23.12.2006.

Ove godine Grad Samobor dodijelio je 60 stipendija

Najljepši dar - potpisani ugovori

Ove godine Grad Samobor dodijelio je 60 stipendija

Nakon provedenog natječaja, pregleda cijele dokumentacije, objave rezultata i roka za žalbe, zatvoren je ovogodišnji krug dodjele gradskih stipendija. I to na onaj najljepši način, svečanim potpisivanjem stipendijskih ugovora s učenicima, studentima i mladim glazbenicima koji su svojim radom u školi i izvanškolskim aktivnostima skupili najveći broj bodova.

Ove godine broj stipendista povećao se na 60, jer je po prvi puta Grad Samobor odlučio stipendirati i učenike za deficitarna zanimanja. Oni su imali čast 22. prosinca prvi ući u gradsku vijećnicu gdje ih je dočekalo vodstvo Grada. Od 20 prijavljenih, 15 ih je dobilo stipendije, a zadovoljstvo što je uspostavljen ovakav vid suradnje iskazali su ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan te predsjednik i tajnica samoborskog Udruženja obrtnika Marijan Karlović i Silva Lamot. U ime Grada na stipendijama su čestitali gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, njegova zamjenica Marica Jelenić, tajnik Dragutin Kušić, pročelnici Damir Fabek i Željko Radovanić te voditeljica Ureda gradonačelnika Daniela Kalafatić.

Nakon toga uslijedilo je svečano potpisivanje ugovora s 15 nadarenih učenika, 10 studenata i 5 mladih glazbenika koji su skupili najviše bodova između 64 kandidata koja su se prijavila na natječaj. Na kraju potpisano je i 15 ugovora s učenicima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, budući da Grad brine i o toj socijalnoj komponenti. Učenici će primati 750 kuna, a studenti 1.000 kuna mjesečno za cijelu školsku godinu, tj. 10 mjeseci.

Ove godine dodijeljena je i posebna stipendija mladom inovatoru Luki Bošnjakoviću.

Na svečanosti potpisivanja stipendijskih ugovora rečeno je da će Grad i dalje pokušati sustavno povećavati broj stipendija, naravno, ako za to bude financijskih mogućnosti. Gradonačelnik Filipec je naglasio da je Hrvatskoj potrebno znanje i da su sretni oni koji mogu živjeti od svog znanja i rada svojih ruku. A iz razgovora sa stipendistima gradski su čelnici saznali da su oni svoja zanimanja odabrali zbog toga što ih je nešto posebno zanimalo ili pak stoga što je ono već obiteljska tradicija, osobito kada su pitanja bila postavljana budućim obrtnicima.

M.Š.

 
23.12.2006.

Gradsko je vijeće usvojilo proračun za 2007., a Prostorni plan poslalo na popravni

Zahvale i uvrede

Gradsko je vijeće usvojilo proračun za 2007., a Prostorni plan poslalo na popravni

Umjesto pisanja o tijeku 13. sjednice samoborskog Gradskog vijeća prvo sam želio napisati novu verziju Svakidašnje jadikovke, jer sam gotovo siguran da bi je Ujević ponovno napisao nakon slušanja devetosatnih rasprava na Vijeću. Onda sam pomislio da bih mogao nabrojiti sve životinje koje su bile spomenute u različitim kontekstima, ali se umjesto basni i pjesama ipak vratih surovoj realnosti pisanja novinarskog izvješća. Gradsko je vijeće imalo svoje svijetle i tamne trenutke. Ovi drugi stigli su pri samom kraju kada su padale verbalne uvrede između Željka Koščice (DC) i Mislava Maroevića (HDZ), uz intervencije predsjednika Vijeća Borisa Makaruna. Na kraju je sve ostalo, srećom, samo na neprimjerenim riječima.

To je ipak pokvarilo dojam o jednoj konstruktivnoj sjednici koju su obilježile i zahvale pozicijskih i opozicijskih vijećnika prema Poglavarstvu zbog usvojenih amandmana, ali i zahvala gradonačelnika Filipca vijećniku Lukšiću za pozorno čitanje članaka Prostornog plana. Jer, upravo je gradonačelnik bio najnezadovoljniji kada je shvatio da će zbog nepripremljenosti materijala (svi dokumenti nisu bili stavljeni na CD koji je podijeljen vijećnicima) usvajanje Prostornog plana biti odgođeno za osam dana. Kada je Marijan Lukšić (DC) studiozno nabrojao nelogičnosti i tehničke greške u tekstu koji prati karte, bilo je jasno da se odluka s izmjenama i amandmanima može znatno poboljšati za sljedeću sjednicu.

Dvije stvari čine se najproblematičnijima: smještanje naselja Rude u Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, jer bi tada vrijedili posebni uvjeti građenja, zapravo vrijedila bi zabrana novogradnje. Zabrana gradnje novih objekata vrijedila bi za cijelo područje Parka prirode, čime bi, zaključili su vijećnici, bila onemogućena revitalizacija tog područja. Zoran Hebar iz Urbanističkog zavoda grada Zagreba, izrađivača plana, rekao je kako je intencija u odluci bila sačuvati stare tradicionalne kuće. U raspravi o kamenolomima, gradonačelnik Filipec je pitao može li se kamenolom Škrobotnik izbaciti iz plana, a inženjer Hebar je odgovorio da na to pitanje trebaju odgovoriti pravnici.

Proračunske stavke ostale su nepromijenjene nakon rasprave o proračunu za 2007., jer je Poglavarstvo već prije prihvatilo i ugradilo dio amandmana, dok je klub DC-a inzistirao na glasovanju o svojim prijedlozima – da se za božićnicu i pomoć umirovljenicima osigura 100.000 kn, odnosno 400.000 kn te još dodatni milijun za održavanje cesta. Njihovi amandmani nisu usvojeni pa je Željko Koščica zaključio da preko proračuna gradonačelnik ispunjava svoje ambicije. Pročelnik Roland Gajšak rekao je da bi pomoć umirovljenicima trebala stići iz Vlade, a ako se to ne dogodi onda će Grad pokušati iznaći sredstva za to. Na kraju je izglasan proračun u visini 148.919.702 kn, a jedino su DC-ovci ostali suzdržani. Kod izvršenja proračuna prihvaćen je zaključak da zaposlenici gradskih ustanova koji koriste sredstva proračuna mogu isplatiti naknadu za topli obrok iz svojih vlastitih prihoda, ali uz suglasnost Poglavarstva.

Živo je ponovno bilo pri raspravi koji datum odrediti za proslavu Dana grada. Izmjenjivali su se argumenti za i protiv blagdana svete Ane, koji su prešli na osobna prepucavanja navedena na početku teksta. Žarko Adamek (HSS) tek je još uspio predložiti raspisivanje referenduma, ali je gradonačelnik Filipec rekao da nema govora o odustajanju od inicijative da se Dan grada slavi na svetu Anu. Na kraju je gradonačelnik, mimo dosadašnjeg običaja, izravno odgovorio vijećniku Koščici da u Makedoniji nije prodavao ulja, već osiguravao poslove za samoborske gospodarstvenike, a da je u Rovinju na stranačkom skupu od doministra osigurao bolji standard za Glazbenu i Srednju strukovnu školu.

Mato Šipuš

 
23.12.2006.

Priopćenje samoborske policije

Ne divljajte s pirotehnikom!

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA

POLICIJSKA POSTAJA SAMOBOR

Samobor, 13. prosinca 2006. godine

PRIOPĆENJ E

Imajući u vidu predstojeće Božićne i novogodišnje blagdane upozoravamo građane na možebitne zlouporabe oružja, streljiva, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava i sličnih improviziranih naprava, uz poseban naglasak na odredbu čl. 30. Zakona o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu koji glasi:

1. Pirotehnička sredstava za zabavu razreda II mogu se prodavati u maloprodaji samo u prodavaonici oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehnčkih sredstava za zabavu, osobama starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja.

2. U prodavaonicama iz stavka 1. ovoga članka eksplozivne tvari drže se u prodajnom prostoru i priručnom skladištu.

3. U izlozima prodavaonica dozvoljeno je držanje samo prazne ambalaže jediničnog pakiranja pirotehničkih sredstava.

4. Pirotehnička sredstva za zabavu razreda II mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali pod nadzorom roditelja ili skrbnika.

5. Uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu razreda II zabranjuje se:

a) u zatvorenim prostorijama

b) u prostorima gdje se okuplja veći broj osoba

c) u vremenu od 2. siječnja do 26. prosinca

Ujedno priopćavamo da je činjenje prekršaja opisanih u članku 30. stavak 1 - 4 Zakona o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu predviđena kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna, dok je propisana novčana kazna za činjenje prekršaja suprotno odredbi iz čl. 30. stavka 5 istog zakona, predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna.

Uz želje da blagdani proteknu u miru i darivanju, svim građanima želimo čestit Božić i sretnu Novu 2007. godinu.

načelnik

Dubravko Teur

 
23.12.2006.

Na sjednici Gradskog poglavarstva Grada Samobora donesena odluka o dodjeli stipendija

Poznati samoborski stipendisti

KORISNICI STIPENDIJA ZA UČENIKE I STUDENTE SLABIJEG IMOVINSKOG STATUSA GRADA SAMOBORA ZA ŠK.GOD. 2006/2007.

UČENICI:

Ana Mučnjak - 4.r. - Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava

Ivana Terihaj - 1.r. - Gimnazija A.G. Matoša Samobor

Marko Terihaj - 3.r. - Gimnazija A.G. Matoša Samobor

Mateja Velić - 1.r. - ETUŠ Samobor

Nikolina Belak - 3.r. - Hotelijersko turistička škola Zagreb

Nikola Kvakan - 1.r. - Srednja strukovna škola Samobor

Lovro Razum - 3.r. - Srednja strukovna škola Samobor

Anja Ognjenović - 1.r. - Veterinarska škola Zagreb

Katarina Šolčić - 1.r. - XI. gimnazija Zagreb

Tea Gregl - 3.r. - Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn Zagreb

STUDENTI:

Filip Razum - 1.g. - Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb

Martina Horvat - 1.g. - Ekonomski fakultet Zagreb

Kristina Krajačić - 1.g. - Arhitektonski fakultet Zagreb

Ivana Lastovčić - 1.g. - Zdravstveno veleučilište Zagreb

Josip Sirovica - 1.g. - Tehničko veleučilište Zagreb

KORISNICI STIPENDIJA ZA UČENIKE KOJI SE OBRAZUJU ZA DEFICITARNA ZANIMANJA ZA POTREBE GOSPODARSTVA GRADA SAMOBORA U ŠK.GOD. 2006/2007.

Dino Skendrović - 3.r. - Srednja strukovna škola Samobor

elektroinstalater

Ivana Muhar - 4.r. - Centar za odgoj i obrazovanje S. Raškaj

slastičar

Dario Šantolić - 1.r. - Srednja strukovna škola Samobor

instalater grijanja i klimatizacije

Antonijo Požgaj - 2.r - Srednja strukovna škola Samobor

bravar

Karlo Golubić - 1.r. - Srednja strukovna škola Samobor

elektroinstalater

Sven Fresl - 1.r. - Srednja strukovna škola Samobor

elektroinstalater

Hrvoje Podvezanec - 2.r. - Drvodjeljska škola Zagreb

stolar

Tomislav Cvetković - 1.r. - Srednja strukovna škola Samobor

instalater grijanja i klimatizacije

Mihael Buha - 1.r. - Srednja strukovna škola Samobor

elektroinstalater

Filip Tušinec - 1.r. - Srednja strukovna škola Samobor

instalater grijanja i klimatizacije

Goran Naglić - 1.r. - Srednja strukovna škola Samobor

elektroinstalater

Ivan Rešetar - 1.r. - Srednja strukovna škola Samobor

instalater grijanja i klimatizacije

Ivan Vrančić - 1.r. - Srednja strukovna škola Samobor

instalater grijanja i klimatizacije

Luka Novoselec - 2.r. - Srednja strukovna škola Samobor

plinoinstalater

Tomislav Kralj - 1.r. - Srednja strukovna škola Samobor

elektroinstalater

KORISNICI STIPENDIJA ZA UČENIKE, STUDENTE I MLADE GLAZBENIKE GRADA SAMOBORA U ŠK.GOD. 2006/2007.

UČENICI:

Lana Čakanić - 1.r. - V. gimnazija Zagreb

Matea Crnković - 3.r. - Gimnazija A.G. Matoša Samobor

Jerko Filipović - 2.r. - XV. gimnazija Zagreb

Katarina Žužić - 1.r. - Gimnazija A.G. Matoša Samobor

Ema Granić - 1.r. - Gimnazija A.G. Matoša Samobor

Lucija Cvetković - 1.r. - Gimnazija A.G. Matoša Samobor

Filip Vucković - 1.r. - Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb

Petra Vučković - 2.r. - Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb

Martina Ivanković - 1.r. - Gimnazija A.G. Matoša Samobor

Pamela Pavlin - 4.r. - Gimnazija A.G. Matoša Samobor

Darko Šimunović - 1.r. - Gimnazija A.G. Matoša Samobor

Karlo Kupres - 4.r. - Srednja strukovna škola Samobor

Helena Bratoš - 1.r. - Gimnazija A.G. Matoša Samobor

Milan Čovran - 1.r. - Gimnazija A.G. Matoša Samobor

Marta Sokolović - 1.r. - Gimnazija A.G. Matoša Samobor

STUDENTI:

Matija Bašić - 3.g. - PMF, Matematički odjel, Zagreb

Mladen Jurković - 1.g. - Fakultet elektrotehnike i računarstva

Zagreb

Stjepan Vučković - 1.g. - Fakultet elektrotehnike i računarstva

Zagreb

Marko Horvat - 3.g. - PMF, Matematički odjel, Zagreb

Sanja Tančak - 3.g. - Ekonomski fakultet Zagreb

Diana Žgela - 2.g. - PMF, Kemijski odsjek, Zagreb

Miran Šabić - 2.g. - Akademija likovnih umjetnosti Zagreb

Ana Dukanović - 1.g. - Pravni fakultet Zagreb

Ivana Biočina - 4.g. - Tekstilno tehnološki fakultet Zagreb

Jelena Lojina - 1. g. - Pravni fakultet Zagreb

3 UČENIKA, MLADA GLAZBENIKA:

Lovro Merčep - 3.r. srednje Glazbene škole Ferdo Livadić

Petar Paar - 3.r. srednje Glazbene škole Ferdo Livadić

Sara Glojnarić - 2.r. srednje Glazbene škole Ferdo Livadić

2 STUDENTA, MLADA GLAZBENIKA:

Smiljan Mrčela - 2.g. Muzičke akademije Zagreb

Lucija Stanec - 1.g. Muzičke akademije Zagreb

 

Ove godine Grad Samobor dodijelio je 60 stipendija

Gradsko je vijeće usvojilo proračun za 2007., a Prostorni plan poslalo na popravni

Priopćenje samoborske policije

Na sjednici Gradskog poglavarstva Grada Samobora donesena odluka o dodjeli stipendija

Arhiva 2006

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002