12.07.2006.

U Pušinama se nezakonito gradi, a građevinska inspekcija je na godišnjem

Građani nisu ovlašteni za pristojan život!

U Pušinama se nezakonito gradi, a građevinska inspekcija je na godišnjem

Još početkom rujna prošle godine objavili smo u Glasniku veliki upozoravajući tekst o beskrupuloznosti i bestidnosti postkapitalističke divlje gradnje u Ulici Pušine na koji nas je potaknuo Zdravko Galic, samoborski gradski vijećnik koji nas je tada proveo tom ulicom u kojoj i sam živi. U znak prosvjeda zbog inertnosti i neodaziva nadležnih službi sazidao je vijećnik Galic i metar visoki kameni zid da strši na ulicu i sam pozvao inspekciju. Tvrdio je da će zid maknuti čim se počnu rješavati nagomilane nelegalne radnje u cijeloj ulici no - zid još uvijek stoji.

Među inim "eksponatima" u tekstu je spomenuto i zemljište koje su prošle jeseni krasile dvije auto-olupine.

- Kako saznajemo, olupine se nalaze na zemljištu na kojem se planira zgrada s devet stanova – pisali smo tada.

I stvarno, već tada smo dobro saznali. Na tome mjestu, među samim niskim obiteljskim kućama, danas je, unatoč žalbama susjeda, u punom jeku gradnja visokog stambenog objekta za koji je, doduše, dobivena građevinska dozvola, ali, kako su u tijeku žalbe, po zakonu se još nije smjela ni lopata zabiti u zemlju.

Susjedi su se žalili Službi za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko pravne poslove te upozoravali na sumnjive i netransparentne načine ishođenja najvažnijeg dokumenta za gradnju, ali su njihove žalbe s te županijske instance redom, gotovo s podsmijehom, odbijane.

Žalbu je podnijela i Cesnik Rozalija, prva susjeda koja živi, kao i svi u tome kraju, u niskoj obiteljskoj kući. Žalila se da se nije poštovao postupak traženja suglasnosti susjeda za gradnju na udaljenosti 3 metra od međe, da se građevina ne uklapa u dosadašnji način gradnje obiteljskih kuća u predjelu Donji Giznik, da komunalna infrastruktura nije kapacitirana za takvu povećanu naseljenost, na nedostatak parkirnih mjesta buduće zgrade, na nedovoljnu širinu ulice te je na kraju pozvala građevinsku inspekciju da hitno izađe na teren, jer se radovi odvijaju velikom brzinom.

Ured državne uprave 1. lipnja odbacio je njenu žalbu "kao izjavljenu od neovlaštene osobe". Da, upravo tako piše pa vrijedi ponoviti: "Odbacuje se žalba Cesnik Rozalije kao izjavljena od neovlaštene osobe."

Žena, koja je prva susjeda zemljišta na kojem je preko noći, unatoč njenim žalbama, na tri metra od njenih vrata niknula rupetina za neki budući podrum zgradurine koja će joj zakloniti cijelu kuću, nazvana je neovlaštenom osobom. Žena koja sklanja unuke tokm dana u kuću jer joj nad kućom jezdi građevinski kran.

Pokušajmo sabrano rezimirati. Ostavimo čak po strani te birokratskim rječnikom izrečene psovke upućene našoj sugrađanki koja želi postupati po zakonu, ostavimo po strani i sve mutne načine preskakanja mišljenja samoborskog Gradskog povjerenstva za izgradnju, sva poniženja i omalovažavanja koja su nanesena stanovnicima Pušina i usredotočiti se jedino na sadašnje stanje stvari.

A ono je ovakvo: građevinska dozvola je izdana, ali kako su žalbe u tijeku, po zakonu se ne bi smjelo ništa graditi dok se one ne riješe. Točka.

I gradonačelnik Filipec stao je na stranu građana poslavši 14. lipnja urgentnu obavijest o bespravnoj gradnji na spomenutoj parceli naslovivši je na Građevinsku inspekciju Samobor.

No, tu, čini se, dolazimo do srži "problema": Građevinska inspekcija, Ispostava Samobor, iliti gospođa Vlatka Fabić, je na ovlaštenom godišnjem odmoru pa nitko zakonski ovlašten ne može otići do Pušina gdje se nezakonito gradi nova visoka zgrada koju ne žele u svojoj ulici "neovlašteni" stanovnici Samobora. Bože, ovlasti ih!

Nenad Kobasić

 
12.07.2006.

Samoborci uz pomoć gradonačelnika u ove vruće dane pokušavaju zaustaviti bespravnu gradnju

Lokalna samouprava treba imati prvu i zadnju riječ

Samoborci uz pomoć gradonačelnika u ove vruće dane pokušavaju zaustaviti bespravnu gradnju

Krešimir Purić sastao se 3. srpnja s gradonačelnikom Antunom Dubravkom Filipcem, kako bi iz prve ruke saznao ima li kakvih pomaka vezanih uz peticiju 250 stanovnika Giznika predane gradonačelniku u siječnju ove godine, a nakon saznanja da je Eti inženjering iz Samobora pred dobivanjem lokacijske dozvole.

Podsjetimo. Polovicom siječnja 250 stanovnika Giznika stavilo je svoj potpis na peticiju za zabranu višestambene gradnje na Gizniku kojom su željeli sačuvati vizualni identitet, ali i svoj način života od pošasti divlje gradnje koja se, nažalost, zna se, prečesto ukazuje kao potpuno legalna.

Povod peticiji bio je pokušaj izdavanja lokacijske dozvole investitoru iz Štakorovca za gradnju višestambene zgrade u ulici Stjepana Oreškovića. Tada su peticiju gradonačelniku u ime građana Giznika predali Krešimir Purić i Željko Majić, prvi susjedi čestice gdje bi se trebao zabiti još jedan građeviski trn u oko Samobora i Giznika kakvog znamo. Gradonačelnik Filipec stao je već tada na stranu građana i rekao im da će Grad do ljeta donijeti novi, dugo očekivani Generalni urbanistički plan, prema kojemu više neće biti moguće interpolacije i gradnja višestambenih objekata u okruženju obiteljskih kuća, a potom je u ožujku i Poglavarstvo Samobora dalo negativno mišljenje za izgradnju višestambenog objekta u Oreškovićevoj.

- Mi ne želimo da se tamo grade takvi objekti – jasno je na novom sastanku s gradonačelnikom sažeo stav Gizničana Krešimir Purić.

- Ni ja ne želim da se to gradi, ali ako netko dobije građevinsku dozvolu on može graditi. Pitanje je samo kako to spriječiti. U postupku izdavanja lokacijske dozvole imali smo priliku kao stranka u postupku izjasniti se, jer i Grad Samobor je bio pozvan kao i drugi, ali u vrijeme Žarka Adameka, kada je to trebalo, Grad Samobor se nije izjasnio da to ne želi – odgovorio je Antun Dubravko Filipec Krešimiru Puriću dodajući mu fotokopiju odgovora na vijećničko pitanje Žarka Adameka gdje ga je podsjetio na tu činjenicu.

Purić je bio vidno zadovoljan time što je gradonačelnik stao uz potpisnike peticije i napravio sve što je, kako se izrazio, bilo u njegovoj moći. Iz Ureda gradonačelnika poslani su tako urgentni dopisi Željki Abramović, predstojnici Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji te ministrici Marini Matulović – Dropulić. U dopisima se izražava žaljenje što je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kao drugostepeno tijelo, uvažilo žalbu i riješilo u korist investitora, odnosno dozvolilo da se izgradi objekt "za koji Grad Samobor smatra da se prema propisanim uvjetima nikako ne uklapa u prostor Giznika", a Željka Abramović zamoljena je da se ne izdaje lokacijska dozvola protivna odluci Povjerenstva Grada Samobora za izgradnju. U dopisu ministrici Dropulić gradonačelnik objašnjava i zašto nije do ljeta, kao što je najavio, donesen novi GUP koji bi riješio sve "pokvarene telefone": "Zaustavili smo GUP u fazi donošenja, jer su neke odluke bile nezakonite, tj. nisu prošle javnu raspravu".

Na najnoviji, pročišćeni tekst GUP-a, koji je prošao i javnu raspravu, sada se pak čeka mišljenje Zagrebačke županije i nije ga mudro očekivati prije zime.

- Svojevremeno sam molio gospođu Drpulić da nas zaštiti od interpolacija i da se ne daju druga tumačenja od onih koje daje Grad Samobor. To je veliki problem, ne samo u Pušinama i Gizniku, već u cijelom Samoboru. Sve što je u našoj moći je da se pokušamo izboriti da se odluke Povjerenstva za izdavanje lokacijskih dozvola poštuju do stupanja na snagu novoga GUP-a – ustvrdio je gradonačelnik, a Krešimir Purić istaknuo je neprocjenjivu važnost sudjelovanja u odlučivanju i ljudi iz lokalnih zajednica.

- Lokalna samouprava bi trebala imati zadnju riječ, jer mi tu živimo – istaknuo je Purić u kratkoj raspravi o tome što poduzeti sada kako bi se spriječio strogo državno kontrolirani kaos i bezvlašće do donošenja novog GUP-a, a koje koriste razni mutni tipovi koji krstare Samoborom.

Mudrim Samoborcima stvari izgledaju jasno: Grad bi trebao s ovako suženim, gotovo nikakvim polugama izvršne vlasti, pribjeći metodama koje mu stoje na raspolaganju, a ne izlaze van okvira zakona. Komunalni redari, koji, doduše, nemaju zakonsko pravo ulaziti na gradilišta, mogli bi, na primjer, zaustavljati kamione koji ulaze u Ulicu Pušine, koja je cesta IV. reda i kojom kamioni ne smiju voziti, čime bi se onemogućila gradnja, a Grad vrlo lako može uskratiti i suglasnosti za komunalnu infrastrukturu pa i plinske priljučke koji su potrebni za dobivanje lokacijske dozvole.

Potrebno je, dakle, po riječima sve organiziranijih i sve odlučnijih stanovnika Giznika, samo malo političke i dobre volje pa neki budući samoborski gradonačelnik neće morati podsjećati svog prethodinka da je morao pogurati stvar dok je mogao. Svi želimo vjerovati da ovaj gradonačelnik i cijelo Poglavarstvo – mogu gurati. Naravno, u interesu onih koji su im dali privilegiju da upravljaju zajedničkim dobrom – našim Samoborom. Sada, danas, tu i odmah.

Nenad Kobasić

 

U Pušinama se nezakonito gradi, a građevinska inspekcija je na godišnjem

Samoborci uz pomoć gradonačelnika u ove vruće dane pokušavaju zaustaviti bespravnu gradnju

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002