24.04.2018.

Samobor postao dio Mreže kreativnih gradova Hrvatske

Konačno u društvu Vrgorca, Drniša, Oroslavja...

Potpisivanjem Povelje o pristupanju Samobor je postao dijelom Mreže kreativnih gradova Hrvatske. Riječ je o inicijativi koju su pokrenuli Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija i Udruga gradova u RH, s ciljem ostvarivanja kulturnog i kreativnog potencijala gradova.

Stoga su Samobor posjetili predsjednica klastera Ivana Nikolić Popović i predstavnik Udruge gradova Goran Kauzlarić, a povelju je u prisustvu ravnatelja i predstavnika kulturnih ustanova te Poduzetničkog centra Samobor potpisala zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Povelju su već potpisali gradovi Rijeka, Donja Stubica, Zlatar, Pregrada, Osijek, Čakovec, Vrgorac, Šibenik, Vodice, Kastav, Đakovo, Jastrebarsko, Drniš, Zabok, Ludbreg, Koprivnica, Pleternica, Oroslavje, Zadar, Zagreb, Ozalj i Kaštela.

Projekt Kreativni gradovi Hrvatske usmjeren je na razvoj, suradnju i valorizaciju aktualnih praksi te razmjenu iskustava u poticanju ekonomskih doprinosa kreativnih i kulturnih djelatnosti u najširem smislu kulture i umjetnosti kao ključnog konkurentnog proizvoda Europske unije.

Osim razvoja potencijala kulture i umjetnosti na lokalnim raznima i sektora kreativnih i kulturnih industrija, kroz ovu mrežu će se raditi na razvoju identiteta gradova te na educiranju o važnosti brendinga za razvoj destinacije.

Također, poticat će se razvoj inovativnih turističkih atrakcija baziranih na lokalnim vrijednostima, povijesnoj i sakralnoj baštini, promociji domaćih autora i umjetnika te poduzetničkih inicijativa i inovativnih turističkih sudioničkih projekata gradova.

Na jesen će se stoga održati i informativna radionica u Samoboru koja će okupiti predstavnike iz područja kulture i kreativnih industrija, s ciljem podizanja svijesti o potencijalu Samobora i mogućnostima za njegovo bolje korištenje.

P.A.

 

Samobor postao dio Mreže kreativnih gradova Hrvatske

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002