21.03.2018.

U Bunkeru predstavljena monografija Samoborska salamijada – 30 godina

Tri desetljeća na 300 stranica, u riječi i slici

Nekoliko dana prije održavanja 31. Samoborske salamijade, u samoborskom Centru za mlade Bunker je u utorak, 20. ožujka, predstavljena druga monografija posvećena jednoj od najvećih i najvažnijih međunarodnih manifestacija u našem gradu – Samoborskoj salamijadi, čime je Udruga Zlatna šajba obilježila punih 30 godina održavanja ove priredbe, koja svakim svojim novim izdanjem iznova oduševljava same natjecatelje, ali i domaće i strane goste koji dolaze na Salamijadu.

Predsjednik udruge Dubravko Viduč, obraćajući se brojnim gostima i uzvanicima, podsjetio je kako je prva monografija o Samoborskoj salamijadi tiskana prije 10 godina, a odonda se štošta promijenilo ne samo u organizaciji priredbe, već i u njezinom pozicioniranju kao najveće takve manifestacije u ovom dijelu Europe, čime je stekla zavidan ugled i reputaciju u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Zahvalio je najprije začetnicima ideje i entuzijastima koji su svoje domaće kobasice, specifične za naš kraj, odlučili ponuditi i predstaviti ljubiteljima salama i van svojih domova i kleti, jer je upravo zahvaljujući njima iznjedrena Samoborska salama, koja je danas, kao zaštićena robna marka Zagrebačke županije, stalan dio delikatesne ponude u Hrvatskoj i šire. Posebno je Viduč zahvalio Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji, koji su prepoznali napore članova udruge da se očuva višestoljetna tradicija pravljenja salama u Samoboru i njegovoj okolici te su ih podupirali i pratili, i ne samo finacijski, tijekom svih ovih godina.

O samoj monografiji podrobno je govorio dr. Marko Tadić, član Organizacijskog odbora Salamijade, koji je istaknuo veliku vrijednost ove monografije, jer, kako je naglasio, ništa u njoj nije izostavljeno. Na 296 stranica kroz 13 poglavlja, uz više od 500 fotografija, zabilježeni su povijest, razvoj i svi važni trenuci sa svake od salamijada, kao i napredak Udruge Zlatna šajba, koji se ogleda u redovitom usavršavanju i prikupljanju iskustava kroz sudjelovanja i posjete sličnim manifestacijama i proizvođačima salama diljem Europe, o kojima revno, iznimno zanimljivo i pitko piše predsjednik Viduč. Upravo ta putovanja Samoborske salame po Europi iznjedrila su brojna poznanstva i međunarodnu suradnju, koja je rezultirala osnivanjem krovne organizacije Društava salamera i kobasičara i regionalnom inicijativom Dunavski put salame. I to su plodovi rada naše samoborske udruge pa je bilo posve logično da je predsjedanje i vodstvo novih projekata povjereno Zlatnoj šajbi i predsjedniku Viduču. U monografiji nisu zaboravljeni ni svi preminuli članovi, suradnici, kao ni ugostitelji koji su sudjelovali na dosadašnjim salamijadama u Samoboru.

O tome kako je nastajala ova monografija i o kojem tehničkom opsegu posla se radilo kako bi ova knjiga ugledala svjetlo dana govorio je urednik Robert Škiljan.

Riječ je na kraju dana i gostima, a sve pohvale i čestitke vodstvu i članovima Udruge Zlatna šajba, kao i svima koji su uložili trud da se dio samoborske povijesti zabilježi i u tiskanom obliku, uputili su zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Đurđica Sumrak i Slavko Podboj, član udruge sevniških salamera, od kojih su učili i njihovim putem krenuli i naši "šajberi", a na kraju i stojdraški župnik Mile Vranešić, koji je u par slikovitih crtica podsjetio nazočne kako zapravo nastaju naše salame i u čemu su čari već pomalo zaboravljenih kolinja. Svi govornici redom su naglasili izniman trud i upornost Samoboraca tijekom prošlih desetljeća u stvaranju Salamijade i Samoborske salame pa im je stoga bila čast i iznimno zadovoljstvo biti dijelom te lijepe priče.

Prije zajedničkog druženja uz vrhunsku eno-gastro ponudu, koju su združeno osigurali Samoborci i Slovenci, predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč pozvao je sve na 31. Samoborsku salamijadu, koja će se ove godine održati u subotu, 24. ožujka, u Sportskoj dvorani Samobor, te na Dan otvorenih vrata udruge u nedjelju, 25. ožujka, kada će svi moći uživati u najboljim salamama i vinima našega kraja.

M.K.

 

U Bunkeru predstavljena monografija Samoborska salamijada – 30 godina

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002