14.06.2018.

Po svemu sudeći, ove godine neće biti kupanja na Vugrinščaku

K'o i obično, u pitanju su nofci

Po svemu sudeći, ovog ljeta, nakon dugog niza godina, kupanja na Vugrinščaku, na Hirdropatskom, neće biti. Rekao je to na konferenciji za medije, održanoj 14. lipnja u samoborskoj gradskoj vijećnici, gradonačelnik Krešo Beljak.

Iako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća oko rješenja problema bazena na Vugrinščaku bilo i optimističkih tonova, ponovno su se nad "samoborsko kupališno ljeto" nadvili tmurni oblaci. Naime, bivši zakupoprimac, poduzeće Nakus, reprezentirano njegovim vlasnikom Miroslavom Ivanščakom, ponovno je u srijedu, 13. lipnja, izvođačima, uz pomoć policije, onemogućilo nastavak radova drugom poduzeću, koje je Grad Samobor angažirao za uređenje bazena. Grad jest vlasnik bazena, no bivši zakupoprimac nije dao da se miču oštećene pločice koje su, kako tvrdi, "njegovo vlasništvo", pa su u Gradu odlučili pričekati sudski nalog koji bi mu onemogućio ulazak u posjed Grada, a to će, po svemu sudeći, potrajati predugo za pripremu bazena i njegovo puštanje u pogon. Barem ne ovo ljeto.

Gradonačelnik Beljak ponovio je da se, u konačnici, radi samo o novcu, odnosno spornim i isključivo novčanim potraživanjima Nakusa od oko 1,7 milijuna kuna, koja je Grad spreman podmiriti nakon donošenja pravomoćne sudske odluke.

Prema Beljakovim tvrdnjama, tvrtka Nakus tražila je prije nekoliko godina raskid ugovora o najmu (koji su, inače, imali do 2037. godine), uz obrazloženje da su daljnja ulaganja u kupališni kompleks Hidropatsko neisplativa. Uz raskid ugovora tražio je novčanu nadoknadu za ulaganja koja su tamo imali. Grad je na to pristao, no zatražili su i dokumentaciju, račune o ulaganjima, koje nisu dobili niti na uvid. Umjesto toga, zakupoprimac Nakus je tužio Grad. Prvostupanjskom odlukom Trgovačkog suda s kraja 2017. godine, na koju se Grad žalio, određeno je da Grad plati Nakusu nadoknadu od oko 1,5 milijuna kuna na ime ulaganja.

Gradonačelnik Beljak, stalno prekidan upadicama Miroslava Ivanščaka, koji je konferenciji nepozvan prisustvovao, pojasnio je da je predmet sada na Višem trgovačkom sudu i da on niti kao gradonačelnik, a niti kao privatna osoba, ne može i ne smije napraviti tu isplatu prije pravomoćne presude, ma kakva ona bila.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec istaknuo je da gradske službe i njihovi zaposlenici već dulje vrijeme trpe ispade i uvrede bivšeg zakupoprimca, koji uokolo dijeli irelevantne dokumente te vrši pritisak na gradske vijećnike i gradonačelnika. Zbog toga su neke od osoba protiv Miroslava Ivanščaka podnijele i kaznene prijave.

Stanec je podsjetio da je za vrijeme trajanja zakupa i Grad ulagao u bazene te da ih sada može otvoriti jedino Grad kao vlasnik, što su u nekoliko navrata i pokušali. No, uvijek su bili spriječeni, u konačnici i policijom, koja bez sudskog rješenja na Hidropatskom ne dopušta nikakve aktivnosti. Grad sada čeka sudski nalog koji će mu omogućiti ulazak u posjed, a kada će se to i hoće li se uopće dogoditi, ne zna nitko.

Po svemu sudeći, postoji sve manja nada za to da se bazeni na Vugrinščaku ovog ljeta otvore, makar i sa zakašnjenjem.

Na kraju je gradonačelnik Beljak najavio izgradnju novog bazena na području bivše vojarne. Idejni je projekt gotov, a postoji i velika vjerojatnost da će se, u znatnoj mjeri, financirati iz europskih fondova. Beljak se nada da bi taj bazen mogao biti završen do kraja ovog njegovog aktualnog mandata, trećeg po redu.

R.Š.

 
14.06.2018.

Dodijeljena gradska priznanja učenicima osnovnih i srednjih škola za izvrsne rezultate na državnim natjecanjima

Oni su ponos i budućnost Samobora

Kraj je još jedne školske godine, skupljaju se ocjene, zbrajaju rezultati rada. Samoborski đaci pokazali su zavidno znanje i postigli zapažene rezultate na svim područjima, dokazavši se na kraju i na državnim natjecanjima. U samoborskom Centru za mlade Bunker tim povodom je u srijedu, 13. lipnja, Grad Samobor upriličio prijem za učenike samoborskih osnovnih i srednjih škola i njihove mentore, na kojem su im uručena zaslužena priznanja i nagrade osvojene za neko od prva tri mjesta na državnoj razini.

Uz riječi dobrodošlice, čestitke im je uputila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja je istaknula kako je velik broj nagrada koje su osvojili naši učenici prije svega rezultat njihovog rada, odricanja i velikog zalaganja, ali i pokazatelj kvalitete obrazovanja samoborskih škola. Stoga su i u Gradu vrlo ponosni na sve njih, kao i na njihove mentore, te zahvalni što tako uspješno predstavljaju i promiču svoj grad diljem zemlje.

Nagrade i priznanja najprije su primili pojedinci i ekipe za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima u školskoj godini 2017./2018., a to su: matematičar Bernard Inkret iz OŠ Rude, astronomi Nikola Vujica i Borna Banjanin iz OŠ Bogumila Tonija te sviračica roga Ivana Gunčić i udaraljkaši Vito Čretni i Luka Ivir iz Glazbene škole Ferdo Livadić. Ekipno su najbolje karatašice OŠ Milana Langa (Emilija Mustafić, Nika Zorko, Tina Kos, Irina Pjajčik, Patricija Žabčić, Mia Fauković i Elena Bošnjak), zatim krosistice (Lorena Bartaković, Nika Šmid, Nika Kovač i Tara Turk), judašice (Nikolina Šlatka, Lorena Josić, Karla Kolman, Iris Maria Šlatka, Karla Dah Rađenović, Kaja Špoljarić, Dora Hrkec, Sara Šančić, Ema Kotarski, Nika Zorić i Nina Perković) i gimnastičarke (Tia Senjak, Tara Bartaković, Dora Jurković, Helena Kirschenheuter i Katja Žganjer Knežević), sve redom učenice OŠ Bogumila Tonija.

Druga mjesta osvojili su: informatičar (C++) Bernard Inkret iz Ruda, Nikola Vujica u informatici i matematici, Jura Bošnjak, Luka Štrkalj, Vid Horvat i Martin Unterhofer iz OŠ B. Tonija u astronomiji te saksofonist Tomo Štrbac i klarinetist Jan Plevko iz GŠ F. Livadić, zatim judaši (Lovro Špoljarić, Jan Šprajc, Toni Guliš, Marko Vujica, Petar Slamar, Niko Katanec, Rocco Cekuš, Fran Guliš, Dorian Gorički, Leon Gorički, Ivan Lindić, Lovro Vitko i Antonio Hrkec), karataši (Roko Vuksanović, Lovre Mešin, Patrik Peld, Roko Čuljak, Roko Cirnski, Borna Šunjić, Ivan Terihaj, Dino Šimunec i Dario Szel) te rukometaši (Deni Čerkez, Mihael Bartolić, Jan Škreb, Fran Martinko, Ivan Karlo Moštak, Marko Škreb, Dorian Gorički, Davor Petrušić, Luka Barišić Jaman, Ino Škreb, Vitko Kadić, Jakov Galetić i Petar Copić), svi opet iz OŠ B. Tonija.

Treća mjesta pripala su: Barbari Račić iz OŠ Samobor za francuski jezik, atletičarki iste škole Ivani Vrančić, informatičaru (logo) Bernardu Inkretu iz Ruda, saksofonistu Janu Tominiću, klarinetisticama Ani Mariji Klasan i Luciji Bošković te flautistici Dori Nizek iz Glazbene škole Ferdo Livadić. Mladi samoborski glazbenici osvojili su i dva treća ekipna mjesta - komorni trio u sastavu Ema Štrbac, Tanja Felja i Nikolina Hapač te komorni kvartet u sastavu Nela Bošnjak, Veronika Maros, Arwen Frlan i Jakov Jagodić.

Zaslužena priznanja primili su i svi mentori: Ana Kos, Sanja Jurak, Dejan Ćosić, Diana Baron, Franjo Hrelja, Snježana Horvatić, Ivana Matić, Božo Kosor, Ismeta Čerkez, Petra Barišić, Tomislav Samarin, Mirela Turk, Zoran Rajčević, Nikolina Tičinović Čavrag, Vesna Radinčić, Zoran Katić, Željka Vojvoda, Goran Gorše, Aljaž Razdevšek, Lucija Stanec, Mihael Paar i Ivana Štrbac.

Svečanost dodjele gradskih priznanja, kojoj su nazočili i pročelnik Juro Horvat, viša savjetnica Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave Maja Rađenović, ravnatelji škola te brojni roditelji i gosti, svojom je svirkom na malom bubnju uveličao Luka Ivir, učenik naše Srednje glazbene škole, pod mentorstvom prof. Gorana Goršea, koji je pak, obzirom da traju završni ispiti, preuzeo nagrade za one učenike koji nisu mogli doći u Bunker.

M.K.

 

Po svemu sudeći, ove godine neće biti kupanja na Vugrinščaku

Dodijeljena gradska priznanja učenicima osnovnih i srednjih škola za izvrsne rezultate na državnim natjecanjima

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002