23.01.2018.

U samoborskom Centru za mlade predstavljen projekt Mali tehnopolis Samobor

Namijenjeno pametnima, sposobnima i ambicioznima

Tradicija samoborskog obrtništva i gospodarstva već dugi niz desetljeća nadaleko je poznata ne samo u Hrvatskoj, već i puno šire. Upravo na tim zasadama, kao i na kontinuitetu poduzetništva u Samoboru, danas u našem gradu stasaju mladi obrtnici i poduzetnici koji nastavljaju uhodan posao svojih očeva i majki ili, pak, potaknuti zdravom poduzetničkom klimom i pogodnostima koje im pruža Grad, osnivaju nove tvrtke.

Svi dobro znamo tko puni lokalni i državni proračun pa je tako svima u interesu da se što više radi, da se otvaraju nova radna mjesta, ali i da sve bude konkurentno na vrlo zahtjevnom europskom i svjetskom tržištu.

Projektom Mali tehnopolis Samobor, koji je u utorak, 23. siječnja, predstavljen u Centru za mlade Bunker, Grad Samobor zakoračio je u budućnost ne samo što se tiče osiguravanja inkubatorskog prostora inovativnim poduzetnicima, kojima će biti dostupne najnovije 3D tehnologije, već i sva ostala prijeko potrebna logistika i podrška za početak njihovog poslovanja te ulazak u nemilosrdnu konkurenciju poduzetništva.

O značaju i prednostima projekta Mali tehnopolis Samobor govorili su njegova voditeljica Martina Delišimunović iz gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i fondove Europske unije i prof. Damir Godec iz Centra za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, inače rođeni Samoborac, koji su kroz svoje prezentacije nazočnim gradskim čelnicima, vijećnicima, ravnateljima škola, našim nagrađivanim inovatorima i njihovim profesorima te pred brojnim predstavnicima medija, ukratko predstavili njegovu višestruku vrijednost i funkciju.

Prije same prezentacije prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, naglasivši njegovu dodatnu vrijednost u razvoju inovatorskih ideja i samoborskog poduzetništva općenito, što je od velikog značaja za Grad Samobor.

Nositelj projekta MTS je Grad Samobor, s partnerima Zagrebačkom županijom i Poduzetničkim centrom Samobor d.o.o. Ukupna vrijednost projekta sa svim planiranim aktivnostima je 21.638.344,40 kuna, a Gradu Samoboru je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova dodijeljen iznos od 19.490.552 kuna. Ugovor je potpisan 25. kolovoza 2017. godine, a sva potrebna dokumentacija i aktivnosti potrebne za pokretanje projekta odrađene su do kraja iste godine. Projekt Mali tehnopolis Samobor uključuje rekonstrukciju, dogradnju, opremanje i stavljanje u funkciju dvije postojeće zgrade na prostoru bivše vojarne, odnosno njihovu prenamjenu u višenamjensko središte poduzetničkog razvoja Zagrebačke županije, a posebice samoborskoga kraja.

- MTS će imati višestruku funkciju poduzetničkog inkubatora za poduzetnike početnike te pružatelja poduzetničkih potpornih usluga kroz najam prostora, korištenje zajedničkih dvorana i edukacija koje se odnose na poduzetničke vještine i podizanje konkurentnosti poslovanja kroz korištenje tehnologija te mogućnosti korištenja aditivnih tehnologija u poslovanju, obzirom da će MTS biti opremljen najnovijom generacijom industrijskog 3D printera i 3D skenera - dodala je voditeljica projekta Martina Delišimunović iz Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i fondove Europske unije Grada Samobora.

Više o karakteristikama projekta pojasnio je prof. Damir Godec iz Centra za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

- Današnji suvremeni trendovi tržišta mogu se sažeti na sljedeće: proizvesti brzo, kvalitetno, jeftino, fleksibilno i što bliže lokaciji primjene proizvoda. Tradicionalne proizvodne tehnologije sve teže mogu udovoljavati svim tim zahtjevima. S druge strane, aditivna proizvodnja (3D printanje, 3D ispis) udovoljava svim tim uvjetima. Grad Samobor zajedno sa svojim partnerima i suradnicima pridružio se velikoj populaciji, svjesnoj kako će aditivne tehnologije biti pokretač proizvodne ekonomije u 21. stoljeću. Temeljni zadatak MTS-a bit će edukacija korisnika o 3D printanju i 3D skeniranju, a kako je 3D printanje moguće primijeniti u sve grane tehnike, u medicini, umjetnosti, zabavi, itd..., MTS će omogućiti podršku pojedincima, tvrtkama i obrtnicima, prije svega iz samoborske regije, ali i šire, u implementaciji 3D printanja u njihove projekte inovacija, razvoja i proizvodnje. Područje 3D printanja još je uvijek u razvoju, stoga će MTS također biti inkubatorom istraživačkih aktivnosti u cilju traženja novih primjena 3D printanja u razvoju i proizvodnji.

Prije obilaska zgrada budućeg MTS-a, u ime Zagrebačke županije kao partnera u projektu, obratio se zamjenik župana Hrvoje Frankić.

- Mali tehnopolis Samobor od izuzetnog je značaja za područje cijele Zagrebačke županije, a ne samo za Grad Samobor. Mali tehnopolis Samobor izvrstan je primjer kako Zagrebačka županija, Grad Samobor i županijska Regionalna razvojna agencija zajednički stvaraju dodanu vrijednost za svoje poduzetnike i poticajno okruženje za mlade koje će ovakvi projekti zadržati u zemlji te ih potaknuti da i sami krenu u poduzetništvo.

Frankić je dodao i da je prema nedavno objavljenim rezultatima indeksa razvijenosti Zagrebačka županija prešla u najrazvijeniju skupinu te će joj upravo ovakav poduzetnički centar pomoći da raste dalje unutar te skupine.

Planirano trajanje provedbe projekta je do 1. lipnja 2020. godine, nakon čega će biti uspostavljen poduzetnički centar, inkubator te svi popratni sadržaji.

M.K.

 

U samoborskom Centru za mlade predstavljen projekt Mali tehnopolis Samobor

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002