21.11.2006.

Na sjednici Gradskog poglavarstva raspravljalo se i o stanju u Komunalcu

Žalbom na presudu

Na sjednici Gradskog poglavarstva raspravljalo se i o stanju u Komunalcu

Nakon rješenja Visokog trgovačkog suda o nepriznavanju upisa u registar uprave i nadzornog odbora društva Komunalac, tajnik Dragutin Kušić ponovio je na sjednici Gradskog poglavarstva kronologiju nedavnih događanja, nakon što je osam gradskih vijećnika uputilo tužbu Trgovačkom sudu na izbor predsjednika uprave društva Antuna Bišćana. Trgovački je sud prihvatio tužbu, ali stoga što je, prema njihovoj ocjeni, skupštinu društva trebao činiti samo gradonačelnik, a ne Gradsko vijeće.

Grad i Komunalac uputili su žalbu na tu odluku koja se još uvijek rješava. Istodobno, Trgovački je sud 23. veljače 2006. izvršio upis u registar predsjednika uprave Antuna Bišćana i nadzornog odbora Komunalca shodno odluci skupštine od 27. listopada 2005. Protiv tog rješenja o upisu u registar žalbu Visokom trgovačkom sudu uputilo je šest oporbenih vijećnika (Adamek, Jandrečić i Jenko iz HSS-a te Koščica, Lukšić i Pehar iz DC-a). Temeljem te žalbe Visoki trgovački sud je 18. listopada odbio upis uprave i nadzornog odbora u registar.

Tajnik Kušić ukazao je na nelogičnost presude, jer u obrazloženju piše da članovi skupštine društva ne mogu biti članovi Poglavarstva, što nikad i nije bio slučaj. Osim što se moglo čuti da je takvo što moguće samo u hrvatskom pravosuđu, članovi Poglavarstva nisu dalje željeli komentirati takvu presudu, već su najavili žalbu koju će u ime Grada podnijeti odvjetnik Damir Mikuljan. Presuda je uvjetovala da će direktor Antun Bišćan morati ostati kao upravitelj na čelu Komunalca, iako su on i prethodni direktor Slobodan Zorić dali ostavke. Stoga će se ponoviti postupak izbora direktora i nadzornog odbora te odmah po izboru zatražiti njihov upis u registar. U međuvremenu, Grad očekuje rješenje i po pitanju njegove prve žalbe Trgovačkom sudu, a žalba prema Visokom trgovačkom sudu ići će prema hitnom postupku pa se očekuje da će biti riješena u roku mjesec dana. Sve u svemu, pravnici će sljedećih dana imati pune ruke posla.

Mato Šipuš

 
21.11.2006.

Što Samoboru donosi Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave

Više novca u gradsku blagajnu

Hrvatski sabor nastavio je svoju 23. sjednicu u ovom sazivu, a kao deseta točka dnevnog reda pred sabornicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Rijetko koja izmjena zakona dobiva toliku medijsku pozornost kao ova, ali to je posve razumljivo kada se zna o kolikim se sredstvima radi. Već danima iz metropole vrište kako će ostati bez 800 milijuna kuna (kako tvrdi gradonačelnik Bandić), dok ministar financija Šuker procjenjuje da se radi o 540 milijuna manje kuna. I druge sredine koje su dosad dobro prolazile ubirući porez na dobit sada zbrajaju gubitke.

A kakva je situacija u Samoboru? To je pitanje postavljeno i na sjednici Gradskog vijeća. Dok se u Saboru ne usvoje izmjene Zakona, službenih informacija niti procjena nema. No, računica postoji. Naime, predloženim izmjena Zakona, u članku 45., piše da se u raspodjeli poreza na dohodak povećava njegov prihod općinama i gradovima s 34% na 52%. Dakle, još uvijek neslužbeno, barata se s informacijom da bi se samoborski proračun mogao povećati za oko 14 milijuna kuna. I dok se u Zagrebu hvataju za glavu, u Samoboru se lagano priprema šampanjac kako bi mogli nazdraviti kada novi Zakon stupi na snagu. Ne treba posebno ni isticati što bi dodatnih 14 milijuna kuna značilo u gradskoj blagajni, jer riječ je o 10-postotnom povećanju sredstava, kada se uzmu u obzir planirani prihodi proračuna u 2007. godini.

Naglašavamo, riječ je o neslužbenim brojkama, ali sigurno je da će Samobor ovim izmjenama samo profitirati. Naravno, ako ne bude nekakvih dodatnih izmjena Zakona u zadnji tren.

M.Š.

 

Na sjednici Gradskog poglavarstva raspravljalo se i o stanju u Komunalcu

Što Samoboru donosi Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002