03.08.2006.

Najava jesenskog donošenja Prostornog i Generalnog urbanističkog plana Grada Samobora

Masten: Već smo predmet sprdnje

Najava jesenskog donošenja Prostornog i Generalnog urbanističkog plana Grada Samobora

Tek uz nekoliko izmjena, Gradsko poglavarstvo Grada Samobora prihvatilo je plan koji je izradio Urbanistički zavod Grada Zagreba, uz primjedbe iz javne rasprave koje je odobrilo za tu namjenu formirano Povjerenstvo.

Javna rasprava o novom Prostornom planu Grada Samobora završila je u ožujku ove godine, a u njoj je upućeno više od 330 primjedbi. Odbijeno ih je oko 130, a većinom njih traži se proširenje građevinskog područja, rekao je inžinjer Zoran Hebar iz Urbanističkog zavoda Grada Zagreba.

Kamionska obilaznica

Na sjednicu Gradskog poglavarstva došli su kao promatrači i predstavnici triju mjesnih odbora koji se protive izgradnji 5. etape kamionske obilaznice od Otruševca prema Lugu, dakle predstavnici Luga samoborskog, Podvrha, Velike Jazbine i Otruševca. Posebno ime je bio interesantan podatak da su uz dosadašnju spornu trasu, koju predlaže Grad Samobor, predložene i dvije alternative, koje je na sjednici pojasnio Hebar.

- Predlažemo formiranje jedne nove trase ceste, koja ide od Ulice grada Wirgesa po koridoru današnjeg potoka. Znači, ne po nekim trasama postojećih cesta, nego da se ispita mogućnost da se u potoku napravi kanal i iznad njega cesta, tako da ne prolazi nikome pored kuća, i onda da ona ima dvije varijantne trase. Jedna ide tamo kroz onaj kompleks iza Bistraca, pa se onda dalje kroz šumu penje do samog groblja, a druga varijanta trase je da ide nešto sjevernije, pa opet dolazi do samog groblja Otruševec.Koja će od tri varijante biti izabrana, odlučit će se naknadno, kada se one vrednuju i ispitaju. - rekao je inžinjer Hebar.

Sada Prostorni plan uređenja grada Samobora treba iz brojnih ministarstava dobiti razne suglasnosti. Iako ministarstva imaju rok od 60 dana za davanje suglasnosti, u Poglavarstvu se vrlo optimistično nadaju da bi se on mogao naći na usvajanju na Gradskom vijeću već u rujnu.

Dogradonačelnik Tomislav Masten ipak je podsjetio da je Samobor najviše sam kriv za silno odugovlačenje s donošenjem Prostornog plana.

- Već smo predmet sprdnje mnogih ministarstava u ovoj državi, koji nikad nisu vidjeli da jedna jedinica lokalne samouprave pet godina donosi Prostorni plan i Generalni urbanistički plan na ovaj način kako je to u Samoboru rađeno. Naravno, onaj dio od četiri godine prije, nas se ne tiče, odnosno tiče nas se, ali samo kao građane Samobora, kao nekakve ljude koji imaju odgovornost za ovaj grad. Mi ga donosimo godinu dana, i najkasnije u roku od godinu i pol on mora biti donesen, a mislim da se u tim rokovima i krećemo. - rekao je Masten.

Nekako istovremeno s Prostornim planom, trebao bi za donošenje biti spreman i Generalni urbanistički plan Grada Samobora pa bi se moglo očekivati i više reda u novoj izgradnji, nadaju se članovi samoborskog Gradskog poglavarstva.

Promjene u provođenju Prostornog plana

Konačni prijedlog Prostornog plana uređenja Grada Samobora, donosi dosta bitnih promjena u odredbama za provođenje. One će biti vidljive kod izdavanja dokumenata za izgradnju, lokacijskih dozvola i slično.

U Odluci o provođenju prostornog plana uređenja Grada Samobora, jasno je rečeno da se ne može isti tip zgrada raditi na svim dijelovima grada kako je pojasnio Zoran Hebar. Konkretno, to znači da se na području Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje ne može graditi kuće veće od 250 metara četvornih, iako im zakon omugućuje 400 metara četvornih, što je moguće u svim drugim dijelovima grada.

- To je učinjeno zato ne bi li se fizionomiju naselja u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje što više prilagodila onom što je povijesni razvoj, a ne da se nameću neki novi, veliki oblici. - rekao je Hebar.

Osim toga, na području samog Grada Samobora gradnja će se kuća podrediti tome da one budu što je moguće manje i na što većim parcelama.

To konkretno znači da je minimalna površina građevinske parcele poećana za pedesetak metara četvornih u odnosu na ono što je bilo do sada u važećoj Odluci o prostornom planu, a sada iznosi 400 metara četvornih. Tražit će se i da kuće budu pretežno jednokatnice sa potkrovljem, da se višestambene objekte van gradskog prostora izbjegava.

Iznimka od toga je ono što danas već postoji u gradnji. Dane su i smjernice ne bi li se pokušalo napraviti još veće parcele kako bi se dobila "rahlija" izgradnja i kvalitetniji način stanovanja.

Višestambena izgradnja

Iako Poglavarstvo grada samobora nastoji što je moguće više smanjiti ili zaustaviti izgradnju višestambenih zgrada na području Grada Samobora, i na ovoj je sjednici moralo dati suglasnost za izgradnju nove stambene građevine s jedanaest stanova u Ulici Josipa jelačića u Samoboru.

Prvotno je Povjerenstvo odbilo dati suglasnost na izgradnju višestambene zgrade u Jelačićevoj ulici, jer za nju nisu bila osigurana parkirališta. Međutim, investitor "ZJZ gradnja" se na sastanku s gradskim čelnicima obvezao da će to riješiti, pojasnio je gradonačelnik Antun Dubravko Filipec. Napravit će se dodatna parkirališna mjesta i prenijeti u javno dobro, u vlasništvo Grada Samobora. Budući da će isti investitor tamo planira graditi još 5 do 6 objekata, kod drugih će se objekata poštivati standard za osiguranje dva parkirališna mjesta po jednom stanu.

I za objekt investitora ILICO u Ulici Ivana Meštrovića Grad će izdati rješenje o komunalnom doprinosu, iako se radi o zgradi koja je prava nakaza, rekao je gradonačenik Filipec. U prostoru obiteljskih kuća nastat će zgrada duga 63 ili 64 metra, kakva u Samoboru još nije viđena. Po novom Generalnom urbanističkom planu ne dozvoljava se gradnja objekata većih od 30 metara, a ovaj je dvostruko veći. Zato je Grad odugovlačio koliko je mogao, no sad su došli pred sudsku tužbu i Grad je morao dozvoliti izračun komunalne naknade, ali će se na temelju zabilježaka i primjedbi koje su već ranije poslali u Ministarstvo žaliti na građevinsku dozvolu kad ona dođe. To bi moglo potrajati i nekoliko godina i Filipec se nada da će se time natjerati investitore na razgovor s predstavnicima Grada kako bi se taj projekt izmijenio. Radi se o tri zgrade s garažama koje su pretvorene u stambeni prostor pa je nastala jedna velika zgrada koja ne priliči Gradu Samoboru.

Na kraju je zaključeno je da će se, ukoliko ova zgrada dobije građevinsku dozvolu, na tu dozvolu Gradsko poglavarstvo žaliti.

Diana Koller Lapaine

 
03.08.2006.

Zadnja sjednica Gradskog Poglavarstva prije ljetne stanke

Knjižnica u SAMI - POU na čekanju

Zadnja sjednica Gradskog Poglavarstva prije ljetne stanke

Malo prijevoz, malo stipendije te sudbina dvaju objekta bili su u fokusu gradskih poglavara na sjednici predzadnjeg ponedjeljka u srpnju.

Između ostalog tako se moglo čuti i kako se namjerava koristiti prostor SAMA-e koji je od nedavno u gradskom vlasništvu. Kako je obrazložila dogradonačelnica Marica Jelenić, predlaže se da prvi kat bivše robne kuće, odnosno 1370 kvadrata prostora bude prenamijenjeno za potrebe Gradske knjižnice. Doduše, sukladno propisanim standardima, knjižnici bi trebalo 1460 kvadratnih metara koji bi se dobili zatvaranjem terasa i prostora za pokretne stepenice. Na drugi kat robne kuće, odnosno u 670 kvadrata prostora, predlaže se preseliti Pučko otvoreno učilište “jer bi se na taj način dugoročno riješio problem prostora za rad POU kojeg bi između ostalog ustanova koristila za obrazovanje odraslih i ostale dohodovne programe”, stoji u obrazloženju prijedloga.

No, nekoliko zamjerki na predložena rješenja imao je dogradonačelnik Tomislav Masten. Ponajviše, kako je rekao, zbog toga što se ne nudi cjelovito rješenje za sve prostore bivše robne kuće, a izrazio je i sumnju u predložena arhitektonska rješenja koja bi trebala knjižnici omogućiti dovoljno prostora. Također, vezano uz Pučko otvoreno učilište, smatra kako bi bilo dobro prvo čuti što POU uopće misli raditi u novim prostorima pa ih tek onda seliti na novu lokaciju. Stoga je zatražio skidanje točke s dnevnog reda.

Međutim, kako je pojasnila dogradonačelnica Jelenić, odluku o namjeni prostora potrebno je donijeti čim prije. “Ne bih htjela da izgubimo rok i ne donesemo načelnu odluku o raspodjeli prostora jer se Gradska knjižnica želi natjecati za sredstva Ministarstva kulture kojim se sufinancira obnova i povećanje knjižničnog prostora. Natječaj traje do 15. rujna a ako zakasnimo s pripremnim radnjama, zakasnit ćemo i na taj natječaj” objasnila je dogradonačelnica. Kompromisno rješenje ponudio je gradonačelnik Filipec koji je predložio da se prihvati prijedlog namjene prvog kata SAMA-e za potrebe knjižnice dok će se o ostalim prostorima odlučivati u dogledno vrijeme.

Odlučivano je i o prostorima ugostiteljskog objekta u sklopu nogometnog centra u Hebrangovoj. Kao što je poznato već je ranije dano odobrenje NK Samoboru da nađe podzakupca za ugostiteljski objekt. Dogovor je postignut s varaždinskom tvrtkom Gasto Mila no do potpisivanja ugovora nije došlo jer je budući podzakupac uvidio da u objekt treba uložiti nekih 300 tisuća kuna da bi zadovoljio uvjete rada. Grad je to akceptirao i došlo se do prijedloga novog ugovora u kojem stoji da će podzakupac uložiti potrebna sredstva za obnovu što će mu se vratiti kroz četverogodišnju smanjenu cijenu najma od 6 tisuća kuna. Potrebne promjene u ugostiteljskom objektu trebale bi biti gotove u roku 90 dana i od tada počinje teći zakupnina.

Između ostalog dopunjena je priča započeta u jesen prošle godine kada se nastojalo riješiti prijevoz učenika svih osnovnih škola prema matičnim i područnim školama te učenicima omogućiti dolazak u Samobor na sve dodatne aktivnosti po povlaštenoj cijeni godišnjeg pokaza. Sada je dogovor sa samoborskim javnim autoprijevoznicima dodatno dorađen jer su linije koje su do sad bile kategorizirane kao “posebne linije” preregistrirane u “redovne”. To znači da za njih sada ne postoji zakonska obveza javne nabave koja je dosta komplicirala sam postupak organiziranja prijevoza. Cjenovno gledano, učenički pokazi na dosadašnjim redovnim linijama ostaju isti, dok će pokazi za dosadašnje posebne linije iznositi 400 kuna mjesečno po učeniku. Kako je rečeno, ovom odlukom je 99 posto područja Samobora povezano redovnim linijama sa centrom grada.

I na kraju recimo i da su dio vremena poglavari posvetili stipendijama za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Predviđeno je 20 stipendija od po 750 kuna mjesečno za zanimanja s popisa koji se dogovara u suradnji sa Srednjom strukovnom školom, Zavodom za zapošljavanje i Udruženjem obrtnika Grada Samobora. Trenutno su na popisu zanimanja zidar, soboslikar i ličilac, vodoinstalater, plinoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, elektroinstalater, krovopokrivač, fasader, tesar, stolar, bravar, strojobravar, alatničar, kovinotokar, slastičar, tapetar, krojač, ortopedski obućar i kristalobrusač. Po okončanju obrazovanja stipendist je dužan zaposliti se kod poslodavca na području Samobora u zanimanju za koje se školovao, a pri traženju zaposlenja pomoći će Udruženje obrtnika.

Kruno Solinečki

 

Najava jesenskog donošenja Prostornog i Generalnog urbanističkog plana Grada Samobora

Zadnja sjednica Gradskog Poglavarstva prije ljetne stanke

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002