11.09.2006.

Ima li mučenje bilo koga moralno opravdanje makar je "po zakonu"?

Smrt bezimenog konja u Samoboru

Ima li mučenje bilo koga moralno opravdanje makar je

Proteklog ljeta uginuo je jedan konj na privremenom radu u Samoboru. Konj, kojemu nismo ni ime mogli saznati, nije uginuo od starosti, kako to pristoji svakom živom stvoru, već od iscrpljenosti i zadobivenih rana od teškog rada izvlačenja drva za Šumariju Samobor koja je za taj posao angažirala obrt Promet Jurić i njihove konje.

Pisali smo o tim konjima u ožujku, bili smo tamo, fotografirali ih, objavili to, ali kako su u to vrijeme radnici bili na praznicima i sezona rintanja još nije uzela maha, rana na konjima još nije bilo pa nije bilo "štofa" da radni bosanski konjići, smješteni u ruševini u blizini Eko sela, zainteresiraju širu javnost senzibiliziranu na puno veće masakre u kojima se gnječi i ljudsko meso.

Udruga Prijatelji životinja uspjela je ipak nedavno, prije ljeta, snimiti velike žive rane na životinjama te je promptno podnijela prijavu veterinarskoj inspekciji i Državnom odvjetništvu zbog namjernog mučenja konja.

- Zbog takvog nehumanog stava i nezainteresiranosti nadležnih veterinara i Šumarije tražimo hitan nadzor veterinarske inspekcije, zabranu daljnjeg iskorištavanja konja te sankcioniranje Jurića. Od Šumarije Samobor tražimo da prekine suradnju s obrtom Promet Jurić – stajalo je u zahtjevu udruge Prijatelji životinja.

A znate što se dogodilo? Ništa! A znate li što će se dogoditi? Ništa! Priča je zastrašujuće ista, predvidljiva i, ako malo promislite – vrlo jezovita.

Dakle, iako u Ministarstvu kažu da je do daljnjega Juriću zabranjeno korištenje konja u bilo kakvom poslu, a naređen je i detaljni zdravstveni pregled životinja nakon čega bi se trebalo odlučiti o njihovoj sudbini i eventualnoj odgovornosti vlasnika, konji i dalje rintaju, samo što ih je jedan manje.

Prijatelji životinja podnijeli su i kaznenu prijavu protiv Prometa Jurić, ali nemaju nikakvih iluzija o ishodu.

– Iako smo predočili jasne fotografije velikih rana na tijelima životinja nalazi nadležnih službi bili su takvi da govore kako nikavih nezakonitih radnji nije bilo. Mi iz Prijatelja životinja, kao da vidimo jedno, a nadležne službe drugo - telefonski nam je rekao Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Takav epilog najavili su i u Šumariji Samobor rekavši nam da su sve inspekcije pohodile ruševnu štalu i da nisu našle ništa što se ne bi slagalo sa zakonom.

Jedino što mi možemo učiniti, a da je uskladu s postojećim Zakonom o zaštiti životinja, je da bezimenom konju s početka teksta u spomen objavimo ove fotografije kako bi sami, dragi čitatelji, bez suflera sa strane, prosudili je li baš sve po zakonu.

A ako i je, ako zakon dozvoljava ovako nešto – treba ga hitno mijenjati! Ne smijemo zaboraviti da su i Treblinka i Auschwitz imali uredno izdane, na zakonu temeljene, dozvole za rad. Jer uvijek, nakon ubijanja bezimenih životinja slijede kolone bezimenih ljudi... A sve po zakonu!

Nenad Kobasić

 

Ima li mučenje bilo koga moralno opravdanje makar je "po zakonu"?

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002