10.04.2006.

Na sjednici Gradskog vijeća bilo je govora o peticiji stanara Perkovčeve ulice

Traže povlašteno parkiranje

Na sjednici Gradskog vijeća bilo je govora o peticiji stanara Perkovčeve ulice

Dvadesetak građana, stanara Perkovčeve ulice u Samoboru od broja 5 do 28, stavilo je 16. ožujka svoje potpise na peticiju kojom izražavaju svoje nezadovoljstvo odlukom Gradskog poglavarstva o novom zoniranju. Tom odlukom stanari Perkovčeve ulice više nemaju povlašteni status parkiranja ispred svojih domova već su upućeni da svoja vozila parkiraju na Gradskom parkiralištu u Kompareovoj.

O peticiji stanara Perkovčeve ulice razgovaralo se i na Gradskom vijeću održanom 4. travnja.

Pitanje je prvi postavio Željko Koščica u Aktualnom satu, a odgovorio mu je Tomislav Masten.

- Pristup objektima, što zakon nalaže, stanarima Perkovčeve je omogućen. Parkiranje je drugi par cipela. Nije baš primjereno da netko za sto kuna mjesečno parkira na javnoj površini, a da mu dvorište zjapi prazno, jer on tamo ne želi parkirati – rekao je Masten.

Koščica je podsjetio da nemaju baš svi stanari Perkovčeve dvorišta i izrazio mišljenje da se stanarima Perkovčeve moglo i više naplatiti, ako se išlo samo za financijskim efektom, ali da se tim ljudima morala dati mogućnost parkiranja, makar skuplja.

Diskusiju je zaključio Tomislav Masten.

– Što se tiče peticije građana Perkovčeve mi i dalje tražimo rješenja i proučavamo kako su to riješili drugi gradovi. Kada nađemo najbolje i taj problem ćemo riješiti.

N.K.

Iz peticije

"Protivimo se odluci o pravu parkiranja temeljem mjesečnih parkirnih karata isključivo na gradskom parkiralištu u Kompareovoj ulici..."

"...Takav režim je za nas stanare Perkovčeve ulice potpuno neprihvatljiv i diskriminirajući. Radi se o potpunom zanemarivanju činjenica o svakodnevnom funkcioniranju obitelji kao npr. odlazak na posao, odlazak djece u vrtić i školu, povratak s posla, opskrba domaćinstava namirnicama, dostupnost osobnih vozila prilikom hitnih potreba za odlazak u medicinske ustanove i slično. Mi stanari Perkovčeve ulice smatramo da imamo temeljno pravo na povlašteni status parkiranja u neposrednoj zoni stanovanja.

Tražimo da se donesena odluka revidira u smislu da se stanarima Perkovčeve ulice dopusti korištenje javnih parkirnih prostora na području sljedećih ulica: Perkovčeva, Mlinska, Langova i Kompareova (kao i prema dosadašnjoj praksi)..."

 
10.04.2006.

Dr. Helen Ružić obećanjima privlači naivne pacijente, a onda im odbija pružiti uslugu

U raljama zubarice

Dr. Helen Ružić obećanjima privlači naivne pacijente, a onda im odbija pružiti uslugu

Prije desetak brojeva objavili smo razgovor s Lukom Bakićem, diplomiranim pravnikom, hrvatskim braniteljem i bivšim zatočenikom u kninskoj vojarni. U Samoboru, kamo je doselio iz Dalmacije, živi s kćerkom Martinom, učenicom petog razreda OŠ Samobor. Spominjemo je, jer je dijete, ni krivo ni dužno, upalo u ovu tužnu priču – kao gubitnik.

Upravo kad je otac Luka Bakić u Samoboru odabrao za sebe i kćerku liječnika i stomatologa, pojavila se i potreba za ugradnjom ortodontske napravice za dijete. Bio je, naime, zadnji čas za zdravo oblikovanje njenih zubića. Martina je prošla redovnu proceduru kod svog stomatologa, dr. Milke Kovačec, te bila naručena za početak ove godine.

I sve bi bilo već odavno gotovo da nije u priču upala novootvorena privatna ordinacija dr. Helen Ružić u Starogradskoj ulici.

Sredinom prošle godine u četiri navrata dolazila je majka spomenute stomatologinje skupljajući od kuće do kuće moguće buduće pacijente za svoju kćer. Postoji, naime, zakonski određena brojka koja omogućava liječniku privatniku da stupi u ugovorni odnos s HZZO, a onda može liječiti one koji dolaze privatno, bez osiguranja i one koji imaju osiguranje. Ovakvo prikupljanje potencijalnih pacijenata je uobičajena praksa. Luka Bakić lijepo je gospođu majku primio, ali i odbio mogućnost da promijeni stomatologa, jer je bio sasvim zadovoljan postojećom, prije spomenutom dr. Milkom Kovačec.

Nakon mjesec dana ponuda se ponovila. Ili je gospođa zaboravila da je na toj adresi već bila odbijena ili je htjela pokušati još jednom. Luka Bakić je ponovno odbio promijeniti stomatologa i potpisati pristupnicu.

Slijedi treći pohod gospođe, očito u nadi da će "slomiti" upornog Luku, ali se on opet nije dao. No, uporna je gospođa, odlazeći i treći put neobavljena posla, već naslućivala da će biti potreban samo još jedan dolazak i – gotovo.

Tako je i bilo.

- Kad sam je četvrti put vidio na kućnim vratima samo sam odložio alat kojim sam nešto radio po dvorištu, uveo gospođu u kuću, pitao je gdje su ti obrasci, gdje trebam potpisati i gotovo... Više se nisam mogao odbraniti - rezignirano je ispričao Luka.

Luka Bakić krenuo je ispočetka rješavati kćerkin problem sa zubićima, ovaj put u ordinaciji dr. Helen Ružić.

Slijedili su telefonski kontakti, ponovno četiri puta.

Nazove tako tata tetu doktoricu ne bi li što prije kćeri riješio pitanje spomenutog aparatića. Prvi put nije imao sreće, baš kao ni gospođa majka s njim. Odgovor je glasio kako se "umoljava za strpljenje najviše mjesec dana, dok se ne potpiše ugovor s HZZO".

Nakon mjesec dana negdje je zapelo, ali, prema doktorici Ružić, "za mjesec dana sve će biti sređeno". Kad je prošlo i tih mjesec dana, iz stomatološke ordinacije strpljenje Luke Bakića testiraju novom odgodom: "Za desetak dana slobodno nazovite!"

Kad je Martinin tata nazvao za dvadesetak dana i taj put rekao da ga ne zanima kako je "osoba s kojom se kontaktira u HZZO bezobrazna i drska", na što se do sada, u nemogućnosti sklapanja ugovora s HZZO izgovarala doktorica Ružić, već da ga zanima samo aparatić za Martinu, konačno je dobio konkretan odgovor: "Kći može doći. Sve će biti u najboljem redu, no, morat ćete, kao privatna osoba - pacijent koji još nema ugovor, platiti 2.300 eura."

Doktorica Ružić o cijelom se slučaju, izjasnila pismenim putem, i to vrlo kratko:

"Poštovani gospodine Kobasić, moj odgovor glasi: Zbog poznatog dobrog ugleda mene i moje ordinacije nemam komentara."

Evo, tako prolaze građani u raljama navodno ugledne zubarice. No, je li cijeloj priči zaista kraj znat ćemo uskoro, kada se (ako se) ponovno javi nezadovoljni klijent Luka Bakić.

Robert Škiljan

 

Na sjednici Gradskog vijeća bilo je govora o peticiji stanara Perkovčeve ulice

Dr. Helen Ružić obećanjima privlači naivne pacijente, a onda im odbija pružiti uslugu

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002