24.03.2006.

Počela velika akcija pomoći obitelji Rešetar

Odskočna daska za devet mladih Rešetara

Počela velika akcija pomoći obitelji Rešetar

Akcija prikupljanja pomoći za jedanaestoročlanu obitelj Rešetar iz Vratnika Samoborskog dobila je i visoko pokroviteljstvo Poglavarstva Grada Samobora koje je pozvalo sve građane Grada Samobora, ali i tvrtke i obrte, da sudjeluju svojom konkretnom ili financijskom pomoći ne bi li devetoro prekrasnih mladih Samoboraca dobilo pristojno mjesto za stanovanje i time kakvu - takvu odskočnu dasku za svoje tek započete živote.

O obitelji Rešetar prvi put ste mogli čitati u Glasniku prije mjesec dana kada smo pozvali na akciju pomoći, nakon što smo, na poziv samoborskog Crvenog križa, prvi put posjetili mnogočlanu obitelj.

Odmah nakon objave članka u Glasniku jedino je promptno reagirao župnik Vlado Bogdan i poklonio 1.000 kuna obitelji Rešetar i tako im uskočio u zadnji čas za račune za struju i vodu. No, stvari su od tada, kako se čini, ipak krenule nabolje: čim su saznali, reagiralo je i Gradsko poglavarstvo, a ekipa HTV-a snimila je reportažu za Život uživo o devetoro djece Rešetarovih.

A obitelj Rešetar, kao što smo tada pisali, živi i spava u jednoj, petnaestak kvadrata "velikoj", prostoriji koja je već toliko vlažna da prijeti urušavanje krova. U toj nevelikoj tamnoj sobi devetoro djece uči, igra se, spava i mašta. Osim te prostorije ruševna kuća posjeduje još samo minijaturni ulazni hodnik, nešto što bi trebalo biti i kupaonica, i malu kuhinju u koju zapravo, kad su svi na okupu, gotovo da i ne stanu. Vodu koju koriste je kišnica.

Mama Božica nigdje ne radi, a otac Milan je od 25. listopada 1997. godine zbog problema s kičmom i cijelog niza drugih zdrastvenih problema u invalidskoj mirovini koja mjesečno iznosi 1.900 kuna. Za svako dijete Rešetari dobivaju po 300 kuna pa, ako to sve zbrojimo, dolazimo do toga da se ova jedanaestoročlana obitelj prehranjuje, školuje i oblači sa 4.600 kuna mjesečnih primanja.

Na ove poražavajuće uvjete života obitelji Rešetar ukazala je Barbara Kos iz samoborskog Crvenog križa, koja je uz pomoć volonterki iz još neregistrirane udruge samoborskih humanitarki počela pomagati te potaknula cijelu akciju. Njenom agilnošću pozvana je i ekipa HTV-a.

U petak, 18. ožujka, Barbara Kos je ponovno posjetila obitelj iz Vratnika. Ovaj put priključila joj se i delegacija Poglavarstva na čelu s gradonačelnikom Filipcem, dogradonačelnicom Maricom Jelenić i predstojnicom Ureda gradonačelnika Danijelom Kalafatić. Poglavarstvo je "vatrogasno" poklonilo obitelji perilicu, hladnjak i poklon pakete za djecu, ali, još važnije od toga, bio je kontakt s obitelji i snimanje prave slike stanja.

Delegacija se uvjerila da, iako su vrlo siromašna, djeca nisu zapuštena niti prepuštena samima sebi, o njima roditelji brinu, a stanje njihovog duha toliko je oprečno njihovom siromaštvu - kako je lijepo primijetila Marica Jelenić. Oblijetali su nasmijani i veseli oko nenadanih gostiju i s veseljem otkrivali tajne paketa koje su dobili. Petoro djece koja pohađaju školu odlični su đaci, što je, vjerojatno, i jedan od razloga što Centar za socijalnu skrb nije i prije reagirao u vezi ovog slučaja, jer, osim što žive u uvjetima "na granici mogućeg", ova obitelj najnormalnije participira u društvenoj zajednici.

Nakon razgledavanja kuće i okućnice, gradonačelnik je obećao da će već sljedećeg tjedna na Vratnik doći djelatnici komunalnog odjela Poglavarstva koji će procijeniti što se može napraviti iz postojeće kućice Rešetara i kakvi su sve radovi potrebni ne bi li se upristojili uvjeti života ove obitelji.

Tu na scenu stupate i vi, dragi Samoborci. Naime, na 35. sjednici Poglavarstva mogli smo čuti kakvim će Samobor, sva je prilika, biti u ne tako dalekoj budućnosti. Na mjestu vojarne bit će sveučilišni kampus, Šmidhen će Samoboru vratiti kupališni sjaj, a bit ćemo i jedan od tri grada u Europi gdje će raditi Američka škola. Dakle, bit ćemo veliki sveučilišni, turistički i kulturni grad.

No, da bi zaslužili te epitete moramo, dragi sugrađani, biti i socijalni grad koji si, ovako bogat, ne može dozvoliti da na samo deset minuta od Trga živi jedanaestoročlana obitelj u petnaest kvadrata ruševnog prostora. Tu ne smijemo postavljati pitanja zašto se to dogodilo baš tako i zašto roditelji nisu prije mislili o svemu. Moramo se pomiriti s time da se stvari u životu događaju kako mi to najmanje očekujemo. Činjenica je da su djeca sjajna, odlični učenici i puni životne energije. A to bi trebalo biti dovoljno da se uhvatite svojih novčanika i pomognete, jer, pomažući njima, zapravo ćete najviše pomoći samima sebi i vlastitoj djeci.

O Rešetarima će uskoro biti prikazana i reportaža na HTV-u, koja će sigurno potaknuti i ljude diljem Hrvatske da pomognu. No, u prvom redu mi Samoborci bi trebali dati primjer kako se pomaže socijalnim slučajevima, svojim susjedima u nevolji ili u neobičnim životnim situacijama. Tek tada ćemo steći preduvjete da postanemo kulturni i veliki grad i, što je najvažnije, bit ćemo veliki pred svojom djecom.

U ovu akciju davanja pozvani su svi građani Samobora i oni koji se tako osjećaju, kao i tvrtke, banke i obrti koji bi bili od velike pomoći.

Za nadati se je da se neće pokazati dramatično točnom konstatacija Mire Jazbinski, volonterke udruge Kapi dobrote, koja je u razgovoru za Glasnik rekla da ju je njeno dugogodišnje humanitarno angažiranje podučilo tome da je "količina bogatstva obrnuto proporcionalna osjećaju za davanje".

Imućniji Samoborci - razuvjerite ih!

Nenad Kobasić

FOTO: Kraj starog šporeta u maloj kuhinjici gradonačelnik je porazgovarao i s tatom Milanom koji je u ruci držao tri tjedna staru kćerkicu Valeriju: - Napravili bumo nekaj, ali morate mi obećati da ih ne bude više - rekao je Antun Dubravko Filipec.

Kristal za Vratnik

Kristalni predmeti u posjedu Grada koji su nedavno stavljeni u rashod prodavat će se za vrijeme trajanja Proljetnog sajma u Samoboru, čime bi se trebao potaknuti interes građana za pomoć obitelji Rešetar iz Vratnika, a naravno i skupiti nešto novca koji će ići u iste svrhe.

To je odlučeno na 35. sjednici Poglavarstva, pod točkom Razno, nakon što je gradonačelnik obavijestio članove Poglavarstva o tome što je viđeno i napravljeno u vezi obitelji Rešetar. On je pozvao sve članove Poglavarstva da razmisle i o svim drugim mogućim načinima pomoći koji bi ubrzali rješavanje stambenog pitanja ove obitelji.

N.K.

Život uživo na Vratniku

Na poziv Barbare Kos, voditeljice samoborskog Crvenog križa, ekipa HTV-a posjetila je 20. ožujka OŠ Samobor koju pohađa petoro mladih Rešetara. Nakon što su kratko snimali u prostorima škole, ekipa je zajedno s pet školaraca otišla u njihov ruševni dom na Vratniku, gdje su im djeca smjerno glumila svoj vlastiti život - kako dolaze iz škole, kako se igraju, gdje gledaju televiziju, kako i gdje uče...

Nakon što su nešto rekli i roditelji, ekipa HTV-a otišla je montirati svoj trominutni prilog za emisiju Život uživo koji će, nadamo se, potaknuti zanimanje za pomoć Rešetarima i na području cijele Hrvatske.

N.K.

Tri, četiri, sad: uplati!

Svi koji žele pomoći obitelji Rešetar mogu to učiniti na žiro račun samoborskog Crvenog križa s naznakom: Za obitelj Rešetar: 2403009-1120000042. Sredstva koja bi se tu prikupila bit će upotrijebljena za rekonstrukciju i gradnju kućice ove mnogočlane familije iz Vratnika.

Ako pak želite direktno pomoći obitelji Rešetar i nekom od njihove devetoro djece nazovite na 01/3386-039. Na našem ćemo internet portalu www.glasnik-ssn.net redovito obavještavati o tijeku prikupljanja pomoći.

N.K.

 
24.03.2006.

U tijeku su pripreme za 19. samoborsku salamijadu

Sa svojim salamama stižu i Mađari, Talijani i Slovenci!

U tijeku su pripreme za 19. samoborsku salamijadu

Pripreme za ovogodišnju, 19. po redu, Samoborsku salamijadu ubrzavaju se. Organizacijski odbor, sve redom članovi udruge Zlatna šajba, pokretači cijele priče oko te suhomesnate delicije, u srijedu, 15. ožujka, sastali su se u poznatom restoranu Glineni golub, vlasnika Alojza Požgaja, jednog od osnivača udruge.

Na dnevnom je redu bio izbor menija koji će se služiti na večeri na kojoj će se proglasiti najbolji proizvođači i najfinije salame. A konkurencija će ove godine biti oštra i raznolika. Osim uobičajenog natjecanja hobista i velikih, profesionalnih proizvođača salama, za zlatne i ostale šajbe natjecat će se i Mađari sa svojim paprenim salamama, Talijani s onima nastalima na osnovi plijesni i Slovenci sa salamama najsličnijim našima. Dakle, gastronomsko - sportskog izazova neće nedostajati, a u fer utakmici očekuje se, kao i obično, da pobijede najbolji.

No, vratimo se meniju o kojem je bilo govora na sjednici Organizacijskog odbora. Budući da je za predjelo, što je i razumljivo, predviđena salama u svim njenim varijantama i formama, ali i neograničenim količinama, od glavnog se jela tražila jednostavnost i privlačnost za najširi krug posjetitelja. Organizatori su pri tome morali misliti i na način spremanja, odnosno jednostavnost pripreme, budući da u kratkom roku treba poslužiti više od 600 gladnih usta. Upravo se toliko gostiju i očekuje na ovogodišnjoj Salamijadi, a u pripremi su i rezervne ulaznice. Prema izabranom meniju i dvije vrste vina, nema sumnje da će zadovoljni biti svi, a kome će i to biti malo, ostaje opet ono zbog čega su se svi i okupili - salame u izobilju.

Pazit će se i na detalje. Na posebnom će stolu, u reprezentativnom ambijentu, biti izložene sve salame u konkurenciji, pa će se natjecatelji sami moći, barem vizualno, uvjeriti u domete konkurencije.

Ovogodišnja će se Salamijada održati u velikom šatoru smještenom na parkiralištu iza kina, a organizatori će posebno paziti na reprezentativnost ambijenta, naravno, koliko je to u takvim uvjetima moguće. Dakle, ne dolaze u obzir stolovi i klupe tipa "vatrogasne zabave" ili nešto slično, već kvalitetni stolovi i stolice koji priliče ambicijama i uloženom trudu organizatora.

Razmišljalo se i o preklapanju s još jednom priredbom koja se organizira u isto vrijeme, a to je Proljetni sajam, koji je također pokrenut iz redova Zlatne šajbe. Naravno, radi se o tome da se te dvije priredbe nadopunjuju i tvore novu kvalitetu, a da ne dolazi do nepotrebnog i štetnog preklapanja. Po svemu sudeći tako bi i trebalo biti, budući da se Proljetni sajam održava u prijepodnevnim satima, u aneksu velikog šatora, a Salamijada je navečer, pa dok se izdrži...

U Zlatnoj su šajbi veliku pozornost obratili i na prezentaciju Salamijade u javnosti. Medijski pokrovitelj bit će i Glasnik Samobora i Svete Nedelje, a njegov izdavač, poduzeće Samoborfest d.o.o., angažirat će se i oko produkcije ovogodišnjeg kataloga.

No, ni to nije sve. Samoborska salamijada i cijela priča o njoj, sa Samoborskom salamom kao robnom markom Zagrebačke županije i svojevrsnom krunom u naporima samoborskih entuzijasta, uskoro će biti dostupna publici širom svijeta. Do 22. ožujka, do 19. samoborske salamijade bit će završen i reprezentativni web site www.samoborska-salamijada.com, na kojem će svi zainteresirani moći saznati pojedinosti o počecima Salamijade u Samoboru, o udruzi Zlatna šajba, o Samoborskoj salamijadi, o Proljetnom sajmu, a kroz godinu će na njoj biti prezentirane novosti vezane uz rad udruge i pripremu Salamijade, galerija fotografija itd.

Sve je to, zapravo, već priprema za onu jubilarnu, 20. samoborsku salamijadu naredne godine.

No, do onda ima još dosta vremena. Pred nama je ovogodišnja Salamijada i, koliko smo se mogli uvjeriti, bit će ona, kao što je i red, najbolja do sada.

U narednom broju ćemo iz razgovora s Vladimirom Trčakom saznati kako je sve oko Samoborske salamijade prije dvadesetak godina počelo.

Robert Škiljan

FOTO: Nakon sastanka trebalo je kušati i salame domaćina Alojza Požgaja: Milinko Perković, Marijan Karlović, Irena Franceković, Marijan Sabolić i Drago Kušić (stoje), Alojz Požgaj, Dubravko Viduč, Marijan Čižmešija i Zdravko Runtas (čuče) Vladimir Trčak i Tomislav Skendrović bili su opravdano odsutni

 

Počela velika akcija pomoći obitelji Rešetar

U tijeku su pripreme za 19. samoborsku salamijadu

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002