspoloženje je bilo, kao i u prošla 24 navrata, na zavidnoj visini.

Prvi su biciklisti stizali na Vugrinščak oko 11 sati, kada je počeo i program na čelu s voditeljima Radija Sljeme Ivanom Radaljac-Krušlin, Sanjom Prijatelj i Mislavom Togonalom. U dječjem programu nastupili su mnogi mali pjevači, predvođeni pobjednikom dječjeg Eurosonga Dinom Jelusićem.

Biciklisti, dobrano izmoreni prijeđenim kilometrima, ako već nisu aktivno sudjelovali u programu, relaksirajuće su šetali između štandova, osvježavali se u bazenu ili ležali u hladu, a većina je pohrlila na štandove na kojima su ugostitelji nudili roštilj. Mnogi su opsjedali i info-pultove, na kojima su se primale prijave za natjecanja i tombolu, koji su ubrzo nakon toga počeli. Građani su fanatično navijali za svoje favorite, a mnogi su si dali izmjeriti i tlak na Plivinu info-pultu.

No, najbolje je tek počinjalo! Prigodni koncert počeo je nastupom atraktivne Vlatke Pokos, a već uzavrelu atmosferu dodatno su zagrijavali Gazde, Saša, Tin i Kedžo, Ivana Kindl, Kraljevi ulice, 4 asa i Neki to vole vruće. U stankama spektakla voditelji su dijelili nagrade dobitnicima natjecanja i izbora, te proglasili Miss i Mistera Biciklijade. Na red su došle Divlje jagode, što je dodatno usijalo atmosferu na livadi posvećenoj zaljubljenicima u bicikle. Program je završio velikim hitom, ne "Bicikli", kako su mnogi očekivali, već "Motori" i valjalo je ponovno zajašiti svoje ljubimce na dva kotača – i put Zagreba!

Policija je formirala kolonu i u predvečerje se krenulo prema Zagrebu, s jednom mišlju i željom – do sljedeće Biciklijade i provoda na Vugrinščaku.

Ivanka Bišćan

 
07.06.2004.

U Samoboru održan seminar za mlade novinare lokalnih medija

Kako se nositi s informacijama?

U Samoboru održan seminar za mlade novinare lokalnih medija

Prošlog vikenda, 29. i 30. svibnja održan je u samoborskom Hotelu Lavica seminar Kluba novinara za mlade novinare lokalnih hrvatskih medija.

U subotu se program seminara sastojao od vježbi i analize vježbi na temelju unaprijed pripremljenih materijala o Centru za azilante u Stubičkoj Slatini, te nekoliko na licu mjesta izmišljenih elemenata vezanih uz slučaj. U nedjelju su, u teorijskom dijelu, iznošeni primjeri iz vlastitog rada (etičke dileme, sudske tužbe i slično), a predstavljene su i prokomentirane i najzanimljivije odredbe iz paketa tzv. medijskih zakona.

Forma je, zapravo, bila vrlo fleksibilna i definirana kroz diskusiju i životne primjere, a mladi su novinari jedni drugima mogli prenijeti brojne primjere iz vlastite novinarske prakse.

Novinari - treneri bili su Krunoslav Vidić, saborski izvjestitelj Hrvatskog radija, Helena Puljiz, bivša novinarka Jutarnjeg lista, trenutno slobodna novinarka i Robert Škiljan, urednik Samoborskog glasnika.

I.H.

 

Predavanje o Tibetu

8. dani samoborskih vrtića

Jubilarna, 25. Večernjakova biciklijada

U Samoboru održan seminar za mlade novinare lokalnih medija

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002