19.06.2006.

Ružna slika za kraj školske godine

Trgali knjige i bacali torbe

Ružna slika za kraj školske godine

Iako je s početkom ove netom završene školske godine, prošlu jesen, kada su knjige i dobili, učenicima bilo rečeno da će te dobivene knjige na kraju školske godine morati vratiti, posljednji dan nastave neki su si učenici dali oduška trgajući ih i razbacujući na putu kući. Papirnatog je smeća, doduše, bilo manje nego lani. Možda i zato što je vrijedan Komunalčev radnik odmah počistio smeće. No, torba koja je završila na jednome od borova, ipak je bila previsoko!

k.k.

 
19.06.2006.

Građani još uvijek samo naslućuju prave namjere naših čelnika

Od Aninovog do Belinog i natrag

Ako ste muško, i glava obitelji pa već sada, početkom ljeta, planirate godišnji odmor, a svoj grad i njegove čelnike na pozornici volite više od svega, sigurno provodite besane noći tresući se u dilemi: hoćemo li ja, žena mi i rođena djeca moja ove godine za Aninovo uživati u blagodatima Dana grada Samobora i našim čelnicima na pozornici ili će nas sve zajedno huda sudba voditi bespućima nekog jadranskog otoka i šire? Jer, svi se sjećamo da je svojedobno iz Gradskog poglavarstva pušten glas o pomicanju Dana grada Samobora s dana kad je on kao urbana sredina utemeljen, na dan koji s time nema veze, ali ga naši čelnici vole - na Aninovo. Naravno, u inicijativu za promjenu tog datuma krenulo se kao i u sve ostale - prekasno, kao da naši čelnici nisu čuli za kalendar, protok vremena i pojam kao što je planiranje.

Neposredno nakon prošlogodišnjeg Dana grada iskoristio sam priliku i u jednom neformalnom razgovoru zamolio nekolicinu naših čelnika da, ako već misle u budućnosti mijenjati datum Dana grada (a o tome se u kuloarima stalno pričalo), neka s time krenu odmah, već u listopadu prošle godine. Ako ni zbog čega drugog na to sam ih upozorio iz sebičnih razloga. Naime, posao kojim se bavimo (izdavanje novina i sl.) zahtijeva, vjerovali vi to gradski čelnici ili ne - planiranje. Mi, naime, nekoliko mjeseci unaprijed moramo znati što nas čeka kako bi događaje dočekali spremni, raspoređeni i koncentrirani. Dakle, onako kako ih ne dočekuju oni koji ne planiraju. Njih događaji uvijek i nanovo iznenađuju: od Fašnika, koji će se, evo, opet i iznova, i opet naglavačke i bezglavo početi pripremati u prosincu, do kupališne sezone, kad se i ono malo bazena sjetimo tek kad temperatura prijeđe 35 stupnjeva.

I tako, došao je kraj svibnja, a naši su čelnici počeli svojevrsni referendum o promjeni datuma Dana grada Samobora. Demokrati, kakvi već jesu, odlučili su konzultirati mjesne odbore. Tamo, u vijećima mjesnih odbora, po njihovoj slobodnoj procjeni, sjede najpametniji od najpametnijih pa će rezultat biti reprezentativan kao i oni sami.

No, kako je krenulo, tako je i stalo. Samo što su se počeli pribirati rezultati, zakukali su organizatori neobičnog referenduma: nema se vremena, naprosto se ne stigne, ljeto je tu, tko će sada mijenjati...

Dakle, odluka je neformalno donesena, Dan grada Samobora bit će za Aninovo, ali ne sada, jer bit će vruće, već druge godine, a sada će biti za Belino, koje će pak naredni put biti Dan grada za Sveto Nigdarjevo itd.

Na stranu činjenica da su se javno i negativno o promjeni datuma Dana grada Samobora očitovala tri ugledna javna djelatnika (Branko Adamek, Miroslav Burić i Josip Prudeus) i da nitko njihove argumente nije javno pobio. Nitko od onih koji za Aninovo navijaju, a da za to nisu u stanju podastrijeti ni jedan zdravi argument. Umjesto toga - pitajmo narod! Zašto? Pa narod uvijek zna najbolje, narod ne može biti u krivu, pogotovo ako je hrvatski i još k tome katolički.

Zapravo, narod bi, odnosno njegove predstavnike na nižim razinama, trebalo pitati za sve. Tako bi se mogli i trebali rješavati i ostali problemi ovoga grada, a rezultati bi uspjeh jamčili i bolje od Sanaderove jamstvene kartice.

Evo, za početak, prijedloga nekih referendumskih pitanja koja bi gradski čelnici mogli uputiti mjesnim odborima i po pribavljenim rezultatima postupiti po naređenju "iz baze":

1.) Jeste li za to da se prepolove plaće gradskim čelnicima i upravi?

2.) Jeste li za to da se prepolovi broj zaposlenih u gradskoj upravi?

3.) Jeste li za to da NK Samobor u narednoj sezoni izbori plasman u 1. ligu i direktno se plasira u Ligu prvaka?

Vjerujte, rezultati će biti iznenađujući i istinski temelj za planiranje iduće proračunske godine.

Robert Škiljan

 
19.06.2006.

Zasladite početak sljedeće školske godine

Osvojite brdo kremšnita!

Zasladite početak sljedeće školske godine

Što je dobro - vrijedi ponoviti!

Prije nekoliko godina organizirani su po prvi puta dani posvećeni kraljici svih slastica - kremšniti, pod nazivom DANI SAMOBORSKIH KREMŠNITA.

Tom zgodom izrađena je, vjerujemo, do sada i najveća kremšnita u svijetu, teška više od tone, dostatna da se njome osladi i tisuće sladokusaca.

Ove će se godine, u organizaciji Samoborfesta d.o.o. (nakladnika Glasnika) ponoviti ova prigoda da se oslade sladokusci sa svih strana, a mogući sumnjičavci uvjere u činjenicu da su sve kremšnite kremšnite, ali nigdje tako izvrsne kao samoborske!

Ove godine organizator je odlučio pozvati učenike naših osnovnih škola da se okušaju u pisanju pjesama u formi haikua na temu kremšnita!

Prva nagrada?

Stvaratelj najboljeg haikua zaradit će "brdo" kremšnita za svoj razred. Nagradu će primiti prvih dana naredne školske godine, dakle u rujnu.

Učenici šiljite olovke, hrustite se na kremšnite i pišite - ovih dana stižu u vaše škole i uvjeti ovog slatkog natječaja: nagrade za ostale uspješne radove, nagrade za poticajne učitelje te imena članova prosudbenog povjerenstva.

Ovo je dakle prva slatka obavijest – a pismo s propozicijama već putuje prema školama. U slast!

J.P.

Brdo kremšnita!

forma je zbilja kratka,

a nagrada - slatka.

 

Ružna slika za kraj školske godine

Građani još uvijek samo naslućuju prave namjere naših čelnika

Zasladite početak sljedeće školske godine

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002