29.10.2018.

Komemoracija za poginule branitelje novljanskog ratišta na Trokutu

Tužna 27. obljetnica Trokuta

Punih 27 godina prošlo je od jedne od prvih i najvažnijih bitaka Domovinskog rata – akcije Orkan '91, tijekom koje je, braneći iznimno važne položaje na samom početku rata, poginulo 337 branitelja iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Tog 29. listopada u krvavim borbama poginulo je i pet Samoboraca - Davor Kelemen, Rajko Turk, Krešo Purić, Zlatko Šabarić i Vlado Ivčić. Datum je to kada se, svake godine od tada, na Trokutu pokraj Novske okupljaju njihove obitelji, suborci i prijatelji kako bi im prigodnom komemoracijom odali počast, obišli mjesta njihove pogibije te položili cvijeće i upalili svijeće ispred lijepog spomenika koji je kasnije, upravo na inicijativu Samoboraca, napravljen na mjestu same bitke.

Samoborci su i ove godine u velikom broju pohodili Trokut, a delegaciju Grada Samobora predvodili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i 151. samoborske brigade Đurđa Purić i Adolf Paar, uz pratnju Samoborske narodne garde. U ime Grada Svete Nedelje vijenac je položila zamjenica gradnonačelnika Marija Hršak sa suradnicima i predstavnicima svetonedeljskih branitelja.

Nakon uobičajene mise i molitve za branitelje, velikom broju okupljenih prigodnim govorima obratili su se gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić kao domaćin, zatim ratni zapovjednik postrojbi general Rudi Stipčić, u ime ostalih gradova i županija čiji su branitelji sudjelovali u obrani zapadne Slavonije govorila je zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Bojana Hribljan, a na kraju su u ime Vlade Republike Hrvatske te predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović govorili njihovi izaslanici – ministar Tomo Medved i predsjednik Udruge ratnih veterana Druge gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec.

Danas je jasno kako nije dovoljno tek čuvati uspomene na naše poginule heroje, već treba sustavno graditi bolje i pravednije društvo kako bismo svi ljepše živjeli u slobodnoj državi za koju su oni dali svoje živote. I nakon više od četvrt stoljeća bitke za Trokut i nešto manje godina od završetka Domovinskog rata, podjele u društvu, pa tako i među braniteljima, sve su veće. Sve dublji jaz teško je "krpati“ tek riječima i obećanjima, jer svi očekuju i konkretne pomake.

U glazbenom programu i ove su godine sudjelovali učenici novljanske glazbene škole.

M.K.

 

Komemoracija za poginule branitelje novljanskog ratišta na Trokutu

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002