12.07.2018.

Sjednica Gradskog vijeća grada Samobora 12. srpnja

Nova regulacija prometa u centru

Iako je najvažnija točka sjednice Gradskog vijeća grada Samobora, održane 12. srpnja, svakako bio rebalans ovogodišnjeg proračuna Grada, izmjene nisu donijele promjene u ukupnim prihodima i rashodima, koji su ostali na 237,5 milijuna kuna. Radi se zapravo o tehničkom rebalansu, rekao je pročelnik Upravnog odjela za financije Željko Radovanić, a u rujnu gradske vijećnike čeka donošenje realnijeg rebalansa, koji će do kraja uskladiti viškove i manjkove iz prošle godine. Osim toga, važno je istaknuti da se proračun puni prema planu, a likvidnost je odlična te Grad sve svoje obveze ispunjava i prije rokova, naglasio je Radovanić.

Vladimir Skendrović predbacio je gradskim vlastima što su u ovoj godini odustali od LRD rasvjete i smanjili tu stavku za 3 milijuna kuna, no da se radi samo o odgodi, pojasnili su zamjenik gradonačelnika Željko Stanec i pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Zvonko Župančić, budući da se na prijedlog projektanata čeka nova, bolja generacija rasvjetnih tijela, koja je kompatibilna s postojećim i nama potrebnim sustavom.

Uz Vladimira Skendrovića i MOST-ovi vijećnici Irena Franceković i Zlatko Rešetar imali su primjedbe na poskupljenje radova na uređenju kina, za koje nije bila planirana fasada i još neki radovi koji se sada izvode. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Marinko Džepina rekao je da se radi o starom objektu za koji nije bilo vjerodostojne dokumentacije o gradnji pa su se javili brojni problemi, od starih greda iz 1941. godine, do loših temelja i podruma u katastrofalnom stanju. Međutim, naglasio je Džepina, razlika u cijeni u odnosu na planirane radove neće biti veća od 10%. Proračun je donesen većinom glasova, kao i njegovi prateći dokumenti, izmjene i dopune Programa održavanja komunalne infrastrukture i Programa gospodarenja i upravljanja gradskom imovinom i usmjeravanja prostornog razvoja Grada.

Izmjene i dopune Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, koja donosi neka pojednostavljenja te usklađivanje terminologije, donesena je jednoglasno.

Jednoglasni su gradski vijećnici bili i kod donošenja izmjena i dopuna Odluke o socijalnoj skrbi, koja je usklađena s novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Vijećnici su također jednoglasno prihvatili prijedlog MO Podvrh da se ispravi krivo imenovanje ulice u Velikoj Jazbini (Vrhnjak) u stari naziv Vrnjak, kao i kod dodjeljivanja još jednog mandata sadašnjoj ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jeleni Vojvodi. Na isti je način podržana odluka o kupnji udžbenika za učenike osnovnih škola Grada Samobora, za što je izdvojeno 1,5 milijuna kuna, no prihvaćen je i Sporazum o sufinanciranju i provođenju postupka nabave udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola Zagrebačke županije, koja će za sljedeću školsku godinu gradovima na svom području, pa tako i Samoboru, doznačiti sredstva od 470 kuna po učeniku.

Najviše polemika i primjedbi od strane oporbenih vijećnika izazvala su izvješća o radu trgovačkih društava Komunalac i Odvodnja u 2017. godini, koja je podnio direktor obje tvrtke Ivica Karoglan.

Zamjerke tvrtki Odvodnja odnosile su se uglavnom na rad prijašnjeg direktora Krešimira Jelića (kojega je u studenome zamijenio Karoglan), zbog ostvarenih gubitaka (1,8 milijuna kuna) i istovremene donacije NK Samoboru od 200.000 kuna, zbog nekorištenja EU fondova za proširenje mreže i netransparentnosti u radu. Željko Stanec odgovorio je da su to upravo i bili razlozi zbog kojih je bivši direktor morao otići, a nova će uprava poduzeti sve što je potrebno kad se sagledaju sve činjenice.

Iako je Ivica Karoglan pojasnio da je do neplanirane potrošnje pa onda i gubitaka u Komunalcu (2,6 milijuna kuna) došlo uglavnom zbog nabavke novih posuda za otpad i velikih izdataka za zimsku službu, oporbeni vijećnici su zamjerili što se ne naplaćuje korištenje terminala na Autobusnom kolodvoru koncesionaru autobusnog prijevoza, prevelike iznose nenaplaćenih potraživanja, zapuštenu tržnicu, prevelike troškove za stanicu zimske službe, te smatraju da je Komunalcu nužno restruktuiranje. Oba su izvješća na kraju usvojena većinom glasova.

Pri raspravi o davanju suglasnosti gradonačelniku za sklapanje ugovora o rekonstrukciji Obrtničke i Livadićeve ulice te dijela Trga kralja Tomislava nije bilo sporno da se da suglasnost za tu javnu nabavu u vrijednosti 1,4 milijuna kuna, već se razvila rasprava o novoj regulaciji prometa u središtu grada koju ta rekonstrukcija donosi. Vijećnica Matilda Mihaela Purić (BM 365) žestoko se usprotivila ponovnom dovođenju kamionskog i autobusnog prometa na Trg kralja Tomislava, što nova regulacija predviđa. Željko Stanec pojasnio je da već 9 godina pokušavaju riješiti to pitanje, koje je prije svega pitanje sigurnosti školske djece, a da su mišljenja građana tu podijeljena. Odlučeno je da će Obrtnička i Livadićeva ulica biti jednosmjerne, a u Livadićevoj će biti napravljena i mjesta za parkiranje. Semafor s raskrižja Obrtničke i Stražničke preselit će se u Šmidhenovu ulicu, a promet će biti maksimalno ograničen u brzini kretanja vozila, pojasnio je Stanec. Trg će se povremeno vikendom (za vrijeme održavanja manifestacija) zatvarati automatskim rampama, no neće biti trajno zatvoren. Prisjetili su se vijećnici i izgradnje zaobilaznice, koja je zaustavljena u Velikoj Jazbini zbog imovinsko–pravnih problema, a i projekata za tunele, no konstatirali su da je sada kamionski promet ipak bitno smanjen i da je, bez obzira na regulaciju prometa, najvažnije osvijestiti vozače o potrebi sigurne vožnje, koja prije svega podrazumijeva smanjenje brzine.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić najavio je sljedeću sjednicu Vijeća za 13. rujna te pozvao sve vijećnike i građane Samobora na zajedničko bodrenje Vatrenih u nedjelju, 15. srpnja od 17 sati na Trgu kralja Tomislava, uz veliki LED ekran, dva DJ-a i čak 2000 l besplatnog piva! Za vrijeme praćenja utakmice prometovanje Trgom neće biti moguće.

Aktualni sat

Vijećnik stranke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti Damir Skok požalio se na oštru reakciju gradonačelnika Kreše Beljaka na njihovu inicijativu da se zbog zatvaranja bazena na Vugrinščaku uz pomoć Grada Zagreba omogući samoborskoj djeci besplatno kupanje na zagrebačkim bazenima. Gradonačelnik Beljak konstatirao je da je to politiziranje, jer je protuzakonito nuditi nešto besplatno, bez natječaja i još na području druge lokalne samouprave. Podsjetio je i na niz otvorenih pitanja s Gradom Zagrebom, od starog autobusnog kolodvora, bivših ZET-ovih garaža, odvoza otpada, vodovoda i željeznice, do nerješavanja granice u Rakovom Potoku te pozvao članove Bandićeve stranke da, žele li pomoći svome gradu, urgiraju kod zagrebačkog gradonačelnika Bandića na rješavanju tih problema ili da ZET organizira javni autobusni prijevoz u Samoboru.

MOST-ova vijećnica Irena Franceković pitala je kakva je sada situacija s projektom prigradske željeznice pa je gradonačelnik Beljak odgovorio da taj projekt čeka realizaciju projekta integriranog prijevoza na kojem surađuju Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija i Grad Zagreb.

Sudbina suda u Samoboru zanimala je SDP-ovog vijećnika Luku Tomovskog, a vijećnik HDZ-a Vladimir Skendrović konstatirao je da se situacija s gašenjem suda mogla izbjeći, budući da Samoborski sud zadovoljava zakonski kriterij o broju sudaca. Gradonačelnik Beljak podsjetio je da se u Saboru to moglo promijeniti da je prihvaćen njegov amandman, koji su pripremili samoborski suci i pravni stručnjaci, ali nije, a čak je i drugi saborski zastupnik iz Samobora, Davor Ivo Stier (HDZ) glasao protiv njega.

Franju Bedeničića (HDZ) zasmetalo je nepoštivanje Poslovnika, toleriranje upadica i nered na sjednici, a ponovno je postavio pitanje o tome tko je i kada donio odluku o preuzimanju atomskog skloništa u Bregani, na što će dobiti pisani odgovor.

Matildu Mihaelu Purić (BM 365) zasmetalo je što je Samoborski muzej u lošem stanju te što se nedovoljno često mijenja postav, a i radno vrijeme, pa će njena pitanja biti upućena Muzeju.

Maja Gračanin (SDP) zahvalila je svima koji su pomogli rješavanju situacije s bazenom na Vugrinščaku, kao i organizatorima Susreta pri Kalinu. Zanimalo ju je ima li istine u glasinama da je došlo do odstupanja od projekta na obnovi zgrade Hrvatskog doma i vrtića u Bregani te primjenjuje li se novi Zakon o upravljanju državnom imovinom. Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković je odgovorila da će sada lokalne zajednice lakše doći do nekretnina u državnom vlasništvu, a nadležne službe će pripremiti popis nekretnina u vlasništvu države koje bi bile zanimljive Gradu. Rekla je da ne želi komentirati glasine, no svi projekti imaju nadzorne organe i, koliko ona zna, radovi se odvijaju predviđenom dinamikom.

D.K.

 
12.07.2018.

Finale Svjetskog nogometnog prvenstva na Trgu kralja Tomislava

LED ekran, dva DJ-a i čak 2000 litara besplatnog piva!

Finale Svjetskog nogometnog prvenstva na Trgu kralja Tomislava

U nedjelju 15. srpnja, od 17 sati, Samoborci će na Trgu kralja Tomislava moći pratiti finalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva uz veliki LED ekran, dva DJ-a i čak 2000 litara besplatnog piva! Sve je to osigurala gradska uprava, uz najvatrenije čestitke našim nogometašima na dosadašnjem uspjehu.

Pozivamo sve građane, mlade, stare, djecu, odrasle, obitelji i prijatelje da dođu na Trg i prate našu reprezentaciju u ostvarenju velikog nogometnog sna.

Za vrijeme trajanja utakmice na snazi će biti posebna regulacija prometa, a prometovanje glavnim Trgom neće biti moguće.

Kako bi omogućio građanima još bolje uvjete za proslavu velikog sportskog rezultata koje na Svjetskom nogometnom prvenstvu postiže Hrvatska nogometna reprezentacija, Grad Samobor odobrio je ugostiteljskim objektima radno vrijeme do 4 sata u jutro.

P.A.

 
12.07.2018.

Slavilo se svugdje, pa i u Busamoborskom centru za mlade

Vatreni izašli iz Bunkera i krenuli u kontranapad!

Slavilo se svugdje, u domovima, trgovima i na ulicama, pa i kod nas, u Samoboru. U Centru za mlade Bunker nogometne je entuzijaste i navijače Grad Samobor "počastio" besplatnim pivom.

I vrijedilo je!

T.I.

 

Sjednica Gradskog vijeća grada Samobora 12. srpnja

Finale Svjetskog nogometnog prvenstva na Trgu kralja Tomislava

Slavilo se svugdje, pa i u Busamoborskom centru za mlade

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002