26.09.2006.

Konferencija za novinare samoborskog DC-a

Fizičkog kontakta nije bilo

Konferencija za novinare samoborskog DC-a

U Hotelu Lavica održana je 26. rujna konferencija za medije koju je sazvao samoborski DC. Na samom početku konferencije, Robert Škiljan, urednik Glasnika Samobora i Svete Nedelje, zamolio je Željka Koščicu da javnosti napokon podastre fotokopije spornih računa na koje se poziva u cilju objektivnog obavješćivanja javnosti.

– Kad god sam mahao nekim papirom na Gradskom vijeću to je mogao dobiti svaki novinar – rekao je Željko Koščica, na što ga je Škiljan upozorio da nikad ni jednom novinaru nije pokazao o čemu se točno radi. Koščica je na to dodao da ni njegovi, navodno sumnjivi poslovi, nikad u javnosti nisu bili dokumentirani stvarnim dokazima.

Na to mu je Robert Škiljan podastro izvode iz poslovanja gradskog poduzeća Komunalac iz kojih se vidi da je Željko Koščica u vrijeme dok je bio gradski čelnik, 2002., 2003. i 2004. godine, kao autoprijevoznik obavljao poslove za Komunalac.

- Ja iza ovog svakog računa stojim. U trenutku kad sam stupio na dužnost već sam imao potpisan ugovor s Komunalcem i nisam ga mogao raskinuti – rekao je Koščica, zaboravljajući na činjenicu da se ugovori obnavljaju i potpisuju svake godine.

Svi nazočni članovi DC–a obećali su tada da će fotokopirati za novinare sve kompromitirajuće materijale za aktualnu vlast koje imaju, a potom je Koščica pobrojao cijeli niz negativnosti koje, "zbog različitih nepravilnosti nepoštivanja Poslovnika", ne može kvalitetno izložiti na sjednicama Gradskog vijeća.

Krenuo je od zadnje epizode zloupotrebe službenog gradskog vozila u stranačke svrhe, osvrnuo se na presudu Stjepanu Črnjku koji, uprkos tome, i dalje obnaša sve svoje visoke dužnosti, pa na, po Koščici i DC–u, sramotno falsificiranje prave cijene koštanja prošlog Fašnika, na sve prijepore oko obilaznice, na manipulacije vladajućih Poslovnikom, da bi, na kraju, Koščica rekao koju i o svojoj omiljenoj temi – gradonačelniku A.D. Filipcu. Zgrozio se prvo nad njegovim "pobandićivanjem" u odnosu na ovlasti u Komunalcu, upoznao novinare da je gradonačelnik i sam bespravno nadogradio svoju kuću, a nije propustio reći ni da je na zadnjem Gradskom vijeću A.D. Filipec i nasrnuo na njega.

– Fizičkog kontakta nije bilo, ali me Filipec očito želio isprovocirati da ja fizički reagiram, što si ja nikad neću dozvoliti – rekao je Željko Koščica i najavio da će zbog nefunkcioniranja naše pravne države podnijeti žalbu Europskoj komisiji za pristupanje Uniji.

Marijan Lukšić osvrnuo se na neispunjena predizborna obećanja vladajuće garniture, a na pitanje novinara što misli o izjavama Tomislava Mastena "da se ovaj Grad ove godine nije zadužio niti kunu, za razliku od opozicijskih godina", odgovorio je da se grad nije zadužio "zato jer se ništa i ne radi, već se od svih projekata odustalo". Lukšić je upozorio i na ignorantski odnos gradskog čelništva prema građanima, pogotovo onima socijalno najosjetljivijima te nije propustio podsjetiti na gradnju obilaznice bez građevinske dozvole i protiv volje stanovnika Luga.

- Ovakve situacije su razlog zbog kojeg sam ja ušao u politiku i pitam se do kuda može ta drskost, nemoralnost i bahatost ići i kada će netko za to odgovarati. Zašto su političari isključeni iz sistema kažnjavanja za počinjena djela? – zapitao se Zdravko Režek, predsjednik županijske organizacije DC–a, inače vinogradar iz Jastrebarskog.

Vladimir Novotny, novoizabrani tajnik DC–a, je, podržavajući svoje samoborske kolege, predstavio DC kao jedinu pravu oporbu danas u Hrvatskoj, podsjetio na problem bahatosti vladajuće koalicije HDZ–a i HSLS–a te primijetio da je ovo loše odrađena konferencija.

- Ovdje, naime, ima tema za četiri tiskovne konferencije i sada novinari neće moći sve ubaciti u svoje izvještaje – zabrinuto je podsjetio Novotny.

Mi novinari, pak, možemo samo primjetiti da, iako su Zdravko Režek i Marijan Lukšić biranim riječima govorili o tome kako se politikom treba baviti na način da se ispunjavaju obećanja, na kraju sjednice ipak nismo dobili one, na početku sjednice obećane, fotokopije kompromitirajućih papira.

Nenad Kobasić

Drago Plečko, član Predsjedništva DC-a prokomentirao je najnovije istupe samoborskog vodstva stranke

LAŽU SVI, A OVI SU BAR SIMPATIČNI!

- Moj je stav jasan i kao pojedinca i kao člana Predsjedništva DC-a Republike Hrvatske. Računi od 200 kuna, korištenje službenog vozila za putovanje u Rovinj i slično su potpuno irelevantne stvari koje ne zavređuju prozivanje Filipca. U moje je vrijeme Grom imao kod kuće 4 automobila, a redovito je koristio službeno vozilo. Bedeničić je imao 500.000 kuna za reprezentaciju! Nemam nikakvih naznaka da je Toni Filipec sudjelovao u bilo kakvim nezakonitim radnjama, kao ni njegovi suradnici. Neki od njih su mi sasvim simpatični, kao Masten, Marica i Guliš. Dapače, kada je bio na vlasti, konačno smo oformili, zahvaljujući njegovoj i pomoći Grubeše, centar za pomoć narkomanima i istina je da je 2 godine od svoje plaće financirao pučku kuhinju.

U kampanji lažu svi. Oni su lagali za 25%, a mi da će Šarinić biti gradonačelnik. Tako se kradu glasovi. Osim toga, Filipci su stara samoborska obitelj, kao i moja, roditelji su nam bili prijatelji i Filipec nikada nije meni osobno učinio ništa loše. Malo je arogantan, voli ispasti faca i radi toga mu namjeravam i dalje piti krv u svojim kolumnama. Vlast treba kritizirati nepoštedno, ali s jakim argumentima. Sa zazivanjem represalija s viših razina nemam ništa. Na prvom mi je mjestu jedinstvo Samoboraca i pomoć onima kojima je najpotrebnija.

 

Konferencija za novinare samoborskog DC-a

Arhiva 2006

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002