20.05.2006.

Samoborske novine na putu za reciklažu

Nema više Samoborskih novina

Samoborske novine na putu za reciklažu

Poduzeće znakovitog ZNA SE imena SEZNA osnovano je svojedobno kao hadezeovski projekt za promidžbu stranačkih interesa i cijeđenje novca iz gradskog proračuna, a konačnom je transformacijom postalo vlasništvo familije Bedeničić i nekoliko njihovih rođaka, intimusa i poslovnih partnera.

Vrh tadašnjeg samoborskog HDZ-a uložio je u poduzeće prvenstveno dobru volju i neskrivene namjere, od kapitala su imali jedan stari telefon, a od Grada Samobora su makinacijama, malverzacijama i dizanjem ruku na sjednici Gradskog poglavarstva preuzeli Radio Samobor, s pripadajućom tradicijom, opremom, glazbenim fundusom i zaposlenicima. Grad Samobor zauzvrat je dobio 14% udjela u SEZNI i - Bog te veseli!

SEZNA je poslovala fantastično: Radio je radio, a novine su se tiskale uz nesebičnu pomoć gradskog proračuna. Gradskom su se poglavarstvu ispostavljale fakture za "izvještavanje o radu organa vlasti", što je sve zajedno porezne obveznike godišnje koštalo više od 250.000 kuna.

Brojne su transformacije kroz koje je prolazilo poduzeće SEZNA; zbog kašnjenja na natječaj izgubilo je koncesiju za emitiranje Radio Samobora, a Samoborske novine, vođene nesigurnom rukom vlasnikove sestre Anice, tonule su sve dublje.

Na nesmiljenom tržištu ima sve manje mjesta za poluproizvode na razini pučkoškolskih novina, pa su Samoborske novine završile tamo gdje je mjesto još nekim samoborskim novinskim proizvodima.

No, Anici Bedeničić ni to nije bilo dovoljno, već je za krah novina koje je vodila optužila druge - ni manje ni više nego nesklonu vlast. "U više smo se navrata obraćali Poglavarstvu Samobora za minimalnim financiranjem, prije svega vezano za praćenje rada Poglavarstva i Vijeća i oglašavanja za potrebe Grada, također u interesu građana", piše Anica svoju žalopojku, ne shvaćajući, jadna, ni vrijeme ni mjesto u kojem se pokušala baviti novinarstvom. No, s druge strane je i u pravu, jer je sa zavišću mogla promatrati kako joj konkurencija preživljava isključivo zahvaljujući izborenim položajima u vladajućim strukturama.

Jer, lijepo li je biti predsjednik Odbora za financije i izdavač novina u gradu kakav je Samobor i zemlji kakva je Hrvatska.

Ali, to je već jedna druga priča, s kojom ćemo se pozabaviti u jednom od narednih brojeva Glasnika.

Robert Škiljan

 
20.05.2006.

Na Poglavarstvu se sumnjalo u smisao vatrometa i najavilo upokojenje SEZNE

Festival vatrometa na ledu

Na Poglavarstvu se sumnjalo u smisao vatrometa i najavilo upokojenje SEZNE

Sjednica Gradskog Poglavarstva, 42. po redu, na početku je lagano odisala ljetnom atmosferom, ali je završila vatrometom i jednom najavom upokojenja.

Na početku je Poglavarstvo, potaknuto uspješnim izlaganjem na Proljetnom sajmu, jedanaest štandova u vlasništvu Grada Samobora dalo na korištenje zainteresiranim i organiziranim izlagačima u Udruženju obrtnika, trgovačkim društvima, zadrugama i udrugama da tokom ljeta, u dane vikenda, prodaju i promoviraju svoje, mahom samoborske autohtone proizvode i to na Trgu kralja Tomislava i u Kleščićevoj ulici.

Svi oni štandove će i prostor dobiti bez naknade, a Gradu će platiti samo 100 kuna, koliko iznosi trošak dovoza, postavljanja i odvoza štanda.

Izlagati i prodavati počinjat će se danima vikenda već u 10 sati, a završavati najranije u 20 sati. Marica Jelenić obavijestila je nazočne da se upravo dogovara i s umjetničkim dušama pa se već ovaj vikend očekuje i likovni i ini umjetnički štih među štandovima na Trgu.

Poglavarstvo je prihvatilo i pokroviteljstvo nad organizacijom proslave i obilježavanja 50 godina rada i postojanja DVD Bobovica te odlučilo tu svečanost i feštu, koja će se održati 2. srpnja, financijski potpomoći s 20.000 kuna.

Nakon ove vatrene pomoći vatrogascima nastavljeno je u vatrometnom tonu.

Naime, na redu je Poglavarstva bio vatromet naš svakogodišnji, pod nevinim nazivom Zamolba za pokroviteljstvo 6. međunarodnog samoborskog festivala vatrometa. I kad se već činilo da će i ovo pokroviteljstvo biti prihvaćeno i odobreno 80.000 kuna "za troškove održavanja manifestacije", Stjepan Črnjak otvorio je temu vatrometa.

- Na koji način će to Grad imati koristi od ulaganja u ovaj projekt kao što se to navodi u objašnjenju? – zanimalo je Črnjka. Tada je počeo vatromet izlaganja. Mladen Guliš bio je mišljenja da bi ova manifestacija, koju Grad novčano podupire već šest godina, napokon trebala biti Gradu i građanima besplatna. Tanja Milek se zapitala kako je moguće da se daje tako velik novac unaprijed, bez ikakvog predračuna, a od gradonačelnika Filipca saznali smo da je tražio prošlogodišnje izvješće od Pirotehnike Mirnovec i Turističke zajednice Samobora, ali odgovora - nije dobio. Stoga je predložio da se upita direktno Franju Koletića, direktora Pirotehnike Mirnovec. Gradonačelnikovim prijedlogom da se još jednom dobro ispita što to Samobor u marketinškom smislu dobiva tih vatrometnih dana, cijela je točka skinuta s dnevnog reda do sljedećeg Poglavarstva, do kada bi Turistička zajednica trebala cijeli program i priredbu podrobno financijski oslikati.

Na samom kraju sjednice Dragutin Kušić informirao je članove Poglavarstva o tome što se zbivalo na skupštini tvrtke Sezna u kojoj Grad Samobor ima 14 postotni udjel. Sezna, saznali smo, posluje s 347.000 kuna gubitka, a rashodi su joj duplo veći od prihoda. Na dnevnom redu skupštine Sezne bilo je i pitanje što s opremom za radio postaju koja je u prostorijama Sezne konzervirana već godinama. Uprava Sezne uvjeravala je prisutne na Skupštini da društvo još postoji, a za novu predsjedavajuću ponovno je izabrana Anica Bedeničić.

Poglavarstvo, imajući sve ovo u vidu, pripremit će izvještaj o poslovanju i tada će odlučiti što učiniti sa svojim udjelom u Sezni. Pa valjda se zna... uzmi novce (ili barem opremu) i bježi!

Nenad Kobasić

 

Samoborske novine na putu za reciklažu

Na Poglavarstvu se sumnjalo u smisao vatrometa i najavilo upokojenje SEZNE

Arhiva 2006

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002