16.11.2018.

Samoborci obilježili 27. godišnjicu tragedije Vukovara

Vukovar i njegove heroje treba pamtiti

Uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i ove je godine u Samoboru obilježena godišnjica jednog od najtužnijih događaja u hrvatskoj povijesti – pad Vukovara, grada heroja i simbola hrvatske slobode. Građani Samobora su, zajedno s učenicima osnovnih i srednjih škola, u petak, 16. studenoga, paljenjem svijeća na Trgu kralja Tomislava, odali počast Vukovaru.

Prije 27 godina, 18. studenoga 1991., nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je i otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru. Vukovar je tog dana pao, pokoren nadmoćnijom okupatorskom vojskom. Odmazda je bila strašna, a sjećanja na te teške i mučne dane s početka Domovinskog rata i danas žive među svim generacijama.

Simbolično paljenje svijeća za Vukovar tek je mali dio počasti i pijeteta koje i Samoborci svake godine odaju Gradu Vukovaru, njegovim braniteljima i žrtvama rata.

Učenike i njihove nastavnike pozdravila je zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, a svoja iskustva iz obrane Vukovara s njima je podijelio pukovnik Hrvatske vojske u mirovini i ratni zapovjednik vukovarskog Sajmišta Nikica Burić Čokot, sugrađanima poznat kao Vukovarac, a Vukovarcima pak znan kao neustrašivi Samoborac.

- Vukovar morate pamtiti po tri osnovne stvari: kao razrušeni grad, grad heroja i grad koji se nikada ne smije zaboraviti. Nema kuće u Vukovaru koja nije uništena svakodnevnim granatiranjem grada s pet do šest tisuća granata, a branilo ga je dvije tisuće dragovoljaca, iz Vukovara i cijele Hrvatske - rekao je uvodno Nikica Burić.

- Neprijatelj je računao da će grad pasti za pet - šest dana, ali se prevario. Malobrojni su vukovarski branitelji odolijevali tri mjeseca - nastavio je Burić i posebno istaknuo mladost poginulih vukovarskih branitelja. - Mahom su to bili mladići u dobi od 16 do 25 godina starosti. Među njima 92 dečka nisu imala ni 18 godina, a s puškom u ruci jurišali su na neprijateljske tenkove. Nažalost, nisu proživjeli život, iz školskih su klupa stupili u rat i tragično skončali u obrani svoga grada i Hrvatske. Ponajviše je zbog toga Vukovar stekao status Grada heroja - rekao je Burić.

Burić je na kraju naglasio da je pred pad Vukovara u okruženju ostalo samo 113 boraca, bez streljiva, a pomoć nije dolazila. Na kraju se krenulo u proboj koji je, za Burića i njegove dečke uspješno izveden.

- Svojim djelovanjem u Vukovaru dali smo Hrvatskoj vremena da se naoruža, da formira borbene brigade i nakon toga smo neprijatelja, u akcijama koje su slijedile, Maslenica, Medački džep, Ljeto, Zima, Maestral i druge, te veličanstvena Oluja, konačno porazili i stali na granice koje nam povijesno pripadaju. I zato se Vukovar ne smije zaboraviti. U njegovoj je obrani poginulo 890 boraca, a nakon pada grada pobijeno je 2100 nedužnih civila. Hrvatska je nastala u znoju, krvi i smrti i to se mora poštivati. Na vama je da učite i da znanjem pobjeđujete, izgrađujući Hrvatsku i Samobor te da živite pošteno i časno – rekao je na kraju Nikica Burić.

R.Š.

 

Samoborci obilježili 27. godišnjicu tragedije Vukovara

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002