24.09.2018.

SLUČAJ ŠMIDHEN - Ministar Marić odgovorio zastupniku Kreši Beljaku na pitanje o Šmidhenu

Nije fantazija: Šmidhen je završena priča

SLUČAJ ŠMIDHEN - Ministar Marić odgovorio zastupniku Kreši Beljaku na pitanje o Šmidhenu

I ovo smo se ljeto, okupirani problematikom bazena na Vugrinščaku, često prisjećali ne tako davnih dana i kupališnog kompleksa na Šmidhenu, koji je, ne samo za Samoborce, bio dio ljetne svakodnevice i dobrog provoda. No, zlehuda je sudba, pogurnuta i inspirirana općepoznatom hrvatskom pretvorbom i privatizacijom, spomenute bazene (zajedno s pripadajućim hotelom) pretvorila u prah i pepeo.

Oko svega je bilo dosta toga izgovoreno i napisano, a svoje je ove godine odradio i saborski zastupnik, predsjednik HSS-a i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak. On je, 17. siječnja na sjednici Hrvatskog sabora od ministra državne imovine Gorana Marića, u formi zastupničkog pitanja, zatražio izvješće o "slučaju Šmidhen".

Pitanje navodimo u cijelosti.

- Otvorit ću jednu potencijalnu veliku aferu, koja se valja iza brda, koja bi mogla RH i državni proračun koštati nekoliko milijardi kuna. Riječ je o nekadašnjem kompleksu popularnog Šmidhena u Samoboru. To je kompleks koji je ’70-ih i ’80-ih godina radio velikim kapacitetima i zapošljavao gotovo 200 ljudi u sezoni i izvan sezone. Hotel sa 100 i više soba, odnosno kreveta, otvoreni i zatvoreni bazeni, koji je početkom ’90-ih godina došao u probleme poznate kao privatizacija i pretvorba na hrvatski način. Sve to skupa je stajalo urušeno tamo negdje do 2007. godine, kada počinju pravi problemi. Dakle, kada bi čovjek očekivao da su problemi završili privatizacijom – problemi počinju.

Počinju tako da 2007. godine Poštanska banka u vlasništvu RH daje kredit od 33 milijuna i 600 tisuća kuna privatnom poduzetniku koji tamo namjerava napraviti Aqua park Fantasyland. 2012. godine, pet godina poslije, Centar banka, u većinskom vlasništvu RH, daje dodatni kredit u iznosu od 20 milijuna i 10.000 kuna istoj firmi, odnosno grupaciji firmi koji namjeravaju tamo pokrenuti projekt, po njihovim riječima težak 250 milijuna eura.

Sve to skupa pada u vodu, novac nestaje, a govorimo o aferi koja tada nastaje i završava uhićenjima. Afera se zove "Bankomat", vjerojatno ćete se sjetiti. I to ne bi bio kraj priče. Kompleks hotela, bazena, unutarnjih, vanjskih, je porušen do temelja. Dakle, tamo ništa ne postoji. Pitanje gospodinu Mariću, može li obrazložiti u kojoj je fazi afera Šmidhen, odnosno Fantasy land? - pitao je zastupnik Beljak.

Ministar Marić je odgovorio kako je o tom pitanju nezahvalno govoriti, jer u ovom predmetu traje mnoštvo sudskih, čak i kaznenih postupaka.

- Moram vas ispraviti da Centar banka nikada nije bila u vlasništvu RH, jer od osnivanja je 100% u privatnom vlasništvu. 2007. godine Hrvatski fond za privatizaciju je potpisao ugovor s Fantasy projekt d.o.o. o osnivanju prava građenja. Taj ugovor je imao aneks ugovora 2008. godine, a iz tog ugovora je proizišla obveza plaćanja naknade koja nije plaćena. Postoji mnoštvo sporova, jedan je spor i za naplatu te naknade. Ta naknada je bila obveza isplatiti CERP. CERP nije dvije godine pristao na potpisivanje parcelacijskog elaborata. Zbog toga su Fantasy projekt i još neke povezane tvrtke tužili CERP i Republiku Hrvatsku, ali tužili su i Hrvatsku poštansku banku. Hrvatska poštanska banka je tužila Fantasy projekt i povezana društva. Tuže i za naplatu više od milijardu kuna. I ti postupci još uvijek traju, ne samo sudski po tužbenim zahtjevima za naknadu štete, nego i kazneni postupci. Dok ti postupci nemaju epiloga, nemoguće je znati sudbinu tog prostora na području Samobora, ali mi ćemo vam, i ja osobno, u vrlo kratkom roku pisanim putem detaljno opisati sa svim činjenicama taj slučaj - odgovorio je ministar Marić.

Krešo Beljak je izrazio nezadovoljstvo odgovorom.

- Epilog priče je taj da kontroverzni poduzetnik o tome piše u medijima te tuži državu i traži 3 milijarde kuna naknade, a država je u projekt krenula tako da je državna banka, Poštanska banka, dala kredit privatnom poduzetniku, uz garanciju koja se zove pravo gradnje na tuđem, odnosno državnom i zemljištu u vlasništvu Grada Samobora. Vi kad idete uzimati kredit za kuću morate kuću staviti pod hipoteku, kad idete uzeti kredit za auto morate dati nekakva jamstva. Državna banka ljudima je dala 33 milijuna kuna, a na jamstvo koje se zove pravo gradnje, odnosno komad papira!

Bilo bi zanimljivo pitati o tome, a ja ću vam sugerirati prije nego napišete odgovor, da pitate gospodina Jozu Sarača koji je sudjelovalo u tome. Evo, podsjetio me kolega, to je njegov prethodnik, pa sam ga se sjetio, gdje je taj gospodin danas, što radi, on bi o tome puno znao reći. Pitati gospodina Duvnjaka koji je bio direktor agencije, kako se sad već više zove, koji je u dvije godine odbijao potpisati parcelacijski elaborat. I bilo bi dobro pitati gospodina Kapulicu, a to je pitanje isto tako za gospodina Plenkovića koji tu može sudjelovati, jer je gospodin Kapulica navodno njegov savjetnik u stranci ili u Vladi i koji o tome isto tako jako puno zna. Ja sam dao inpute. Molim pisane odgovore, a nakon toga ćemo vidjeti dalje, jer afera teška 3 milijarde kuna nije zanemariva ni za Hrvatsku, a kamoli za Samobor - završio je predsjednik HSS-a.

Ovih je dana, točnije 12. rujna, saborskom zastupniku Kreši Beljaku stigao i pisani odgovor ministra Marića.

I njega navodimo u cijelosti.

"Hrvatski fond za privatizaciju (kao vlasnik zemljišta) i Fantazija projekt d.o.o. (kao ovlaštenik, odnosno nositelj prava građenja) su dana 24. kolovoza 2007. godine sklopili Ugovor o osnivanju prava građenja, temeljem kojega je ovlaštenik dužan plaćati godišnju naknadu u iznosu od 149.779,00 kn, odnosno 1 kn/m², uvećano za prosječnu stopu inflacije u prethodnoj godini.

Ovlaštenik prava građenja je sklopio Ugovor o prijenosu prava građenja na Fantazija zabavni park d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o. i Fantazija hoteli d.o.o.

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju je na sjednici održanoj 7. srpnja 2010. godine donio Zaključak kojim predlaže Vladi Republike Hrvatske da donese Odluku o raskidu Ugovora o osnivanju prava građenja, međutim ista do danas nije donesena.

Dana 28. listopada 2011. godine Agencija za upravljanje državnom imovinom, Fantazija projekt d.o.o. i Grad Samobor sklopili su tripartitni Ugovor o zamjeni nekretnina na način da se zamijene nekretnine koje su u suvlasništvu Republike Hrvatske i Fantazija projekta d.o.o. u omjeru Republika Hrvatska 74/100 udjela, a Fantazija-Projekt d.o.o. 26/100 udjela, ukupne površine 4431 m², vrijednosti 460.824,00 EUR-a, s nekretninama u vlasništvu Grada Samobora, ukupne površine 3464 m², vrijednosti 360.256,00 EUR. Dio razlike u vrijednosti ukupnog zemljišta u iznosu od 74.420,31 EUR-a Republici Hrvatskoj je umjesto Grada Samobora trebalo podmiriti društvo Fantazija projekt d.o.o., dok je dio koji se odnosi na suvlasnički dio od 26/100 u vlasništvu društva Fantazija projekt d.o.o., Grad Samobor trebao prebiti s potraživanjima koja bi imao s Fantazija projekt d.o.o. s osnova komunalnog doprinosa. Navedeni ugovor nije realiziran, odnosno nije proveden u zemljišne knjige. Aneksom 1. gore navedenom Ugovoru, utvrđen je dan sklapanja ugovora, i to 22. veljače 2012. godine. Fantazija projekt d.o.o. nikada nije postupio po predmetnom ugovoru i nije uplatio spomenuti iznos od 74.420,31 EUR-a, iako se na to obvezao u roku od 30 dana od sklapanja ugovora.

Parcelacijski elaborat, koji je trebao biti podloga rješavanja imovinsko-pravnih odnosa između stranaka je odobren, odnosno potpisan od strane Agencije za upravljanje državnom imovinom 2011., međutim isti nije proveden kroz zemljišne knjige.

Trgovačka društva Fantazija projekt d.o.o., Samobor, Fantazija hoteli d.o.o., Samobor, Fantazija vodeni park d.o.o., Samobor i Fantazija zabavni park d.o.o., Samobor te Slaven Čolak kao imatelj poslovnih udjela istih društava su pred sudovima pokrenuli parnične postupke protiv Republike Hrvatske i Centra za restrukturiranje i prodaju po više pravnih osnova i to zbog naknade štete radi izgubljene dobiti, naknade štete radi smanjenja vrijednosti poslovnih udjela društava Fantazija te naknade štete u vidu izgubljene dobiti tužitelja Slavena Čolaka kao imatelja poslovnih udjela društava Fantazija.

Gore navedeni parnični postupci su u tijeku i u niti jednom nema pravomoćne presude te bi svako iznošenje glede sudskih postupaka bilo prejudiciranje sudskih odluka i predstavljalo bi potencijalni utjecaj na sudove, odnosno na neovisnost pravosuđa. Međutim, ističe se kako su Republika Hrvatska, zastupana po nadležnom državnom odvjetništvu, kao i Centar za restrukturiranje i prodaju osporili tužbene zahtjeve tužitelja.

Što se tiče samog projekta Fantasyland i regulacije imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu na kojemu se projekt trebao graditi, a koje zemljište je u suvlasništvu Republike Hrvatske i na kojemu je osnovano pravo građenja u korist društva Fantazija projekt d.o.o., Samobor, ističe se da su nadležna tijela investitoru uputila poziv za plaćanje naknade za pravo građenja 22. ožujka 2017. godine preporučenom poštom s povratnicom, no ista se vratila na adresu pošiljatelja kao neuručena."

Čitatelji sada, na temelju gore iznesenog, ali i osobnog iskustva s tzv. pravnom državom Hrvatskom, imaju priliku procijeniti šanse za ponovno namakanje nogu na Šmidhenu. Po nama, one su jednake onima da svi ti Čolaki, Sarači, Kapulice, Duvnjaci i ostali Sanaderi, Protege i Mamići jednoga dana odleže prema zasluzi.

Robert Škiljan

 

SLUČAJ ŠMIDHEN - Ministar Marić odgovorio zastupniku Kreši Beljaku na pitanje o Šmidhenu

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002