15.03.2006.

Stanari Južnog naselja protestiraju protiv visokih cijena grijanja stanova

Šokirani računima okupirali toplanu

Stanari Južnog naselja protestiraju protiv visokih cijena grijanja stanova

Iz zagrebačkog HEP-a stižu najave da će cijene grijanja početkom travnja porasti za 9 do 10 posto, kako kome i kako gdje. Teško da će to razveselilti Samoborce koje su i posljednji računi za grijanje njihovih stanova jednostavno - šokirali. Zbog toga su se polovicom veljače i okupili oko toplane u Južnom naselju, pozvani nepotpisanim pozivom polijepljenim po stubištima zgrada. No, ni nakon pola sata čekanja okupljenim se stanarima nitko nije obratio, a prisutni predsjednik MO Bogumila Tonija Ante Žonja i njegov kolega, tajnik Božo Svetić, nijekali su bilo kakvu povezanost sa sazivanjem skupa.

Okupljeni stanari međusobno su se žalili na cijene grijanja, pogotovo u usporedbi s onima u Zagrebu. Za istu kvadraturu stana Samoborci, naime, plaćaju daleko veću naknadu, u nekim slučajevima skoro dvostruko više. Svima je poznato da je cijene grijanja u redovitoj proceduri odobrilo Gradsko poglavarstvo pa se dio bijesa kanalizirao i prema gradskom čelništvu.

Za komentar visokih cijena grijanja u Samoboru zamolili smo Petra Babića iz HEP-a.

- Vjerujem da ima dosta pritužbi, jer su se građani javljali i nama. Moram napomenuti da vrlo rijetko dobijemo pritužbe na samu cijenu grijanja, već se te pritužbe više odnose na visinu računa koje dobivaju. Računi jesu takvi kakvi jesu, a situacija je takva da ljudi nemaju novaca. Što se tiče odnosa cijena između Zagreba i Samobora, cijena grijanja je u Samoboru veća za oko 30%, baš kao i u Zaprešiću i Velikoj Gorici. Razlog tome valja potražiti u činjenici da se radi o samostojećim kotlovnicama, manjim toplinskim sustavima, u kojima je, za razliku od velikog Zagreba koji ima svoj toplinski sustav, proizvodna cijena viša - rekao je Babić.

Osim toga, siječanj je bio iznimno hladan, pa je i potrošnja energije bila znatno veća.

- Mi fakturiramo stvarnu potrošnju, pa su veći računi iznenadili građane. A što se same cijene grijanja tiče, nju odobrava Gradsko poglavarstvo. Prema zakonu, odluku o povećanju cijene komunalne usluge, u koju spada i toplinska energija, donosi isporučitelj, s time da mora dobiti suglasnost jedinice lokalne samouprave - naglasio je Babić i dodao da HEP ima sve argumente za cijenu po kojoj isporučuje toplinsku energiju pa je malo vjerojatno da neka jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Gradsko poglavarstvo Grada Samobora, ne bi dala suglasnost na nju.

U međuvremenu su predstavnici MO Bogumila Tonija pokušavali ugovoriti sastanak i raspraviti visoke cijene grijanja s gradonačelnikom Antunom Dubravkom Filipcem, ali, kako nam je rekao predsjednik MO Ante Žonja, do sastanka zbog zauzetosti gradonačelnika nije došlo.

Za sada.

Robert Škiljan

 

Stanari Južnog naselja protestiraju protiv visokih cijena grijanja stanova

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002