06.12.2006.

Poglavarstvo potvrdilo novi cjenik skupljanja i odvoza otpada koji će se primjenjivati od 1. siječnja

Za manje površine više, za veće manje cijene

Poglavarstvo potvrdilo novi cjenik skupljanja i odvoza otpada koji će se primjenjivati od 1. siječnja

Početak sljedeće godine donosi i novi model naplate odvoza kućnog otpada. Nakon konzultacija, kao prvi korak u promjeni dosadašnjeg modela obračuna prema kvadratnom metru stambenog prostora, u Komunalcu će početi primjena kombiniranog sustava prema kojem se u postojeći model ugrađuju cijene odvoza prema volumenu i količini otpada. U tom modelu osnovica obračuna su kante od 120 litara, a cijene se određuju i prema tjednom broju odvoza. Konkretno, stanovi do 50 m2 imat će mjesečni paušal od 29 kn (+PDV) za jedan, odnosno 33 kn (+PDV) za dva odvoza tjedno, što će im u prosjeku donijeti i poskupljenje u odnosu na sadašnju cijenu. Za stanove iznad 50 m2, uz paušal, obračunavat će se cijena prijevoza i deponiranja na Jakuševac po kvadratnom metru stambene površine. U toj kalkulaciji ukupna cijena odvoza je jeftinija nego dosadašnja. No, u slučaju da se koristi kanta od 240 l, onda će odvoz biti skuplji u odnosu na sadašnji cjenik. Građanima kojima će kanta od 120 l biti ponekad premala, kao rješenje mogu poslužiti dodatne Komunalčeve PVC vreće od 120 l po cijeni od 15 kuna.

Što se gospodarstva tiče, cijena odvoza ide na više, ali tu postoji mogućnost direktnog ugovaranja kontejnera, a time i reguliranja cijene odvoza neovisno o veličini poslovnog prostora. Ovaj model usvojio je i Savjet za zaštitu potrošača prihvaćajući ocjenu o pravednijem načinu naplate. Na sjednici Poglavarstva gradonačelnik Filipec rekao je kako je to tek prvi korak prema racionalnijem i boljem poslovanju, a Stjepan Črnjak naglasio da tendencija i dalje mora biti obračun prema količini otpada. Duško Stić, kao predstavnik Komunalca, pojasnio je da na njihova vozila u budućnosti mogu biti ugrađene vage, a tada bi i svaka kanta imala čip s podacima o vlasniku. To bi bio sljedeći korak prema još pravednijem načinu naplate odvoza otpada, ali on i više košta.

Budući da su neposredno prije 70. sjednice Poglavarstva u Gradskoj vijećnici primljeni mladi inovatori, gradonačelnik je predložio da se, nakon priznanja mentoru Ivanu Vlainiću i učeniku Luki Bošnjakoviću, priznanje uruči i drugom učeniku koji je sudjelovao u stvaranju izuma Čarobna rukavica Mati Rimcu. To je prihvaćeno, kao i načelni stav da Grad mora stvoriti uvjete i pomoći inovatorima. Prvi zadatak bit će izrada programa za fond "Bicro", a ubuduće će se osigurati i posebna pozicija za inovatore u proračunu.

Na kraju sjednice tajnik Dragutin Kušić obavijestio je članove Poglavarstva da je Trgovački sud 1. prosinca imenovao Antuna Bišćana za privremenog upravitelja Komunalca te da će nakon upisa Skupštine društva (a to je gradonačelnik prema odluci Gradskog vijeća) biti izabran novi Nadzorni odbor, koji će raspisati natječaj za izbor novog direktora Komunalca. Bez obzira na ove pravne zavrzlame, poduzeće može i dalje obavljati svoju osnovnu djelatnost bez ikakvih prepreka.

Mato Šipuš

 

Poglavarstvo potvrdilo novi cjenik skupljanja i odvoza otpada koji će se primjenjivati od 1. siječnja

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002