26.02.2018.

III. faza projekta Vjetar u leđa za pomoćnike u nastavi

EU financira i naredne 4 godine

Projekt Vjetar u leđa, kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s različitim poteškoćama u svladavanju i praćenju školskog gradiva ušao je u svoju treću fazu. Tim povodom je u ponedjeljak, 26. veljače, u Centru za mlade organiziran skup i okrugli stol, tijekom kojih su predstavnici Grada, ravnatelji naših osnovnih škola, pomoćnici u nastavi, stručni suradnici, roditelji djece s teškoćama, predstavnici udruga, Centra za socijalnu skrb i voditelji projekta predstavili javnosti što ih čeka u narednom četverogodišnjem razdoblju.

Velik pomak u provedbi ovog iznimno značajnog i vrijednog projekta dogodio se 1. rujna prošle godine kada je potpisan ugovor za sljedeće četiri godine, jer u prošlim fazama isti je potpisivan tek za pojedinu školsku godinu. Dakle, u naredne četiri godine Grad Samobor je prijavom na ovaj projekt osigurao ukupno 5.617.423,20 kuna za 28 pomoćnika u nastavi za 31 dijete u osnovnim školama kojima je potrebna pomoć pri svladavanju nastavnih planova i programa, pri čemu 85% od tog iznosa (4.681.186 kn) dolazi iz Europskog socijalnog fonda, a 15% pokriva Grad Samobor (936.237,20 kn). K tome, Grad Samobor izdvaja i dodatna sredstva za 6 asistenata za još 6-ero učenika kojima je pomoć nužna.

Uvodno je, pozdravljajući nazočne, o tome govorila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja je naglasila kako Grad Samobor, što se ovog projekta tiče, osigurava više od ostalih lokalnih sredina, a činit će to i ubuduće, jer su rezultati vidljivi pa je stoga svim sudionicima zahvalila na radu i trudu.

Promjene koje su se dogodile u ovoj fazi projekta pojasnila je njegova voditeljica Marija Galic Kotarski. Obzirom na četverogodišnji ugovor smanjen je obujam potrebne dokumentacije i papirologije, kako za stručne službe Grada, tako i za same škole i pomoćnike u nastavi, ali su postroženi i kriteriji prema kojima se nekom učeniku dodjeljuje asistent. Potrebe su, dakako, i veće, pa pomoćnici u nastavi često brinu i pomažu i onoj djeci za koju nisu zadužena "imenom i prezimenom".

Sudionici okruglog stola, koji je moderirao viši savjetnik Marijan Kižlin iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora, redom su pohvalili projekt te dodatne napore i investiciju Grada za pomoćnike u nastavi. Govornici – ravnatelj OŠ Samobor Goran Ivan Matoš, defektolog Draško Adžić, pomoćnice u nastavi Aleksandra Čavrag i Dijana Kušić, predsjednica Udruge IDEM i voditeljica projekta Marija Galic Kotarski, iznijeli su vrlo pozitivna iskustva, ali i naglasili potrebu dodatne edukacije samih učitelja i nastavnika, kako bi sinergija između nastavnika i pomoćnika bila potpunija.

I nastavnici i pomoćnici u nastavi suočavaju se ne samo s različitim problemima i potrebama djece, od fizičkih do intelektualnih, pri čemu nema univerzalnog recepta u pristupu, nego i s okolinom punom predrasuda, što im dodatno otežava rad.

No, suglasni su u jednom – pomaci su itekako vidljivi i mjerljivi kroz uspjeh ovih učenika i njihovu lakšu socijalizaciju u društvo, a kroz sustavnu edukaciju svih sudionika u procesu rezultati će biti još i bolji.

Projektom Vjetar u leđa obuhvaćeno je svih pet osnovnih škola u Gradu Samoboru.

M.K.

 

III. faza projekta Vjetar u leđa za pomoćnike u nastavi

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002