14.07.2006.

Protestni skup građana Luga Samoborskog, Otruševca, Podvrha, Velike i Male Jazbine

Stjepan Kožić: ova trasa obilaznice nije interes Županije

Protestni skup građana Luga Samoborskog, Otruševca, Podvrha, Velike i Male Jazbine

Protestni skup građana Luga Samoborskog, Otruševca, Podvrha, Velike i Male Jazbine, održan 12. srpnja u menzi Centra za odgoj i obrazovanje djece sa specijalnim potrebama u Lugu, okupio je stotinjak građana Samobora željnih konkretnih odgovora na pitanja kojima će se, kako je naglašeno, ako ih sada ne riješe, morati baviti njihova djeca i unuci.

U vrlo sistematskoj video prezentaciji dosadašnjih događaja vezanih uz problematiku izgradnje sporne Etape 5 samoborske obilaznice Martina Glasnović, predsjednica MO Lug Samoborski, zaključila je da nije dobiven ni jedan konkretan odgovor ni na jedno pitanje koje je do sada MO Lug Samoborski postavio nadležnim državnim tijelima i tijelima Grada Samobora, a cijeli je slučaj u medijskoj blokadi na državnoj razini.

– Mi dosad nismo uspjeli, čak ni uz odvjetnika, saznati ni to kuda će trasa stvarno prolaziti. Pozvali smo javne medije i svuda smo dobivali čudne odgovore. Urednica Zagrebačke panorame Vlasta Bartolec, na primjer, rekla nam je da njih ta tema ne zanima. Jedini koji nas otpočetka prate su Radio Samobor i Glasnik Samobora i Svete Nedelje – rekla je Martina, a okupljeni su komentirali da državne medije više zanima rat u Iraku nego ono što se dešava u njihovim dvorištima.

Martina Glasnović napomenula je i to da obilaznica jest definirana Prostornim planom Zagrebačke županije, što neprestano kao krunski argument navode predstavnici Poglavarstva, ali da konačnu trasu određuje isključivo Grad Samobor.

– U nedavnim razgovorima sa županom Stjepanom Kožićem raskrstili smo s mnogim zabludama i neistinama koje su nam govorili. Stjepan Kožić je izrijekom naglasio da ova trasa ceste nije interes Županije. Mi pretpostavljamo i bojimo se da će se cesta pustiti u promet postojećom županijskom cestom čim se probije voćnjak do kojeg su sada radovi došli. Sada nam je taj voćnjak prva linija fronte – rekla je Martina Glasnović Horvat.

Okupljenima se obratila i Željka Leljak, predstavnica Zelene akcije Hrvatske, koja je izvjestila okupljene da je, nakon što je obišla teren, uputila u ime Zelene akcije i Zelenog telefona zahtjev samoborskoj ispostavi Građevinske inspekcije da hitno izvrši inspekcijski nadzor ne bi li se utvrdilo postoji li građevinska dozvola za gradnju obilaznice Grada Samobora. Iako na isti takav upit građanima Luga nije odgovoreno, Željka Leljak, inače pravnica zaposlena u Zelenoj akciji, bila je bolje "sreće".

– Odgovor je bio vrlo kratak i neobičan. Navodi se da je za Etapu pet izdano rješenje za lokacijsku dozvolu i to samo za etapu koja obuhvaća Ulicu Ljudevita Posavskog, ali da građevinska dozvola ni za jedan dio trase nije izdana –komentirala je Željka Leljak odgovor koji je potpisala građevinska inspektorica Vlatka Fabić koja u odgovoru tvrdi i to da je očevidom na licu mjesta utvrđeno da nikakvi radovi u Ulici Ljudevita Posavskog nisu započeli. O radovima u Dubravi nije napisala ništa.

Skupu u Lugu su nazočili i vijećnici oporbe koji su listom dali podršku okupljenim građanima. Tomo Jandrečić je istaknuo da je ovaj skup obvezujući za sve vijećnike koji su došli te je obećao da će učiniti sve da im se pomogne, a Vlado Berčić iz Podvrha izrazio je ogorčenje bahatošću Željke Abramović koja je, kako je rekao, bahata jednako kao i ova vlast. Željko Koščica je otklonio bojazan da bi cesta mogla biti puštena u promet čim se probije voćnjak, jer to ne smije po zakonu, a Marijan Lukšić je izrazio svoje zaprepaštenje i nevjericu s činjenicom da građani ne mogu doći do dokumentacije koja je javna.

– Zakonom je zagarantirana javnost. U arhivi državne uprave Samobora radi Anica Cvetković i tamo morate dobiti dokumentaciju na uvid. I mi vijećnici ćemo tražiti na uvid idejno rješenje. Kada se to ne bi dobilo, građanima su zakonom dozvoljeni svi oblici građanskog neposluha – rekao je Lukšić.

Sastanak je završen otvorenim pitanjem što činiti sada kada su iscrpljene sve zakonom zajamčene mogućnosti zaštite osnovnih prava na život i kada je zbog nečijih zakamufliranih interesa uspjelo čak na državnoj razini i medijski blokirati cijeli slučaj.

Mještani su se dogovorili kako će tražiti da se poduzmu hitne i vrlo konkretne mjere koje bi spriječile građevinare da nastave ljetne radove i tako u jesen dovedu ljude pred svršen čin. Dogovoreno je da se u srijedu, na dan održavanja sjednice Gradskog vijeća, upotrijebe svi mogući oblici građanskog neposluha kojima bi se pokušalo zainteresirati i organe upravljanja i državne medije za sprječavanje, kako se ističe, potpuno nelegalne gradnje koja je u tijeku, a s viših je instanci amenovana, baš kao i nelegalna gradnja u Pušinama.

No, i prije toga, u nedjelju 16. srpnja u 10 sati, pred Grgosovom spiljom bit će održana press konferencija vezana uz problematiku obilaznice na koju će doći svoju podršku dati župan Stjepan Kožić i Božidar Pankretić, predsjednik HSS-a. Konferencija će, prema riječima Martine Glasnović Horvat, poslužiti za probijanje medijske blokade na državnoj razini. Sve u svemu, čeka nas vrući ljetni tjedan.

Nenad Kobasić

Čelnici su tražili četvrtak

- Nečeju oni k nama; idemo mi onda k njima na Vijeće – tim riječima je Stanko Grdović, predstavnik stanara Ulice Ljudevita Posavskog, komentirao nedolazak čak niti jednog predstavnika Poglavarstva na skup građana.

U Gradskom poglavarstvu tvrde da su zahtjev za odgodom sastanka, zajedno s razlozima zbog kojih gradonačelnik Filipec i njegov zamjenik Masten ne mogu tog dana doći na skup, poslali e-mailom u petak, 7. srpnja, a Martina Glasnović Horvat tvrdi da ga nije primila.

- Nikakav mail ja nisam dobila, a kompjutor mi je ispravan. Stvar je išla ovako. Uredno smo obavijestili gradonačelnika i članove Poglavarstva da dođu na skup i to urudžbirali 5. srpnja da bi meni u ponedjeljak, 10. srpnja u podne, dakle dva dana prije zakazanog skupa, komunalni redar uručio poruku, pismo gradonačelnika u kojem se traži da se sastanak održi dan kasnije, u četvrtak, 13. srpnja u 20 sati. Na to, naravno, nismo mogli pristati, jer su mnogi naši sugrađani već bili uzeli slobodne dane i godišnje za dogovoreni termin u srijedu, 12. srpnja.

N.K.

Jedan Filipec drumom – drugi šumom

Uz konačan odgovor Vlatke Fabić o nepostojanju građevinske dozvole za obilaznicu, još je jedna zanimljivost sa sastanka vrijedna spomena.

Naime, Martina Glasnović Horvat pokazala je okupljenima Mišljenje o varijanti B kamionske obilaznice oko Samobora koje je, nakon obilaska trase, napisao diplomirani inženjer Vojko Filipec, brat aktualnog gradonačelnika Samobora.

Kao čovjeka koji je imao određena iskustva na izradi pristupnih putova Samoborke, njega je za izradu jednog takvog mišljenja zamolio Josip Grgos.

- Obzirom da su sada radovi na čvoru Dubrava u punom zamahu i da se rade stručno, gotovo na nivou autoceste, bila bi šteta da se nastavak trase odradi po osjećaju. Zato mislim da neće biti na odmet da svoja zapažanja i kao građanin proslijedim na institucije i osobe navedene na kraju ovog dopisa – započeo je Vojko Filipec svoj izvještaj te je pobrojao prednosti predložene varijante B: trasa većim dijelom, od groblja Otruševec do lokaliteta Bistrac, prolazi kroz šumu i tek manjim dijelom kroz livade i oranice; trasa se nigdje ne približava kućama niti vikendicama; konfiguracija terena isključuje potrebu za većim zemljanim radovima i miniranjima; skraćuje se cesta do groblja Otruševec, a vlasnici kroz čije zemljište prolazi trasa vide svoj legitimni interes u povećanju vrijednosti zemljišta.

- U odnosu na varijantu A, varijanta B predstavlja cjelovito i trajno rješenje na kojem nisam uočio nedostatke. Varijanta B isključuje tenzije i prepucavanja s mještanima Otruševca, Velike Jazbine i Luga Samoborskog. Besmisleno je da se kamionski promet nakon 50 godina izmjesti iz Samobora, na zadovoljstvo Samoboraca, da bi se potom poput štafete, premjestio u Otruševec i Jazbinu te na kraju usrećio stanovnike Zavoda Lug i ulice Ljudevita Posavskog u Lugu – sa smanjenim okućnicama i kamionskom bukom. I, za kraj, jedna usporedba: zemljani radovi na čvoru Dubrava po obimu i cijeni vjerojatno premašuju cijenu svih zemljanih radova od groblja Otruševec do Bistraca! – završio je inženjer Vojko Filipec svoj izvještaj koji je poslao Gradskom poglavarstvu, na ruke gradonačelniku, Upravnom odjelu za komunalne poslove, Samoborki, Hrrvatskim cestama i mjesnim odborima Otruševca, Velike Jazbine i Luga Samoborskog.

Martina Glasnović Horvat istaknula je da im je ovo vrlo važno mišljenje, jer se sada, kada je i Stjepan Kožić stao na stranu mještana Luga, a i neki članovi Poglavarstva i pročelnici obišli su teren i dali neformalnu podršku "pametnijoj" trasi, Antun Dubravko Filipec čini kao jedini koji uporno ustraje u skupljoj i nepravednijoj varijanti.

Nenad Kobasić

 

Protestni skup građana Luga Samoborskog, Otruševca, Podvrha, Velike i Male Jazbine

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002