17.09.2018.

Savjetovanje gradova i općina – prijatelja djece o važnosti ulaganja lokalnih i regionalnih zajednica u djecu

Mladi su temelj bolje budućnosti

U organizaciji Grada Samobora i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece" u samoborskom Centru za mlade Bunker u ponedjeljak, 17. rujna, održano je savjetovanje na temu Važnost ulaganja lokalnih i regionalnih zajednica za djecu. Više od 130 sudionika ovog savjetovanja, kojemu su, uz brojne mlade i predstavnike gradova – prijatelja djece iz cijele Hrvatske, nazočili čelnici i izaslanici Grada Samobora, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ureda pravobraniteljice za djecu RH, Ministarstva financija i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ravnatelji škola, vrtića i ustanova, pedagozi, djelatnici koji rade u sustavu socijalne skrbi, te svi ostali koji se u svojim profesijama susreću s djecom i njihovim potrebama.

Sudionike savjetovanja uvodno je pozdravila prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza Društva Naša djeca Hrvatske i Središnjeg KO akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece", koja je istaknula kako su se svi rado odazvali pozivu gradskih čelnika Samobora, jednom od onih gradova u Republici Hrvatskoj koji vodi iznimnu brigu o mladima i ulaže značajna sredstva za prava i skrb djece na svim razinama.

Svima se obratio i predstavnik Dječjeg foruma Grada Samobora, zatim zamjenica našeg gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, a zatim redom i predstojnica UNICEF-a za Hrvatsku i naša Samoborka Valentina Otmačić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Mirela Kovač Jagar u ime Ministarstva finacija te Ivan Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U prvom dijelu savjetovanja odrađena je panel diskusija, tijekom koje su predstavnici različitih ustanova govorili o važnosti donošenja i objedinjavanja nacionalne strategije o pravima i skrbi djece i mladih, koju mora pratiti i "dječji proračun".

Upravo to je bila glavna tema i najvažniji dio savjetovanja, jer i Hrvatska svoj prosperitet i budućnost mora temeljiti na mladima. Sve države članice Ujedinjenih naroda upoznate su s Općim komentarom br. 19, članak 4., iz 2016. godine UN-ova Odbora za prava djeteta o izdvajanju sredstava iz javnih proračuna za ostvarenje dječjih prava, koja bi trebala dodatno pridonijeti ostvarivanju njihovih prava.

Kao i u ostalim zemljama, i u Hrvatskoj su 2017. godine krenuli stručni skupovi s ciljem izrade nacionalnih strategija, jer u izradi "dječjeg proračuna" moraju sudjelovati svi. Kod nas je do sada izrađen priručnik te osnovna metodologija i aplikacije, na čijim bi se temeljima izradio ovaj proračun. Naravno, sam budžet, odnosno iznos novca, uvijek će biti kamen spoticanja.

Svjesna su toga i djeca i mladi pa poručuju odraslima koji o tome odlučuju da dobro planiraju, da novac rasporede pravedno i mudro te da budu svjesni kako je to dugoročno i svrsishodno ulaganje.

U panelu savjetovanja sudjelovale su predstavnice Ministarstva financija Mirela Kovač Jagar i Mirta Hukman, pravobraniteljica za djecu RH Helenca Pirnat-Dragičević, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, dr.sc. Sonja Tošić Grlač, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije, Anđelka Visković, zamjenica gradonačelnika Grada Splita i Marijeta Jurić iz Dječjeg vijeća i Dječjeg foruma Splita te Zlata Torbarina, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije te Vedrana Mihaljević iz Dječjeg gradskog vijeća Opatije. Sudionici panela dotaknuli su se ključnih pitanja vezanih uz ulaganja u djecu, kao što su: prijenos iskustava drugih zemalja koje imaju dječje proračune, planiranje državnog proračuna u odnosu na djecu u kontekstu procjenjivanja i ispitivanja učinka na djecu, obavljaju li se (ili trebaju li se obavljati) konzultacije s djecom, njihovim roditeljima/skrbnicima i stručnjacima za brigu o djeci, kao i kako osigurati da javni proračuni doista pridonose ostvarivanju prava ranjivih skupina djece.

Savjetovanje je nastavljeno uz stručna izlaganja prof.dr.sc. Zdenka Babića s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pravobraniteljice za djecu, predstavnica Ministarstva financija, a skupu su prezentirani i primjeri dobre prakse Grada Dubrovnika i Općine Viškovo.

Prije zajedničkog ručka održana je i radionica za djecu i odrasle na temu "Što sve treba ući u dječji proračun?".

M.K.

 

Savjetovanje gradova i općina – prijatelja djece o važnosti ulaganja lokalnih i regionalnih zajednica u djecu

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002