16.03.2018.

U Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani predstavljen novi natječaj HRT-a Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj

U Bregani znaju kako zemlja diše...

Nakon što je krajem prošle godine naša Osnovna škola Milana Langa ponijela titulu škole s najljepšim školskim vrtom u Republici Hrvatskoj u 2017. godini, u petak, 16. ožujka, u školi je održan stručni skup i najava otvorenja natječaja vezano uz ovaj projekt, koji Hrvatska radiotelevizija provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom poljoprivrede, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te ostalim partnerima i donatorima, a pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije.

Cilj projekta je promicanje uzgoja izvornog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepota vlastitog krajolika te povratak tradicijskom i ekološkom uzgoju u vrtovima među najmlađom populacijom – od vrtića do srednjih škola.

Brojne goste, ravnatelje škola i vrtića, predstavnike ministarstava i ustanova, odgajatelje, učitelje i profesore, pozdravili su naprije domaćin, ravnatelj OŠ Milana Langa Igor Matijašić, ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, a u ime Grada Samobora nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. Svi su redom pozvali škole, vrtiće i institucije da se do 31. ožujka prijave na ovaj natječaj.

O samom projektu, uvjetima natječaja i nagradama sudionike skupa su, uz promotivan video uradak, upoznali pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin i voditeljica projekta u HRT-u Đurđica Čočić, koji su naglasili važnost i značaj očuvanja svakog djelića prirode u našoj državi, za što svi moramo preuzeti odgovornost, a ljubav i ponos prema onom što imamo prenijeti budućim naraštajima.

Kako je nastala Bajka u Bregani i kako je dobivena Zlatna povelja HRT-a za najbolji školski vrt u 2017., uz 10.000 kuna nagrade koje dobivaju najbolji u pojedinim kategorijama, prezentirao je prof. biologije u školi Milan Librić. Naglasio je kako su željeli istaknuti biološku raznolikost svojeg okoliša pa tako danas imaju cvijetnjak, voćnjak, travnjak, baru, polje lavande, začinski vrt, gredice sezonskog bilja, park šumu, kamenjar, drvored breza i još puno toga što je u cjelini jedna velika učionica na otvorenom. Puno pažnje posvećuju tradicionalnom uzgoju i sjemenu, ali i životinjskom svijetu koji sve više nastanjuje njihov veliki vrt.

O svojim iskustvima, uz dobrodošle savjete prisutnima, govorile su ravnateljica DV Radost Jadranka Stojković, krajobrazna arhitektica Dobrila Kraljić i Tamara Rehak Biondić iz Zavoda za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Početak proljetnih radova oko škole najavili su u kratkom glazbenom predahu i mali školski bubnjari nastavnika Marina Rimca, a voditeljica programa Karmela Vukov Colić na kraju je sve još jednom pozvala da se prijave na natječaj, pokažu što sve znaju i kako mogu oplemeniti svoj okoliš, jer već u svibnju na teren kreću stručne komisije koje će odabrati najljepše školske vrtove u 2018.

M.K.

 

U Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani predstavljen novi natječaj HRT-a Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002