10.05.2006.

Na Žumberku organizirana jedinstvena ekološka akcija uklanjanja otpada iz prirode

Sa Žumberka odvezeni kamioni otpada

Na Žumberku organizirana jedinstvena ekološka akcija uklanjanja otpada iz prirode

U subotu, 22. travnja, na svjetski Dan planeta Zemlje Ekološko društvo Žumberak započelo je po četvrti put veliku eko-akciju čišćenja od otpada područja Žumberka i Općine Krašić, uz financijsku potporu Zagrebačke županije i većeg broja manjih i većih donatora usluga prijevoza volontera na eko-akciju, odvoza prikupljenog otpada, pomoći s obučenim ljudstvom, mehanizacijom, donacijama rukavica, majica i hrane. Ove godine posebno ističemo uspješnu organizaciju brzog odvoza otpada traktorima na privremena odlagališta, iz kojih je sav otpad na samoborskom dijelu Žumberka odvozio Komunalac u reciklažno dvorište gdje se otpad razvrstava. Metalni otpad iz svih privremenih odlagališta odvezli su kamioni C.I.O.S.-a i manjih individualnih sakupljača metalnog otpada (uglavnom Romi) - oko deset kamiona. Potom je Eko flor plus d.o.o. iz Jaske odvezao sav preostali otpad s devet manjih privremenih odlagališta. Stroj – utovarivač i kamioni Cesta Karlovac d.d. radili su od 2. do 5. svibnja. Odvezeno je 22 kamiona otpada iz privremenog odlagališta pod Cvitkovačom te 2 iz Puškarovog Jarka u službeno odlagalište Božička, uz prethodno dobivenu suglasnost Komunalnog Jastrebarsko.

S planiranjem eko-akcije započeli smo još u studenom 2005., a s intenzivnim planiranjem i organiziranjem u siječnju 2006.

Područje Žumberka smo podijelili na 78 operativnih zona čišćenja od kojih 41 na području Općine Žumberak, 8 na području Općine Krašić i 30 na području MO Žumberak u sastavu Grada Samobora. Za svaku zonu su uz prethodne kontakte odabrani voditelji čišćenja, kojima je poslano poštom pismo-poziv voditelju s naputcima o uklanjanju otpada iz prirode, odvojenom odlaganju metalnog i ostalog otpada, odvozu na privremena odlagališta, pregled deponija otpada u prirodi Žumberka te lecima i plakatićima kojima se poziva stanovništvo, a koje su trebali podijeliti sumještanima, odnosno istaknuti ih na oglasnim mjestima. Pozive stanovništvu upućivali smo i putem osobnih kontakata i telefonski, kao i putem samoborskog tiska, što su čitatelji mogli zamijetiti te putem emisije Markova centrifuga Radija Jaska. Pismeno smo zamolili sve lokalne župnike da pozovu vjernički narod u eko-akciju. U pomoć smo pozvali i planinarska društva, dobrovoljna vatrogasna društva, lovačka društva, športsko-ribičko društvo iz Jaske, školsku djecu i odred izviđača Plavi pingvin iz Zagreba.

Pozvali smo u eko-akciju cjelokupnu lokalnu zajednicu: od lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, javnog sektora, do civilnog sektora koji obuhvaća nevladine udruge.

Poslovni i javni sektor smo pozvali da s uklanjanjem deponija otpada započne u radne dane odmah nakon Uskrsa, već od 18. travnja, no, Javna ustanova Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje zajedno sa šumarijama Samobor i Jaska, odabrali su kao svoj termin čišćenja četvrtak 27. travnja, što je bio prvi kišni dan nakon više od tjedna sunčanog razdoblja te su akciju odgodili, a planirali su čistiti veliki deponij Novog Sela Okićkog, što će zasigurno i realizirati.

Uklanjanje oko 200 olupina automobila i glomaznog otpada uz obale Kupčine od Pribića do Karlovačke ceste, koje je prema planu trebalo započeti već od 18. travnja uz pomoć mehanizacije i djelatnika Vodoprivrede d.d. Karlovac i Hrvatskih voda VGI Kupa – Una iz Karlovca pod vodstvom Miroslava Vlašića, također je odgođeno zbog prevelike vlažnosti terena.

U eko-akciji je sa svojim djelatnicima i dva traktora s vitlima sudjelovala Šumarija Krašić na izvlačenju otpada iz duboke provalije ispod ceste kod sela Hartje, zatim članovi Ekološkog društva Žumberak, Planinarskog društva Sisak iz Siska, tri planinarska društva iz Zagreba (Vihor, Kapela i INA-Bjelolasica) te članovi Planinarskog kluba Scout iz Samobora, kao i članovi HPD Sv. Patrik Udruge Ekosspiritus, koji su u eko-akciji sudjelovali samostalno na području svojih planinarskih objekata, čisteći od otpada Noršićki jarak blizu Koretić mlina i potok Javorec s Cerinskim virom u Samoborskom gorju.

Volontere koje smo dovezli u Žumberak darovanim prijevozom Samoborčeka, članove ED Žumberak i planinare iz Zagreba i Siska, njih 97 i 2 ribolovca, rasporedili smo u preko 30 zona čišćenja gdje je pomoć bila potrebna, a po zonama čišćenja smo ih razvažali autobusima Samoborčeka i kombijem Šumarskog društva – ogranka Karlovac.

Eko–akciji se pridružilo i 20 izviđača odreda Plavi Pingvin, s vođom Damirom Donellijem, kao i učenici Osnovne škole bl. kardinal Alojzije Stepinac iz Krašića, koji su odmah po završetku školskih praznika uklanjali otpad iz svoje škole.

U Eko-akciji je sudjelovalo i domaće stanovništvo i članovi nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Žumberka.

Akcija je izvođena po prekrasnom toplom i sunčanom vremenu, koje je bilo i uzrok, u odnosu na prošlu godinu, slabijem odzivu domaćeg stanovništva, jer su taj dan iskoristili za proljetne radove na zemlji. Ali, treba dodati i to da je u prošlim eko-akcijama u niz sela, tj. zona, sav otpad već bio uklonjen, o čemu su izvijestili neki voditelji.

Sudionicima je dva dana prije eko-akcije i na sam dan provođenja podijeljeno 380 pari rukavica i 1500 vreća, za sve volontere su pripremljeni sendviči za zajutrak, a po završetku akcije i zakuska s veselicom na kojoj su sudionicima podijeljene lijepe majice s amblemom Ekološkog društva Žumberak i eko-akcije. Na dan sakupljanja otpada utvrdili smo da je uklanjanje otpada provedeno u 38 zona vodotokova i sela, no naknadno smo saznali da je čišćenje provedeno u još 6 zona!

Treba istaći da je ove godine bilo neusporedivo manje otpada. Osobito željeznog, a koji je postao traženi otpad, jer ga otkupljuje C.I.O.S. Mali individulani sakupljači (pretežno Romi) počeli su odvoz metalnog otpada već na sam dan početka eko-akcije. I ne samo to! Olupine automobila odvoze tijekom cijele godine! Samo ih treba pozvati! Osim metalnog otpada bilo je daleko manje plastične ambalaže koja se otkupljuje, a nalazili smo je samo na starim odlagalištima!

Ova velika eko-akcija najbolji je primjer suradnje lokalne uprave i samouprave, poslovnog, javnog, civilnog sektora i lokalne zajednice!

Može se zaključiti da je nakon četvrte eko-akcije uklonjeno još oko 500 kubika otpada, a još toliko bit će uklonjeno u spomenutim odgođenim akcijama. Žumberak je velikim dijelom očišćen od otpada. Ostali su neki veći "koncentrirani" deponiji u nekim selima. Za neke od njih već postoji plan sanacije, a namaknuta su i sredstva. Eko-akcije Ekološkog društva Žumberak svakako su uz uklanjanje blizu 2000 kubika otpada, podigle razinu ekološke svijesti stanovništva i drugih korisnika prostora te potaknule lokalnu samoupravu da se intenzivno bavi problemima otpada pa je tako Općina Žumberak osnovala i Komunalno poduzeće Žumberak, koje će se ubuduće baviti sanacijom preostalih divljih deponija u zaštićenoj prirodi Žumberka.

Za Ekološko društvo Žumberak

predsjednik Josip Šintić, voditelj eko-akcije

EKOLOŠKO DRUŠTVO ŽUMBERAK ZAHVALJUJE ZA POMOĆ U REALIZACIJI EKO-AKCIJE:

Boži Grguriću i Samoborčeku d.o.o. iz Samobora, Eko-floru plus d.o.o., Cestama Karlovac d.d., C.I.O.S.-u d.o.o., Komunalnom Jastrebarsko d.o.o., Komunalcu d.o.o. Samobor, Šumariji Krašić, Ogranku Karlovac Hrvatskog šumarskog društva, Agenciji Eproma d.o.o. za marketing i usluge, Zagreb; Javnobilježničkom uredu Ivan Parlov, Zagreb; ŽE-MA PVC stolarija Krašić, vl. Josip Rajaković; Superkonzum, Jastrebarsko; Klaonica, prodaja i prerada mesa Milivoj Medven, G. Prekrižje; Trgovina na veliko i malo mesnim proizvodima, vl. Željko Štajcer, Krašić; Pekara Mikuš, Krašić; Lovačka društva: LD Kuna, Kalje; LD Fazan, Krašić; LD Jastreb, Kostanjevac; Ribnjaci Vrabac – uzgoj pastrva, Stupe, Planinarskim društvima Sisak, Vihor, Kapela i ostalim sudionicima!

Svima veliko hvala!

ULJEPŠAJMO SVOJ ZAVIČAJ – VIŠE CVIJEĆA – MANJE SMEĆA!

Već osmu godinu zaredom ED Žumberak organizira i natječaj uz geslo ULJEPŠAJMO SVOJ ZAVIČAJ – VIŠE CVIJEĆA – MANJE SMEĆA!

Zadnje 4 godine natječajni poticaj stanovništvu je pojačan suradnjom s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije. Brojni žitelji s područja Žumberka i Krašića primili su priznanja ED Žumberak.

OLUPINE AUTOMOBILA ODVOZE SE TIJEKOM CIJELE GODINE!

Samo ih treba pozvati: Branko Hudorović, Orlovac b.b., 47000 Karlovac 047/644 029; 091/5000 011; Marijan 091/75011 12; Jasmin 091/8900 334; Goran otpad 098/9728 505; 099/2160 982.

 
10.05.2006.

Na nadstrešnici koju je trebalo srušiti obnovljen je krov

Novi krov na stari problem

Na nadstrešnici koju je trebalo srušiti obnovljen je krov

Stanovnici Svete Nedelje koji žive ili svraćaju u centar mjesta imali su se prilike uvjeriti u činjenicu da se krov nadstrešnice na Trgu Ante Starčevića nanovo prekriva. Načelno bi bilo bolje da se gradi nego da se ruši, kad izgradnja spomenute nadstrešnice ne bi za sobom imala višegodišnje "repove".

Podsjetimo da je, nakon podnesenih prijava protiv izgradnje tog objekta, još prije 5 mjeseci glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pismeno potvrdila:

"Građevinska inspekcija MZOPU provela je inspekcijski nadzor nad gradnjom investitora Obrt vl. Ika Vojvodić iz Sv. Nedelje na lokaciji Trg A. Starčevića bb... ...te utvrdila da je investitorica izvela rekonstrukciju, odnosno dogradnju poslovnih građevina u obliku montažne drvne konstrukcije na stupovima BEZ KONAČNE GRAĐEVINSKE DOZVOLE. Sukladno tome građevinska inspekcija je donijela Rješenje o uklanjanju bespravne gradnje, a nakon čega je uslijedio i Zaključak o dozvoli izvršenja. Također, građevinska inspekcija je protiv investitorice podnijela prekršajnu prijavu."

Što se je u međuvremenu dogodilo nepoznato je, ali, evo, na objektu se gradi dalje, na zaprepaštenje onih koji su izgradnjom te nadstrešnice oštećeni.

Ivica Horvat

 
10.05.2006.

Ponovno pokrenuta manifestacija iz 2001. godine

Dani Samoborskih kremšnita 2006.

Ponovno pokrenuta manifestacija iz 2001. godine

Dani Samoborskih kremšnita trebali bi nam zasladiti srpanjske vrućine. Manifestacija koja je prvi put održana 2001. godine, imala velik medijski odjek i privukla mnoštvo posjetitelja u Grad Samobor, ove će se godine ponovno održati. Naime, Poglavarstvo je prihvatilo pokroviteljstvo nad ovom slatkom priredbom te je tvrtki Samoborfest d.o.o, organizatoru priredbe, odobrilo financijsku potporu od 20.000 kuna.

Vjerojatno su članovi Poglavarstva još uvijek bili pod dojmom kremšnite od jedne tone koja je na prvoj kremšnitijadi plijenila pažnju sladokusaca i medija.

O Danima samoborskih kremšnita pisat ćemo više u narednim brojevima Glasnika.

N.K.

 

Na Žumberku organizirana jedinstvena ekološka akcija uklanjanja otpada iz prirode

Na nadstrešnici koju je trebalo srušiti obnovljen je krov

Ponovno pokrenuta manifestacija iz 2001. godine

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002