23.10.2006.

Poglavarstvo podastrlo prijedlog novog načina naplate odvoza smeća

I kante i kvadrati

Poglavarstvo podastrlo prijedlog novog načina naplate odvoza smeća

Sjednica Poglavarstva 23. listopada počela je neuobičajeno. Naime, gradonačelnik Filipec dozvolio je Josipu Freslu, građaninu Samobora, da izloži pred poglavarima svoje nezadovoljstvo tretiranjem njegovog zemljišta u novom prijedlogu GUP–a.

- Novim prijedlogom GUP–a smanjena je vrijednost mog zemljišta, a mislim da to ne bi trebalo biti tako – započeo je Josip Fresl, požalivši se što je njegova parcela označena oznakom S3, a ne S4. Poglavarstvo nije bilo impresionirano izlaganjem Josipa Fresla, uz pojašnjenje da je Grad dobro promislio o vizurama Samobora te je po tome i donio konačni prijedlog GUP–a, a granica između dvije različito građevinski tretirane vrste zemljišta uvijek negdje mora biti. Građanin Fresl se zahvalio na pažnji i najavio da će pokušati svoje nezadovoljstvo artikulitrati preko Gradskog vijeća.

Iako se za njega samo tražila prethodna suglasnost, dakle dat je tek kao informacija, najviše je pažnje na ovoj sjednici Poglavarstva izazvao upravo prijedlog o promjeni cijene odvoza kućnog otpada koji su zajedničkim snagama izradili djelatnici Komunalca i Odjel za financije na čelu s Rolandom Gajšakom. Nakon što su ga u ovom obliku usvojili kao informaciju, prijedlog će se uputiti na uvid i prethodno mišljenje Društvu za zaštitu potrošača Samobora, potom će se napraviti anketa među građanima, a tek tada će Poglavarstvo donijeti konačnu odluku o njegovom usvajanju. Sve bi to, prema riječima A.D. Filipca trebalo biti gotovo do 1. siječnja 2007. godine, kada bi se novi obračun trebao primjenjivati.

- Razočarana sam prijedlogom. Ako sam dobro izračunala, razlika u cijeni za prosječno domaćinstvo bit će svega oko 6 kuna. Tresla se brda, rodio se miš – reagirala je Tanja Milek, izrazivši svoje žaljenje što se nije išlo na sistem da se prodaju vreće za smeće s markicom koje bi prisilile stanovništvo da bolje promišlja koliko će i kakvog otpada stvarati. Po njenom mišljenju takav način bi predstavljao, i ekološki i ekonomski, jedini pravedan način naplate odvoza otpada.

I Dinko Kamenić je izrazio negodovanje ovakvim načinom naplate, gdje se gospodarstvenicima, umjesto da im se pomaže – odmaže.

- Postojeći način naplate, gdje ja kao gospodarstvenik moram imati dvije kante koje su mi uvijek poluprazne, me šokira, a ovo poskupljenje od 40% stvarno nema smisla – izrazio je Kamenić mišljenje ekološko osvještenijih gospodarstvenika.

Mladen Guliš konstatirao je da, nažalost, nije postignuto ono što je najvažnije, a to je, prema njegovom mišljenju, stvaranje komunikacijskog kanala prema građanima kako bi počeli svjesno smanjivati količinu otpada kojeg proizvode.

- Ničim nismo motivirali ljude da proizvode manje otpada – zaključio je Guliš.

Damir Fabek podsjetio je pak na socijalni aspekt cijele priče jer, naročito u okolici Samobora, postoji određen broj starih ljudi koji žive sami i koji smeće gotovo i ne proizvode, niti ga mogu odnijeti do kanti, a ipak plaćaju uslugu odvoza.

Tomislav Masten usprotivio se čak i u ovakvim slučajevima svakom oslobođenju od plaćanja jer to, po njegovim riječima, otvara Pandorinu kutiju.

– Ja sam uvijek radije za varijantu da ljudima platimo odvoz putem jednokratne pomoći – pojasnio je Masten.

Roland Gajšak istaknuo je da su na izradi prijedloga morali usuglasiti i ekološke i ekonomske i socijalne interese građana Samobora te je izrazio nadu da će ovim načinom, ako bude usvojen u ovom obliku, biti postignut taj balans.

Bilo je i konkretnih prijedloga poboljšanja ovakvog sustava: od toga da se građanima dozvoli da biraju hoće li im se smeće odvoziti jedan ili dva puta tjedno, davanja finacijskih pogodnosti za one koji recikliraju smeće, do ideja da se u kante stave čipovi.

Gradonačelnik Filipec istaknuo je i opće rašireni problem neprijavljivanja stvarne količine kvadrata po kojima se obračunava odovoz smeća te najavio svoj doprinos nekontroliranoj proizvodnji otpada.

- Evo, ja najavljujem da ću umjesto dvije kante, od sada imati samo jednu – rekao je Antun Dubravko Filipec, a mi vam, poštovani samoborski proizvođači otpada i smeća, dajemo na uvid prijedlog jedne od novih čarobnih formula, a ostale ćete vidjeti u tablicama kada vam anketari zakucaju na vrata. Ova formula vrijedi za kantu od 120 litara i jedan odvoz tjedno: 35,38 kuna paušala + onoliko kvadrata koliko imate ili prijavite x 0,59. Srećom, to je s već uračunatim PDV – om.

Nenad Kobasić

 
23.10.2006.

Važna obavijest o parkiranju iz Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje

Samo s novim znakom!

Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje obavještava osobe s invaliditetom i sve sugrađane da je donesen novi Pravilnik o izmjeni Pravilnika o znaku pristupačnosti (znaku parkiranja).

Parkiranje automobila na mjestima označenim i rezerviranim za osobe s invaliditetom moguće je samo sa:

- novim znakom, s fotografijom osobe s invaliditetom na poleđini

- starim znakom, naljepnicom plave boje istaknutom na staklu -važećom do 31.12.2007. godine

Niti jedna druga oznaka kod nas nije važeća i stoga molimo sve osobe s invaliditetom da pripaze na isto, jer će im vozila biti uklonjena ili će morati platiti kaznu u iznosu od 500 kuna za nepravilno parkiranje.

 

Poglavarstvo podastrlo prijedlog novog načina naplate odvoza smeća

Važna obavijest o parkiranju iz Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002