26.01.2006.

Uigrana likovno-artistička ekipa farba naveliko, a bogami farbaju i njih

Mesić u Srakinom gnijezdu

Uigrana likovno-artistička ekipa farba naveliko, a bogami farbaju i njih

Stare ZET-ove garaže već godinama zjape prazne čekajući svoje konačno rješenje. No, posljednje se četiri godine život nakratko uvlači u te napuštene hangare.

Naime, svake godine početkom siječnja uigrana likovna ekipa izrađivača kulisa i maski koje Grad koristi za Fašnik, skine prašinu i iznese smeće iz garaža te navali na crtanje, piljenje, farbanje, šmirglanje, lijepljenje i smijanje.

Ekipu predvodi Marko Amić s kojim crtaju i Igor Vandekar, Niko Barun i Ivica Jambrešić. Njima svojski pomažu sve to složiti, prenijeti i staviti na kup Darko Kupres, Tomislav Lončarić i Željko Skendrović-Panker.

Ekipa je mala, ali uhodana, kreativna i efikasna. Kako se nisu počeli pripremati još u studenom prošle godine, kako su im obećali, navalili su na posao kao da je Fašnik sutra.

U radionice su ušli 15. siječnja, a planiraju da sve bude gotovo do 15. veljače, dva dana prije Fašnika. Ne žale se na zimu ni na to što, kad im krene, rade i po 14 sati dnevno, već jedino na ponovno i uvijek iznova lošu koordinaciju s organizatorima, naročito sa scenaristima priredbe, pa većinu stvari moraju smišljati sami.

- To što uvijek ovako kasno počinjemo utječe sigurno i na kvalitetu. Koliko bi boljih stvari iznjedrili da smo svi zajedno razrađivali ideje još od studenog, što mi uporno predlažemo – kaže Igor Vandekar.

- Istina je da se Fašnik tradicionalno radi zadnjih mjesec dana prije pepelnice, ali to ne znači da je to i dobro, pogotovo u današnje vrijeme, a naročito ako želiš nešto dobro, kvalitetno i profesionalno napraviti. Evo, na primjer, ja sad nemam plave europske boje za ovu veliku masku koja nam tu i smeta za daljnji, novi posao. Svake godine slušamo iste priče, nema ovo, nema ono... Nekako se taj naš posao ne shvaća ozbiljno. Ali, mi ćemo uložiti maksimalan napor da sve dobro ispadne. Mlađarija danas veli: Fašnik je sranje. Je, ja se slažem, jer ti možeš napraviti ne znam kakvu dobru dekoraciju, ali ak je program truba i ak je ljudima to dosadno i bedasto onda sve to pada u vodu – precizirao je Marko Anić i pokazao nam skice kulisa i maski koje će izrađivati, a koje zbog fašničkog iznenađenja nisu još za javnost.

Prošetali smo potom još malo kraj likova koji bi Samoborcima, bar za trajanja Fašnika, imali razgaliti umorne duše. Svakakav svat je tu nabacan jedan kraj drugoga: tati koji su iz EU došli kod nas na specijalizaciju, Stipe Mesić u Srakinom gnijezdu, bakice, Sraka...

A i kulise se već naveliko rade po njihovim zacrtanim idejama, jer, ako sad ne stignemo u Fašničku uniju, kad ćemo? I s kim?

Nenad Kobasić

 

Uigrana likovno-artistička ekipa farba naveliko, a bogami farbaju i njih

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002