28.03.2018.

U Samoboru predstavljen novi projekt Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za produljenje rada vrtića

300 milijuna kuna za bolji standard u sustavu predškolske skrbi

Grad Samobor i samoborski Centar za mlade Bunker bili su u srijedu, 28. ožujka, domaćini sudionika informativne radionice "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" za potencijalne prijavitelje na poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kojim se u sklopu projekta omogućava produljenje radnog vremena dječjih vrtića s ciljem uspostavljanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života onih roditelja čija djeca pohađaju ove ustanove.

Za provođenje projekta osigurano je u proračunu 300 milijuna kuna u okviru Opreativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda, a partneri resornom državnom ministarstvu su, uz jedinice lokalne samouprave, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Osnovne ciljeve ovog iznimno vrijednog programa predstavili su ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić.

Svi su govornici redom istaknuli kako je ovo tek jedna od niza mjera koje bi trebale pomoći u rješavanju sve težeg gospodarskog stanja društva u cjelini, a posebno što se tiče demografskih kretanja, broja zaposlenih i mogućnosti zapošljavanja.

U tijeku su ankete upućene svim ustanovama koje brinu o odgoju predškolske djece, bez obzira jesu li im osnivači općine i gradovi ili su u privatnom vlasništvu, a na temelju kojih bi do 28. ožujka ove godine iste trebale iskazati potrebe za produljenjem radnog vremena u skladu s interesom i zahtjevima svojih korisnika.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Sanje Horvat Iveković, svi samoborski vrtići; dva gradska sa svojim podružnicama, kao i privatni vrtići, uključeni su u projekt i iskazat će svoje potrebe, a sukladno tome se i prijaviti na natječaj, koji je trajno otvoren do iskorištenja sredstava.

Prije početka radionice, tijekom koje su voditeljica Službe za istraživanje i koordinaciju demografske politike MDOMSP-a Ivana Udovičić i voditelj Odjela za vrednovanje projekata iz fondova EU u nadležnom ministarstvu Vladimir Šomen nazočne ravnatelje vrtića, stručne suradnike i odgajatelje detaljnije upoznali s projektom, na zajedničku suradnju pozvala ih je Julijana Radnić iz Upravnog vijeća za demografiju.

Prve rezultate trebali bismo vidjeti i osjetiti već najesen, kada bi, nakon svih priprema, projekt krenuo u realizaciju. Hoće li on zaista pomoći skladnijem životu roditelja naših najmlađih i olakšati im svakodnevicu, a istovremeno podignuti nezavidan prosjek zaposlenih u našoj državi, tek će se vidjeti kada cijela priča i zaživi.

M.K.

 

U Samoboru predstavljen novi projekt Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za produljenje rada vrtića

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002