12.04.2006.

S kapelice sv. Roka u Črncu i obližnjih vikendica sakupljači metalnog otpada skidali su bakrenu limariju

Krali bakar s kapelice i vikendica

S kapelice sv. Roka u Črncu i obližnjih vikendica sakupljači metalnog otpada skidali su bakrenu limariju

U subotu, 1. ožujka, mještani Črnca iznad Ruda opazili su da su na kapelici sv. Roka pokidane i otuđene bakrene cijevi i limarija krova, a u neposrednom susjedstvu je i s obližnje vikendice skinuta bakrena krovna limarija. Krađa krovnog dijela limarije na crkvici primijećena je tek nakon što je utvrđena krađa limarije na spomenutoj vikendici. Očevidaca nije bilo, a kradljivcima je pogodovao i obližnji teren - blizina šumice gdje se navedeni objekti nalaze.

Iako se s pozivom nadležnima kasnilo zbog naknadnog utvrđivanja štete, jer se radi uglavnom o vikend kućama i crkvici koja je posjećena u dane vikenda, policija se na poziv brzo odazvala. Pozvao ju je Božo Planinčić iz Črnca, a on je, baš kao i mještani, tih dana u "obilasku terena" vidio ekipu Roma koji skupljaju metalni otpad.

- Romi već godinama dolaze u ovaj kraj u dane prikupljanja krupnog otpada, ali ovakvog se slučaja ne sjećamo. Sumnjamo na "ekipu" u zelenom kombiju s bosanskim registarskim tablicama, koji je u više navrata viđen na spomenutim lokacijama. To je grupa koju su posredno locirali i Romi koji su otpad prikupljali u "tamiću", a koje je policija pronašla. Oni su tvrdili da zeleni kombi bosanskih registracija vozi njihov rođak koji se, uz skupljanje stare krame, upušta i u kriminalne aktivnosti - rekao nam je Planinčić.

- Bakreni su dijelovi skidani škarama, a na nekim su mjestima lopovi prestali s radom kad su vidjeli da se iza "bakarne boje" krije običan metal - dodao je Planinčić.

Krađe su očito izvedene brzo i za vrijeme mraka, dok vlasnici nisu bili u objektima. Kako ovakve krađe nisu do sada zabilježene na ovom području, spomenuta su događanja dodatno uznemirila vlasnike vikendica i stanovnike Ruda.

Robert Škiljan

 
12.04.2006.

Na skrnavljenje u Svetom Martinu pod Okićem reagiralo se brzo

Raspelo Isusa od obačenih guma

Na skrnavljenje u Svetom Martinu pod Okićem reagiralo se brzo

Danas se skrnavi sve i to se radi svaki dan. I nedjeljom i blagdanom. Skrnavljenje svega, i života i Boga, toliko je postalo uobičajena, rutinska, svakodnevna stvar da većinu njih više i ne zovemo skrnavljenjem. Jer, skrnavimo i kad mislimo da ne skrnavimo.

Djecu se odgaja psujući od psa do Boga, pred crkvama se prodaju replike oružja, a laganje i pobjedu pod svaku cijenu namećemo djeci kao vrline. Tehnike uspostavljanja lažnih tradicija i vrijednosti razvile su se do neprepoznavanja...

U takvom životnom okruženju ljudima iz Vodoprivrede, koji su čistili potok od odbačenih auto guma, nije se učinilo nimalo neprimjereno da naslažu piramidu starih guma odmah do raspela Isusa Krista u Svetom Martinu, ali i duž Konščice.

Isus im je, naravno, sve oprostio, a za ovozemaljski red pobrinuli su se Pavao Kunštek, župnik svetomartinski, i mještani Svetog Martina i Konščice, koji su odmah reagirali i ishodili vrlo brzo uklanjanje još jednog podsjetnika skrnavljenja našeg svagdašnjeg.

Nenad Kobasić

 
12.04.2006.

Tijek Eko-akcije prikupljanja otpada sa Žumberka

Dođite i vi!

Tijek Eko-akcije prikupljanja otpada sa Žumberka

Glavna eko-akcija prikupljanja otpada iz prirode započet će nakon uskrsnih praznika, 18. travnja, u suradnji sa Šumarijom Krašić, Šumarijom Samobor i JU Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje. S navedenim institucijama otpad će se iz prirode uz pomoć traktora i drugih terenskih vozila s vitlima uklanjati u dane od 18. do 22. travnja, eventualno još i 24. travnja.

U petak, 21. travnja, podijelit će se radne rukavice, vreće za sitni otpad i sendviči lokalnom stanovništvu, tj. voditeljima eko-akcije (njih oko 70) po zonama čišćenja (selima), na prethodno dogovorenim punktovima (Kostanjevac, Oštrc, Sošice, Žamarije, Kupčina, Ž. - Podžumberak, Željezno, Drašči Vrh, Hartje, Tomaševci - Petričko Selo, Gornja Vas, Budinjak, Stojdraga).

Volonteri - članovi EDŽ, planinari, ribiči, lovci, učenici škola, vatrogasci i lokalno stanovništvo bit će angažirani za veliku eko-akciju u subotu, 22. travnja 2006., na Dan planeta Zemlje.

Za članove EDŽ i planinare iz Zagreba osigurat će se prijevoz autobusima iz Zagreba, a potom prijevoz na brojne lokacije, tj. zone uklanjanja otpada (tamo gdje su potrebni, što će se prethodno utvrditi). Za sve sudionike pripremit će se vreće za sitni otpad, radne rukavice te ribičke čizme i štipaljke za uklanjanje otpada, posebice najlon vrećica iz potoka (osobito iz Kupčine). Svi sudionici moći će se okrijepiti sendvičima za zajutrak i zakuskom - objedom poslije akcije.

Bit će dogovoren lokalni prijevoz prikupljenog otpada traktorima s prikolicama na što manji broj privremenih lokacija (ušće Svilnice - Vorbašice, napušteni kamenolom pod Cvitkovačom, iza škole na platou u Željeznom, kod raskrižja ceste Hartje – Tomaševci, iznad Puškarovog Jarka, Brezarić, te Brlenić, gdje uz pomoć Poglavarstva Općine Krašić treba pronaći lokaciju za prikupljanje automobilskih olupina i krupnog otpada koji će odvoziti C.I.O.S. na recikliranje).

Tijekom 23. i 24. travnja (eventualno još i 25. travnja) obići će se sva područja uklanjanja otpada iz prirode, registrirati precizne lokacije i procijeniti količine prikupljenog otpada te obavijestiti prethodno pozvane institucije (prve pozive šaljemo im već u prvoj polovici ožujka), i to prvo C.I.O.S. d.o.o., da od 25. do 27. travnja odvezu sav prikupljeni otpad koji sadrži željezo sa svih privremenih sabirališta na recikliranje.

EKO-Flor iz Jaske, koncesionar Općine Krašić i Općine Žumberak, odmah će od 24. do 26. travnja odvesti sitni otpad prikupljen u vreće koje će biti odložene uz glavne ceste.

Komunalac d.o.o. Samobor će uz uz podršku Poglavarstva Grada Samobora od 24. do 26. travnja odvesti u vrećama prikupljeni sitni otpad, a uz glavnu cestu i sav ostali prikupljeni otpad te s privremenih sabirališta po selima u roku tri tjedna, (a ne u roku 40 dana kao 2005.) u suradnji s C.I.O.S.-om, odnosno nakon što C.I.O.S. odveze željezni otpad.

Ceste Karlovac (dva kamiona s utovarivačima) uz podršku ŽUC-a Zagrebačke županije će 28. travnja početi s odvozom otpada s privremenih u službene deponije, i to otpada koji je preostao, nakon što je C.I.O.S. odvezao željezni otpad na recikliranje.

pripremio:

R.Š.

 

S kapelice sv. Roka u Črncu i obližnjih vikendica sakupljači metalnog otpada skidali su bakrenu limariju

Na skrnavljenje u Svetom Martinu pod Okićem reagiralo se brzo

Tijek Eko-akcije prikupljanja otpada sa Žumberka

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002