09.10.2006.

Sljedeće godine počinje izgradnja pruge Podsused – Samobor - Bregana

Evo nam Samoborčeka!

Sljedeće godine počinje izgradnja pruge Podsused – Samobor - Bregana

Jedna od važnijih točaka 62. sjednice Gradskog poglavarstva Grada Samobora bila je potpisivanje Sporazuma o poslovnoj suradnji s Hrvatskim željeznicama radi izgradnje zajedničke zgrade željezničkog i autobusnog kolodvora u Samoboru.

Sporazum je potpisan nakon dugih pregovora, kako je rekao pročelnik Željko Kovačić, a izgradnja kolodvora počet će, prema obećanjima iz HŽ–a, već sljedeće, 2007. godine. U isto vrijeme započet će se i s izgradnjom betonskih stupova za nadvožnjake kojima će se pružati 2300 metara "visećih" kolosjeka samoborskog vlaka budućnosti.

- Prva pruga koju će Hrvatske željeznice graditi nakon 40 godina bit će upravo ova, naša trasa pruge Podsused – Sveta Nedelja – Samobor – Bregana – veselo je podsjetio okupljeni poglavarski kvorum gradonačelnik Filipec.

Hrvatske željeznice osigurale su početnih 5 milijuna kuna za izgradnju novog autobusno – željezničkog kolodvora, a konačni radovi trebali bi biti gotovi najkasnije do 2011. godine.

Prva faza izgradnje uključivat će izgradnju pruge do Samobora, dok će tek završna faza vagone dovesti i do Bregane.

Roland Gajšak istaknuo je na kraju i to da će Grad Samobor, ako će htjeti imati vlasništvo nad kolodvorom, svakako morati sudjelovati u financiranju projekta.

Pomalo u sjeni euforije dolaska vlaka na novu stanicu, odradila se i točka kojom se pokrenuo postupak raskida ugovora o najmu prostora na glavnom samoborskom trgu s Turističkom zajednicom Grada Samobora. Kako je Grad nedavno povisio mjesečnu najamninu tog atraktivnog prostora na 7.845 kuna, to su u Turističkoj zajednici ocijenili kao puno previše te su se negativno očitovali na tu ponudu. Pavao Grom, predsjednik TZ Samobor, u tom je očitovanju podsjetio Poglavarstvo da je Turistička zajednica neprofitna organizacija, kao i na to da Programom gospodarenja stambenim i poslovnim fondom Grada Samobora za 2006. godinu nije bilo predviđeno povećanje zakupnine. Zadnja ponuda na koju TZ Grada Samobora pristaje, piše u očitovanju, je ona da se zakupnina povisi za 1 kunu od dosadašnje koju je TZ plaćala Gradu, što iznosi 181 kunu mjesečno. Kako je između 181 kune koje nudi TZ i 7.854 kune koje traži Poglavarstvo poprilična razlika, za očekivati je da će Turistička zajednica Grada Samobora uskoro krenuti tražiti nove prostorije.

Poglavarstvo je razmatralo i zaključke Vijeća mjesnog odbora Vrhovčak Samoborski koji je, usljed sporog tempa izvođenja radova na gradilištu obilaznice, zabrinut, jer je gradilište otvoreno i nezaštićeno, a zima stiže. Stoga su u obliku peticije tražili hitna rješenja: asfaltiranje alternativnih pristupa mjestu, postavljanje javne rasvjete na kritičnim dionicama, organiziranje prijevoza školske djece tako da autobus ide bar do kapelice sv. Križa, hitno nastavljanje radova na potezu Lidvić – Dubrava kako bi se prije zime ista otvorila za promet, a tek kad ta dionica bude napravljena kako treba, pristupiti nastavku radova na dionici Dubrava – Otruševec.

Poglavarstvo je odlučilo da se do 20. listopada asfaltira alternativni pristup puta probijenog iz smjera groblja Otruševec do naselja Dubrava, dok je sve ostale zahtjeve osamdesetak mještana Dubrave, uz opasku da ove godine nemaju više novaca, samo primilo na znanje.

Nenad Kobasić

 

Sljedeće godine počinje izgradnja pruge Podsused – Samobor - Bregana

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002