06.01.2006.

Nepovratna ambalaža više nije nepovratna

Ambalažni otpad - na Trebež!

S Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Samobor je potpisao Prijedlog ugovora o prikupljanju, primjenjenom skladištenju i prijevozu ambalažnog otpada do uporabitelja, što bi se na samoborskom reklo - prerađivača.

Građani će moći tijekom siječnja, čim se u Komunalcu organiziraju tehnički detalji, predavati nepovratne boce (limenke) veće od dva decilitra, za što će im ljubazni djelatnici Komunalca isplaćivati 50 lipa po boci. Otkup će se, kako sada stvari stoje, obavljati na odlagalištu otpada Trebež, a najveća količina koju možete u jednoj turi donijeti je 100 komada. Veličina nije važna.

Novac za otkup ambalaže refundirat će Komunalcu Fond za zaštitu okoliša, s time da Komunalac dobiva za svoje troškove oko tog posla 15 lipa, u što je uključen i PDV. Tako će se ambalaža otkupljivati sve do 16. siječnja, do kada bi se trgovci i prerađivači morali organizirati i preuzeti taj dio posla na sebe, a Komunalac bi samo na veliko prikupljao ambalažu od trgovaca, sortirao je i slao do prerađivača s koncesijom. Fond će tada Komunalcu davati 20 kuna po toni prikupljene ambalaže, a 100 kuna po toni dobivat će za prijevoz do 100 kilometara.

U Komunalcu nam je dirtektor Antun Bišćan rekao da nisu sretni zbog ovakvih ad-hoc rješenja, ali će oni svoj dio posla obaviti po sili zakona. On se pita čemu su služila sva ona ulaganja u eko-otoke, koji se nisu stigli ni približno amortizirati, a sada su izgubili i svaki smisao.

Ali, to još nije sve. Postoji, naime, kvaka koja se baš i ne eksponira u javnosti. Naime, kada otkup boca zaživi od 16. ožujka, bit će to samo u određenim trgovinama, a svojih ćete 50 lipa moći dobiti tako da ćete u automat baciti bocu, iz automata ćete dobiti kauciju od 50 lipa s kojom ćete svojih 50 lipa moći dobiti samo ako kupite novu, punu bocu.

Još je providnija priča ta da ćete zapravo biti ograničeni u broju boca koje ćete moći prodati. Jer, nakon što prodate svojih prvih 100 boca, ostavit ćete svoj matični broj pa više nećete vi moći prodavati ambalažu. Dakle broj boca koji ćete moći prodati ovisit će o tome koliko imate prijatelja koji su spremni prodavati za vas. Kad potrošite prijatelje i s vašom "ekstra zaradom" je gotovo.

No, do tada nam možda smisle neki novi način zabave.

Nenad Kobasić

 
06.01.2006.

Sanira se klizište u Svetoj Nedelji

Klizište otklizalo do Strme ulice

Sanira se klizište u Svetoj Nedelji

Na parceli k.č.br. 1986 K.O. Sveta Nedelja, u Ulici Kozjak, na Svetonedeljskom bregu na padini ispod platoa, početkom studenog 2005. godine pojavilo se i aktiviralo klizište koje se proširilo sve do Strme ulice u podnožju padine.

Klizište je veličine cca 30x80 metara. Cijelim klizištem formirani su blatni tokovi, a na donjem dijelu klizišta iščupana su ili jako nagnuta stabla.

Kao uzrok nastanka klizišta geotehnička komisija Instituta građevinarstva Hrvatske navela je nekontrolirano navažanje materijala iz iskopa, koje je preopteretilo čelo i gornji dio padine.

Po izlasku na teren komisija je ustanovila da nije moguće predvidjeti brzinu i nastavak procesa u budućnosti, ali je vrlo jasno dala do znanja da klizište već sada prijeti sigurnom odvijanju prometa. Kao vrlo realna mogućnost navedeno je i skoro prekidanje prometa i ugroženost statike objekata na suprotnoj strani ceste.

Stoga je u svom geotehničkom mišljenju komisija preporučila hitne mjere koje obuhvaćaju prekid nasipavanja, postavljanje znakova upozorenja, postepen odvoz već navezenog materijala, rješavanje odvodnje oborinskih voda s platoa, a sve na kraju trebalo bi poravnati i dovesti u prvobitno stanje.

Sve će to o svom trošku napraviti Jasminka Pentek, vlasnica zemljišta na kojem se klizište nalazi, što je i potvrđeno sporazumom koji su potpisali Općinsko poglavarstvo Svete Nedelje i Jasminka Pentek.

Općinsko poglavarstvo Svete Nedelje i ovaj put reagiralo je promptno, poslavši vlasnici upozorenje da odmah obustavi daljni dovoz i nasipavanje materijala, kako ne bi došlo do daljnjeg širenja klizišta i ugrožavanja drugih objekata.

Radovi sanacije, po sporazumu, morali bi biti gotovi do 1. veljače.

Nenad Kobasić

 

Nepovratna ambalaža više nije nepovratna

Sanira se klizište u Svetoj Nedelji

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002