13.03.2018.

Održan seminar o potporama u poljoprivredi i mjerama ruralnog razvoja Grada Samobora u 2018. godini

Ruralni razvoj sustavno se potiče

Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Grada Samobora organizirao je u ponedjeljak, 12. ožujka, u gradskoj vijećnici Grada Samobora seminar na temu programa potpora u poljoprivredi i najave mjera ruralnog razvoja u 2018. godini.

Seminar je obradio teme: Izravna plaćanja u poljoprivredi, Najavljene mjere ruralnog razvoja i Poticaji Grada Samobora.

Predavači mr.sc. Krunoslav Znika i dr.vet.med. Igor Jaić Krasnik, iz resornog gradskog upravnog odjela, iznijeli su programe mjera razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja za Grad Samobor.

Dipl.ing.agr. Anđelka Pejaković iz Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe predstavila je mjere unutar programa izravnih plaćanja koje se odnose na mjere potpore po površini: program osnovnog plaćanja, zeleno plaćanje, preraspodijeljeno plaćanje i potpora za mlade poljoprivrednike te ostale mjere potpore: proizvodno vezana plaćanja u stočarstvu i biljnoj proizvodnji, kao i program za male poljoprivrednike.

Dipl.ing. Lovro Benčević predstavio je rad LAG-a Sava i najavio raspisivanje prvog natječaja LAG-a za male poljoprivrednike, koji će biti raspisan 21. ožujka 2018. godine. Također je predstavio lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Sava, a više se o svim aktivnostima može naći na njihovim internetskim stranicama.

P.A.

 
13.03.2018.

Aktivirano klizište na makadamskom putu prema Donjoj Cerini i Cerinskom viru

Potrebna je hitna sanacija

Aktivirano klizište na makadamskom putu prema Donjoj Cerini i Cerinskom viru

U nedjelju, 11. ožujka, u popodnevnim satima ponovno se aktiviralo klizište na makadamskom putu prema Donjoj Cerini i Planinarskom domu Cerinski vir. Velika količina zemlje otklizila je prema cesti koja vodi iz Smerovišća prema Malom Lipovcu. Odron se zaustavio tik do Lipovečke Gradne i srušio vikendicu koja se nalazi do ceste.

Ranije sanacije ovog klizišta nisu rješile problem koji je nastao prije pet godina, kada se klizište aktiviralo. Hitna sanacija klizišta bit će potrebna da se ne ugroze kuće na Gornjoj Cerini, koje se nalaze iznad klizišta i u kojima žive mještani Cerine.

Bez prilaza ostali su i mještani Donje Cerine, vikendaši i planinari koji posjećuju Cerinski vir. Mještani obrađuju dva vinograda i nekoliko voćnjaka na Donjoj Cerini, a sada im je potpuno onemogućen prilaz svojim parcelama. Naime, alternativni kolni put, koji vodi prema Donjoj Cerini iz ceste za Mali Lipovec, uništen je silnim količinama vode koja se slijevala iz gornjeg klizišta na taj stari put kojim se nekada dolazilo na Cerinu. Upravo će se taj put sada morati hitno popraviti, jer je on jedini spojni put s Donjom Cerinom.

Prilaz planinarskom domu Cerinski vir sada je moguć jedino od Velikog Lipovca markiranim planinarskim putem (koji počinje kod Šoićeve kuće) ili iz Gornje Cerine preko vinograda i voćnjaka, strmim spustom.

Radovan Librić

 

Održan seminar o potporama u poljoprivredi i mjerama ruralnog razvoja Grada Samobora u 2018. godini

Aktivirano klizište na makadamskom putu prema Donjoj Cerini i Cerinskom viru

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002