23.05.2018.

Samoborac - umirovljeni profesor i saborski zastupnik Ivan Dujmović u pritvoru u Austriji

Za doma je spreman, ali ga još ne puštaju!

Hrvatska je javnost već danima zaokupljena sudbinom nekolicine naših građana koje je zadesila huda uznička sudba, a sve zbog nepridržavanja propisa austrijske države koja je od ove godine odlučila striktno se držati svojih zakona i na skupu u Bleiburgu primijeniti represivne mjere za sve koji se tih propisa ne pridržavaju.

No, sada je poznato da je u onoj grupi od pet Hrvata i jednog Slovenca, koju je austrijska policija privela i pritvorila tijekom skupa na Bleiburgu, bio i jedan - Samoborac! Radi se o članu samoborske Udruge Hrvatski domobran, umirovljenom profesoru zemljopisa i nastavniku hrvatskog jezika te bivšem zastupniku Županijskog doma Hrvatskog sabora Ivanu Dujmoviću.

Dujmović je i autor nekliko pjesničkih zbirki, uglavnom domoljubne i rodoljube tematike, a kako je zaglavio u austrijskom zatvoru nikome nije baš najjasnije. Je li se tu mahalo ručicama u položaju koji sugerira visinu kukuruza ili je pak Dujmović u tuđini iskazivao spremnost za obranu Doma svojega, tko će ga znati...

Uglavnom, Dujmović, koji s kolegama iz samoborske domobranske udruge svake godine pohodi blajburško polje, zajedno sa supatnicima čeka 28. svibnja, kada će, ili biti zadržan u pritvoru u Klagenfurtu ili pušten da se brani sa slobode, ali bez napuštanja Austrije. A možda ga dobri Austrijanci i puste zauvijek...

Na fotografijama koje smo "skinuli" s web stranica www.viktimologija.com.hr (autorica J. Lučić) vidimo veselog Dujmovića samo trenutak prije nego što su ga policajci okružili, ugurali u kombi i odveli tamo gdje sada ima vremena za razmišljanje i prikupljanje nadahnuća za naredne pjesničke uratke.

U prilogu je jedna od Dujmovićevih pjesama (iz 2009. godine)

Robert Škiljan

Hrvatska u meni

Kamo god krenem

Hrvatska u meni;

utopljena u jadranskoj dubini,

slavonskoj i srijemskoj širini.

Kamo god krenem;

bio san ili java,

Hrvatska u meni

brdovita ili ravna - spava.

Kamo god krenem;

po trnju ili drači,

bilo noću ili danju,

Hrvatska razotkriva ranu.

 
23.05.2018.

Gradski vijećnici Mosta nezavisnih lista održali konferenciju za medije

Tko nas to vozi i kome se za to plaća

Gradski vijećnici Mosta nezavisnih lista održali konferenciju za medije

Tema konferencije za medije Mosta nezavisnih lista, održane 22. svibnja na samoborskom Autobusnom kolodvoru, bila je javni prijevoz na području Grada i način korištenja gradskih subvencija u prijevozu putnika.

To je, prema tvrdnjama "mostovaca", pravno tvrtka Meator iz Jastrebarskog, a u naravi Samoborček EU grupa.

- Dižemo svoj glas protiv tih nezakonitosti – rekla je u ime samoborskog Mosta gradska vijećnica Irena Franceković, obrazloživši da "Samoborček EU grupa nije pravno povezana s tvrtkama koje su početkom 2010. godine dobile koncesiju na 20 godina, a to su Samoborček i Autoturist Samobor." - Na početku 2016. godine Samoborček se pripaja jaskanskom trgovačkom društvu Meator i brzo potom briše iz registra poslovnih subjekata pa se sklapa aneks ugovoru o koncesiji kojim novi koncesionar javnog prijevoza postaje Meator iz Jastrebarskog.

No, ono što što članove Mosta nezavisnih lista ponajviše muči je stečaj Meatora, kojemu je početkom ove godine određen privremeni stečajni upravitelj, pa se pitaju kome se to sada isplaćuju subvencijaska sredstva iz gradskog proračuna.

Mostovci ističu da je u 2016. i 2017. godini Grad Samobor javni prijevoz subvencionirao s po 5 i pol milijuna kuna, od čega je više od polovice iznosa dobio Samoborček. Pitaju se zbog čega Grad Samobor ne poduzima ništa oko raspisivanja nove koncesije, obzirom na to da ona iz 2010., prema potpisanom ugovoru, više nije važeća. Podsjećaju i na "oštre tonove" samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka iz lanjske predizborne kampanje prema koncesionaru.

Irena Franceković je, uz ostalo, navela i da Most u cilju rješavanja javnog prijevoza u Samoboru traži uvođenje novih linija koje će povezivati središte grada s gradskim četvrtima, novim stambenim naseljima, novim Autobusnim kolodvorom, izmještenom policijskom postajom i drugim gradskim službama, trgovačkim društvima, institucijama i ustanovama.

- U sklopu ove akcije predložit ćemo Gradskom vijeću Odluku o gradskom prijevozu. Tražit ćemo uvođenje novih linija, uz uvjet uvođenja ekološki prihvatljivih električnih autobusa. Prema predloženoj odluci trebat će raspisati novu koncesiju – zaključili su predstavnici Mosta.

Mostove gradske vijećnike Irenu Franceković i Zlatka Rešetara te druge članove samoborskog Mosta u ovoj su inicijativi i akciji svojim dolaskom na presicu poduprijeli i drugi opozicijski vijećnici iz Gradskog vijeća Grada Samobora te saborski zastupnici stranke Slaven Dobrović i Marko Sladoljev.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec nije do sada upoznat s detaljima inicijative "mostovaca", ali je istaknuo da "podržava svaku dobru ideju koja ide na dobrobit građana Samobora". Što se tiče gradskih uplata subvencija Meatoru, Stanec naglašava da je, "prema odluci Trgovačkog suda Meator pravni sljednik Samoborčeka, a sudska je odluka obvezujuća".

R.Š.

 

Samoborac - umirovljeni profesor i saborski zastupnik Ivan Dujmović u pritvoru u Austriji

Gradski vijećnici Mosta nezavisnih lista održali konferenciju za medije

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002