29.01.2006.

Građani Luga Samoborskog protestiraju protiv kamionske obilaznice kroz njihovo mjesto

Nitko nas ne može izvlastiti!

Građani Luga Samoborskog protestiraju protiv kamionske obilaznice kroz njihovo mjesto

U prostorijama Centra Lug, u Ulici Kneza Zdeslava 2, 23. siječnja održan je prosvjedni skup građana Luga Samoborskog protiv izgradnje samoborske kamionske obilaznice čija bi trasa trebala prolaziti preko privatnih posjeda i Centra za odgoj i obrazovanje mladih s posebnim potrebama.

Skupu se odazvalo sedamdesetak mještana, a uz medije pozvani su bili i predstavnici Grada koji se nisu odazvali, s isprikom da im je bio prekratak rok za pripremu materijala.

Skup je otvorila Martina Glasnović Horvat, predsjednica MO Lug Samoborski, koja je odmah na početku pojasnila okupljenima razloge i povod okupljanja.

- Zadnji sastanak s predstavnicima Grada imali smo 7. studenog i na njemu nije nađeno zajedničko rješenje, ali dogovoren je sastanak u Podvrhu za osam dana na kojemu nam je trebala biti podastrta sva dokumentacija. Međutim, taj sastanak nije nikad održan, a upravo na njemu je trebalo biti riječi o eventualnoj drugoj trasi obilaznice i financijskoj konstrukciji. O tome se Poglavarstvo više nije očitovalo, a sve što smo mi od njih dobili bio je poziv na nekakvu prezentaciju mineralnih gnojiva u Bregani. Ja sam bila tamo i strpljivo čekala kada ću čuti nešto o obilaznici, ali o tome nije nitko ni zucnuo. Kad sam upitala što je s nama i da li je rađena kakva studija o ekološkoj održivosti projekta, rečeno mi je da imamo pravo izraziti svoje mišljenje pa smo na tragu toga i sazvali danas novinare, a ne one koje smo mi birali i koje bi ova problematika trebala najviše zanimati. Razlog zašto smo sazvali mještane i novinare je taj što smo uvidjeli da vlada posvemašnja neinformiranost, pa i dezinformiranost, a izravni povod bilo je saznanje da će se početkom 2006. godine krenuti s etapom ceste na našem području. Kako mi nismo dobili nikakvu službenu obavijest i znamo da se nitko nije konzultirao ni s vlasnicima parcela ni s Darkom Štukom, ravnateljem Centra Lug, a zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten izjavio je na tom zadnjem sastanku s Poglavarstvom da Grad posjeduje sve potrebne dozvole, uključujući i potpisane dozvole Ministarstva zaštite okoliša i Centra Lug, građani Luga sumnjaju da je riječ o manipulaciji Poglavarstva. Obzirom da prometnica nema status od državnog interesa, već se ona gradi, sve je očitije, iz posve privatnih interesa, građani Luga nisu spremni participirati ni u kom obliku u toj raboti. Graditi obilaznicu za kamione Samoborke preko privatnog vlasništva te zaštićenog parka i park-šume Centra Lug van svake je pameti. Ovo je jedan apel, krik malog čovjeka da ima pravo na pravnu državu – odlučna je bila Martina Glasnović.

Potom je nekoliko mještana izrazilo svoje ogorčenje i spremnost na nepopustljivost ovakvim manipulacijama, a moglo se čuti i o iskustvima ljudi kojima je nuđeno da prodaju svoju zemlju za 75 kuna po m2, jer, ako to ne učine, bit će izvlašteni.

Stanko Grdović, predstavnik stanara Ulice Ljudevita Posavskog, poručio je svim okupljenima da ne nasjedaju na takve ucjene.

- Ma nitko vas ne može izvlastiti. Tko hoće prodati po toj tragikomičnoj cijeni može, a tko ne želi ne mora. Trebamo jednostavno biti složni i ne prodati. Ako samo jedan čovjek neće prodati zemlju, ne može se graditi! Nama je i na sudu rečeno da nikakva gradnja ne može početi dok se ne okonča sud. A mi smo spremni ići na sve naše najviše sudske instance. Ako treba i do suda u Strasbourgu. Ovaj skup organizirali smo zato što ne bi htjeli da nam poslije kažu - kaj se niste bunili.

Oni mašu i s tom lokacijskom pa ću vam reći kako to izgleda. Kad smo tražili tu famoznu dozvolu na uvid rekli su nam da dođemo u Poglavarstvo, što sam ja i učinio. Gospodin Župančić bacio je ogroman elaborat pred mene i rekao mi da si ga nađem. Reko sam mu da sam prestar da to stignem pa mi je on dao taj dokument potpisan nekakvim šrakopisom, bez tipkanog imena i prezimena potpisnika. Znate kaj mi je on rekao? Rekao mi je: "Čuj ja ti nis niš kriv. To je druga ekipa koja daje sve te potpise". A ja vam kažem da danas nisu došli zato jer nemaju što pokazati i sramota ih je doći pred kamere da se ne bi na TV-u gledali kako su nas sve obmanjivali. Manipuliralo se i s potpisom Darka Štuke, ravnateljem Centra Lug, s kojim sam ja pričao i on mi je potvrdio, a i danas će potvrditi, da nikakav potpis nije dao nikomu. Evo, sada na svoje uši možete čuti kako stvari stoje – završio je Stanko Grdović najavljujući izjavu Darka Štuke.

– Ja nisam dao nikakvu usmenu niti pismenu dozvolu Gradu Samoboru za gradnju ceste. Kako je Samobor dobio lokacijsku dozvolu ja to ne znam, ali morali bi znati kada je rađen ovaj park i da je to zaštićeni spomenik kulture. Nitko pametan to ne bi radio. Ja to kao čovjek i ravnatelj nisam dozvolio. Obavijestit ću sve relevantne institucije o tome što Grad Samobor čini i pokušava činiti. Smatram da smo prevareni i da nas se želi dovesti pred svršen čin - završio je Štuka.

Obzirom da su sastanku kao gosti nazočili i predstavnici MO Otruševec, koji su s braćom po protestu podijelili svoja iskustva u pregovorima s Gradom, zaobilaznica postaje jedna od rijetkih stvari koja ujedinjuje i poziva ljude da se pokrenu. Makar to bio i pokret otpora.

Nenad Kobasić

 

Građani Luga Samoborskog protestiraju protiv kamionske obilaznice kroz njihovo mjesto

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002