20.07.2006.

10. sjednica Gradskog vijeća održana u znaku prosvjeda, prekida i konačno pronađenog kvoruma

Poslovnikom onemogućiti iživljavanja egzibicionista!

Bila je to još jedna sjednica Gradskog vijeća za pamćenje koja je ponudila mnoštvo usputnih razmišljanja. Jedno od njih obilježilo je sam kraj jubilarne sjednice pa ako je išta dobrog donijela, onda je to inicijativa za izmjenu Poslovnika. Nakon što su u vijećnici proveli 7 sati, vijećnici su zaključili da se ovako više ne može.

A počelo je sve prema najavama, što znači da su početak obilježili zvižduci i uzvici prosvjednika na Trgu kralja Tomislava koji se protive prolasku obilaznice kroz njihove mjesne odbore Otruševac, Lug, Veliku Jazbinu i Podvrh. Na početku sjednice Marijan Lukšić (DC) predložio je stavljanje i te točke na dnevni red, ali to nije prihvaćeno uz objašnjenja da nije pripremljena dokumentacija. Budući da za vrijeme aktualnog sata nitko nije reagirao na buku koja je dopirala izvana, Željko Koščica (DC) zatražio je stanku ne bi li oni iz oporbe riješili situaciju kad vladajući ne misle ništa poduzeti. Najavio je da će maksimalno iskoristiti sve mogućnosti iz Poslovnika da bi ukazao na problem. Tijekom stanke dogovoren je susret predstavnika mjesnih odbora s gradskom upravom i predsjednikom Vijeća Borisom Makarunom. No, Grad nije promijenio stav pa je Juraj Petrić iz Velike Jazbine nakon sastanka najavio daljnju borbu za svoja prava, dok je zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten najavio da će o obilaznici biti riječi na sljedećoj sjednici kada stručnjaci prezentiraju kompletnu dokumentaciju. Dodao je i da su uz prosvjednike isti oni koji su u svom mandatu na čelu grada izdali lokacijske i građevinske dozvole za tu istu obilaznicu.

Burni Aktualni sat nije tom jednosatnom stankom prestao biti zanimljiv. Zbog spora oko redoslijeda postavljanja pitanja i dobivanja prava na repliku i povredu Poslovnika s vijećnikom Koščicom, predsjednik Vijeća još dva puta je prekidao sjednicu. Čim su se strasti malo smirile, Aktualac je nastavljen. Vijećnika Lukšića zanimala je promjena kriterija za podjelu besplatnih udžbenika odlikašima pa je Marica Jelenić u jednom trenutku konstatirala kako odlikaša ima previše da bi se poštovala ta beneficija. Stoga se s ravnateljima škola dogovaraju dodatni kriteriji kao što je uspjeh na školskim natjecanjima. Zdravko Galic (HSLS) ponovno je upozorio na divlju gradnju u Ulici Pušine, dok je Mladen Rešetić pitao kako je bazen na Vugrinščaku mogao imati uporabnu dozvolu, ako nije bilo riješeno pitanje kanalizacijskog priključka. Zamjenik gradonačelnika Masten odgovorio je da je bazen priključen na novi kanalizacijski sustav. Željko Koščica nabrajao je potom sve navodne afere u kojima je svoje prste imao gradonačelnik Filipec, počevši od slučaja bazen te je zatražio njegovu ostavku. Budući da se gradonačelnik držao prakse da u pravilu ne odgovara vijećnicima tijekom Aktualnog sata i ovaj put je njegov zamjenik Masten konstatirao da na pitanja u stilu rekla-kazala i nije potrebno odgovarati. Ipak, tijekom sjednice gradonačelnik Filipec je rekao da ostavku neće dati, niti će odgovarati na insinuacije, jer one nemaju nikakve osnove.

Nakon produženog Aktualnog sata sjednica je nastavljena uobičajenim točkama dnevnog reda koje nisu izazvale veće prijepore. Samobor će pri izmjenama Prostornog plana Zagrebačke županije inzistirati da se zaštite i ljudi u Lipovcu koji žive od malih kamenoloma plavog kamena. Oporba je potom izrazila zadovoljstvo što je prihvaćena većina njihovih primjedbi u materijalima o uređenju prometa na području Grada, to jest kretanje i parkiranje na javnim prometnim površinama. Većina je odlučila da će sljedećih 30 godina HEP toplinarstvo obavljati usluge distribucije toplinske energije u Gradu, budući da su se jedini javili na natječaj. Zbog straha da bi zbog toga dugog roka koncesije mogli kasnije možda nastati problemi, pročelnik Željko Kovačić je pojasnio da se ugovor u svakom trenutku može raskinuti, ako ga se druga strana ne bude pridržavala. Odluka o financiranju prve i druge etape sportske dvorane morat će pričekati jesensko zasjedanje, jer je u trenutku glasovanja uz 3 protiv, 2 suzdržana, za odluku bilo 12 vijećnika, a za natpolovičnu većinu nedostajao je još jedan glas "za". Tu su se već počeli nazirati problemi oko kvoruma, koji su kulminirali pri raspravi o ovogodišnjem Fašniku. Nakon što je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić rekla da je programski dio Fašnika prošao vrlo dobro, Marijan Lukšić i Željko Koščica iz DC-a bili su nezadovoljni činjenicom što u vijećnici nije bilo nikoga iz Pučkog otvorenog učilišta tko bi obrazložio izvješće, osobito financijsku stranu, jer su rekli da u tom dijelu izvješća na samo jednoj strani nisu navedeni brojni rashodi, niti prihodi, što bi značilo da ni cijelo izvješće nije istinito prikazano. To je bio jedan od povoda da tijekom rasprave napuste sjednicu pa u tom trenutku u vijećnici nije bilo kvoruma. Nakon polusatne stanke (tijekom koje se u vijećnicu morao vratiti i Zlatko Korenčić unatoč smrtnom slučaju u obitelji), izvješće je prihvaćeno uz konstataciju da će detaljna analiza biti odrađena u rujnu, kada će početi i formalne pripreme za novi Fašnik. Još je za novu ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta sa svih 13 glasova potvrđena Ana Marija Crnojević.

Na kraju, kao svojevrsni zaključak sjednice, prenosimo riječi Mladena Rešetića (HSP), koji je nakon sedmosatnog boravka zaključio da su polovicu vremena utrošili samo na stanke i poslovničke primjedbe dva vijećnika.

- Molim vas da se osigura normalan tijek sjednice i da se onemogući maltreriranje vijećnika, jer to ne mogu nikako drugačije nazvati. Smatram da Gradsko vijeće ne postoji zbog stjecanja političkih bodova na račun Poslovnika i pojedinih paragrafa. Vijeće i Poglavarstvo su tu da rade na dobrobit ovoga Grada i njegovih stanovnika. Ne želim više biti na sljedećim sjednicama, tražit ću svoju smjenu, jer na taj način ne mogu raditi - rekao je Mladen Rešetić.

Predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun odgovorio je da je Poslovnik pisan za normalno odvijanje sjednice, ali da on ne može ništa učiniti ako netko svoje komplekse liječi na način koje mu Poslovnik pruža. Prijedlog već postoji da se Poslovnik mijenja, što je još jednom zatražio i Darko Škrobot iz HDZ-a, tražeći da se strogo poštuje vremensko ograničenje za raspravu i replike, dodavši da "je ovo sve samo ne sjednica Gradskog vijeća, jer previše vremena trošimo na "bablje" priče, rekla – kazala, tko je što čuo i slično". - Mi o tome ovdje ne moramo raspravljati - zaključio je Škrobot.

M.Š.

 

10. sjednica Gradskog vijeća održana u znaku prosvjeda, prekida i konačno pronađenog kvoruma

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002