24.04.2006.

Čekajući sudsko rješenje Marija Burica pokušava spasiti kuću od kiše

Vlažni zidovi i Marijine suze

Čekajući sudsko rješenje Marija Burica pokušava spasiti kuću od kiše

Marija Burica rastavljena je žena. Rastala se nakon trideset i dvije godine braka. Suprug ju je, kako kaže, maltretirao, doživljavao kao sluškinju, na kraju otvoreno i tjerao pa je ona jednog dana 2001. godine sjela na bicikl, uzela ceker s najnužnijim stvarima i otišla u nedovršenu kućicu u Domaslovcu, koju je započela graditi predosjećajući da će kad-tad morati otići. Čekala je samo da sinovi završe školu i vojsku.

- Nije vjerovao da ću otići, a danas se više ni ne pozdravljamo na ulici.

Nakon rastave Marija Burica pokrenula je sudski postupak kako bi dobila dio imovine koju su supružnici tijekom više od 30 godina zajedničkog života stjecali, na što ima zakonsko pravo. No, do danas nije dobila ništa od većeg broja nekretnina koje je, kako kaže, zajedno s mužem gradila.

Predmet je zaglavio na županijskom sudu. Naime, tamo je Josip Burica, Marijin bivši muž, poslao žalbu na sudsko rješenje kojim se Mariji Burica odobrava privremeno korištenje jednog od stambenih objekata obitelji Burica, sve dok se ne okonča sudski spor.

– Molila sam i kumila da vrate papire u Samobor, da se predmet može dalje rješavati, ali rekli su mi da barem još dvije godine ništa od toga – rezignirano nam je rekla Marija, pokazujući nam razlog zbog kojega nas je pozvala. Naime, cijela kuća, koja nema krovište, pušta vodu na sve strane po svih 60 kvadratnih metara Marijinog doma.

- Imam mirovinu 1.600 kuna i još dodatno radim pa sam uspjela nekako uštedjeti za materijal za krov. Mislila sam da će mi Poglavarstvo dati neku novčanu pomoć, ali od toga, naravno, ništa. No, ne predajem se. Pravda kad-tad mora pobijediti – plačući, ali puna optimizma i odlučnosti završila je Marija.

Tko, kako i kada napušta bračne veze, stvar je supružnika, ali ako su svoj brak ozakonili, tim zakonima i podliježu. A jedan od tih zakona govori i o podjeli imovine nakon rastave. Jedno je sigurno - Marija Burica zakonski ima pravo na dio onoga što je živeći s mužem stekla, a posve je druga stvar to što je ona zaslužila i puno više elementarne pažnje i poštovanja.

Možda čak i od Poglavarstva koje joj je službeno odgovorilo da sama može brinuti o sebi. Što je, naravno, točno, ali samo u slučaju kada bi i sudovi mogli brinuti sami o sebi i na vrijeme donositi presude.

Ovako, kuća i dalje prokišnjava, sve deblji sloj prašine pokriva sudski predmet, a Marija plače.

Nenad Kobasić

 
24.04.2006.

U velikom šatoru iza kina održana je 19. samoborska salamijada

Dvadesetak godina uz salame

U velikom šatoru iza kina održana je 19. samoborska salamijada

Samoborska salamijada približava se svom 20. izdanju, a ove je godine održana po 19. put. Upornost i zavidan entuzijazam njenih pokretača, kasnije osnivača Udruge Zlatna šajba, daje vidljive, a po nekima i impresivne rezultate.

U velikom su se šatoru iza kina 22. travnja okupili hobisti, veliki, industrijski proizvođači salama te gosti iz Italije i Mađarske sa svojim proizvodima. Uobičajeno hladan šatorski ambijent oplemenjen je prigodnim dekorativnim elementima, a prostorom je dominirao velik stol na kojem su bili izloženi uzorci salama pristiglih na ocjenjivanje. Svatko se mogao uvjeriti u kvalitetu suparnika, a, kao ni prethodnih godina, nezadovoljnih ocjenjivačkom komisijom, na čelu koje je bio Tomislav Skendrović, nije bilo.

Cijelu je priredbu uobičajeno nonšalantno vodio Mislav Maroević, a plesne poticaje davali su dečki iz tamburaškog sastava Gumbelijum.

Cijelom je priredbom, baš kao i pripremama za nju ravnao predsjednik Udruge Zlatba šajba dr. Dubravko Viduč, a nagrade su dodjeljivali i visoki gosti: dožupan Zagrebačke županije Josip Jambrač, samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec te sam Dubravko Viduč, svaki u "svojim" kategorijama.

Salame su ovaj put bile kušane samo kao predjelo i to ona "službena" - Samoborska salama, koju proizvodi IGO-MAT iz Otruševca. No, ima naznaka da bi se proizvodnji ove "robne marke Zagrebačke županije" uskoro mogao pridružiti još jedan proizvođač. Naravno, ako zadovolji zadane kriterije i dobije licencu.

Red glazbe, red salama, red prisjećanja na 19 godina koje su protekle kao jedna i zabava je potrajala do dugo u noć. A vrijedilo je doći, jer je Samoborska salamijada jedina priredba takve vrste u Hrvatskoj. Organizatori vole istaći da ih Slovenci imaju čak 18, ali ni jedna nije tako velika kao ova samoborska.

Za sljedeću godinu organizatori najavljuju veliku proslavu, doličnu okrugloj, 20. obljetnici Samoborske salamijade.

Robert Škiljan

Dobitnici nagrada

Hobisti

Velika zlatna šajba

Marijan Bernardić, Donja Pušća

Dodijeljeno je i 19 zlatnih šajbi, 48 srebrnih i 16 brončanih.

Registrirani proizvođači

Velika zlatna šajba

IGO-MAT, Otruševec

Dodijeljeno je i 11 zlatnih šajbi i 9 srebrnih

Internacionalni hobisti (Slovenija)

Velika zlatna šajba

Matej Grubič, Jesenice na Dolenskem

Dodijeljeno je i 5 zlatnih šajbi i 4 srebrne

Zlatne šajbe dobili su i dr. Laszlo Taller iz Mađarske, te predstavnici grada Issea iz Italije.

 

Čekajući sudsko rješenje Marija Burica pokušava spasiti kuću od kiše

U velikom šatoru iza kina održana je 19. samoborska salamijada

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002