23.08.2018.

Pojašnjenje nove prometne regulacija u centru Samobora

Osnovni cilj: veća sigurnost pješaka

Pojašnjenje nove prometne regulacija u centru Samobora

20. je kolovoza puštena u probni rad nova prometna regulacija u centru Samobora.

Promjene koje su njome obuhvaćene su sljedeće:

1. Šmidhenova/Obrtnička ulica

U Šmidhenovoj ulici u smjeru zapada (Obrtnička – Starogradska – Rude - Smerovišće), kod marketa Trgostil, obilježen je pješački prijelaz koji je dodatno osiguran novim semaforskim uređajem, kao i pješački prijelaz Gajeva – Šmidhenova ulica.

Kako bi se rasteretio promet u Šmidhenovoj ulici, za desetak će dana biti osigurani uvjeti za ulazak i izlazak vozila na parkiralište na starom autobusnom kolodvoru iz Šmidhenove i iz Gajeve ulice.

U Obrtničkoj ulici uklonjen je semafor, a novi semafor s tipkalom postavljen je na prijelazu iz Stražničke u Obrtničku ulicu, zbog veće sigurnosti djece koja iz smjera Trga kralja Tomislava dolaze u OŠ Samobor.

2. Livadićeva ulica

Na spajanju Obrtničke, Livadićeve i Starogradske ulice, uklonjen je semafor u smjeru istoka (Livadićeva – Trg kralja Tomislava), a na samom ulazu u Livadićevu ulicu postavljena je uzdignuta ploha s obilježenim pješačkim prijelazom.

Najvažnija promjena je u tome da Livadićeva ulica postaje jednosmjerna iz smjera zapada prema istoku (Starogradska – Livadićeva – Trg).

S desne strane ulice, uz potok Gradnu, iscrtano je 18 parkirnih mjesta, od kojih je zadnje prema Hotelu Lavica namijenjeno isključivo turističkim autobusima za iskrcaj putnika.

Na ulasku iz Livadićeve ulice na Trg kralja Tomislava postavljena je uzdignuta ploha s obilježenim pješačkim prijelazom (na mjestu tragične prometne nesreće).

3. Trg kralja Tomislava/Šmidhenova ulica

Na ulasku s Trga kralja Tomislava u Šmidhenovu ulicu postavljen je znak skretanja ulijevo isključivo za dostavne kamione.

U Šmidhenovoj ulici, kod restorana Samoborska pivnica, postavljeni su novi semafori kojima se omogućuje skretanje u smjeru Obrtničke te u smjeru Šmidhenova – Gajeva, a njima će se promet regulirati na način da će se naizmjenično puštati iz smjera Šmidhenova – Obrtnička, odnosno Šmidhenova – Gajeva.

4. Stražnička ulica

Cjelokupan projekt nove prometne regulacije izrađen je prvenstveno s ciljem postizanja veće sigurnosti pješaka, na prvom mjestu djece koja polaze OŠ Samobor te lakšeg prometovanja roditelja koji djecu dovoze do škole.

Upravo s ciljem veće sigurnosti djece, proširen je kolnik i izrađeni su nogostupi s obje strane Stražničke ulice.

Zbog bolje protočnosti prometa iz smjera Vrhovčak – Stražnička ulica uklonjen je semafor i postavljen znak obaveznog skretanja udesno.

5. Livadićeva ulica/Trg kralja Tomislava

Promet Livadićevom ulicom i Trgom kralja Tomislava u cijelosti je u zoni ograničenja maksimalne brzine od 30 km/h.

Što se tiče kamiona i autobusa, napominje se da je u javnosti stečen dojam da će se ova vrsta prometa odvijati uz samu plohu Trga.

Konkretnije, novom regulacijom obuhvaćeni su samo kućni brojevi 1 i 2 s lijeve, odnosno 15 i 14 s desne strane Trga kralja Tomislava, odnosno prolaz kroz Šmidhenovu ulicu.

Što to konkretno znači?

Težak kamionski promet neće se odvijati smjerom zapad – istok (Starogradska – Livadićeva – Trg), već će biti preusmjeren na zaobilaznicu.

Što se tiče autobusa, ovim će putem prolaziti linije Braslovje – Rude – Samobor, Lipovec – Smerovišće – Samobor i Slani Dol – Samobor (ukupno oko 40 autobusa radnim danom, 29 subotom te 22 nedjeljom i blagdanom, kroz 20 sati na dan).

Gradska uprava pregovara s koncesionarom kako bi se, kad god je to brojem putnika omogućeno, svi autobusi na navedenim linijama zamijenili mini busevima.

6. Trg kralja Tomislava

Na samoj plohi Trga kralja Tomislava ukinut će se parkirna mjesta te će se ostaviti tek dva mjesta (kod ljekarne) za potrebe dostave, na kojima će zaustavljanje biti vremenski ograničeno.

Prometovanje samim Trgom kralja Tomislava bit će zabranjeno kada će to zahtijevati sigurnosne mjere određenih manifestacija.

Nova regulacija prometa u potpunosti će biti uređena i stavljena u funkciju do početka nove školske godine.

P.A.

 

Pojašnjenje nove prometne regulacija u centru Samobora

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002