25.09.2012.

Predstavljen program 37. Samoborske glazbene jeseni

Od 29. rujna Samobor postaje grad glazbe

Predstavljen program 37. Samoborske glazbene jeseni

Od 29. rujna do 13. listopada u Samoboru se održava 37. Samoborska glazbena jesen, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića te Ministarstva kulture, Grada Samobora i Zagrebačke županije. Program festivala i planovi predstavljeni su 24. rujna na ručku s novinarima u samoborskom kultnom restoranu Gabreku 1929. O glavnim programskim značajkama i novitetima 37. Samoborske glazbene jeseni govorili su umjetnički ravnatelj Srećko Bradić i izvršna direktorica Renata Glojnarić, a predstavljen je i novi vizualni identitet festivala Studija Grozić iz Samobora.

Umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić najavio je program festivala, koji će početi 29. rujna koncertom sopranistice Lane Kos i Simfonijskog orkestra HRT-a s dirigentom Alunom Francisom. Izdvojio je još koncerte vezane uz održavanje seminara Marimba Week Ivane Bilić te koncerte koji su vezani uz novi program i natjecanje New Note, u kojem su planirani koncerti Puhačkog kvinteta Berlinske filharmonije, Zagrebačkog puhačkog ansambla te Zagrebačkih solista. Istaknuta je i praizvedba pobjedničke skladbe natjecanja New Note Juana Cruza Guevare, kao i predavanje prof. Ive Maleca.

Predstavljeno je i 9. Mmeđunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, na kojem će se 9 mladih glazbenika boriti za novčane nagrade Hypo banke i Grada Samobora te za samostalni koncert na 38. izdanju Samoborske glazbene jeseni. Izvršna direktorica Renata Glojnarić najavila je i dolazak visokog pokrovitelja festivala, predsjednika Ive Josipovića na otvorenje festivala 29. rujna.

Organizator 37. Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, gdje se mogu kupiti i ulaznice za sve koncerte, kao i u Turističkoj zajednici Grada Samobora i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com.

I.H.

Počinje i novi New Note

Nakon uspješno provednog prvog natječaja, na kojem je pobijedio španjolski skladatelj Juan Cruz - Guevara, najavljeno je i 2. međunarodno skladateljsko natjecanje New Note, Croatia 2013. Međunarodno prosudbeno povjerenstvo u sastavu: predsjednik - Ivo Malec (skladatelj, Hrvatska/Francuska), Alun Francis (dirigent i skladatelj, Velika Britanija), Lojze Lebič (skladatelj, Slovenija), Sreten Krstić (koncertni majstor Münchenske filharmonije, Njemačka/Srbija) i Srećko Bradić (skladatelj i umjetnički voditelj festivala, Hrvatska) izabrat će pobjedničku kompoziciju te ostale nagrađene. Prva nagrada iznosi 3.500 €, druga 1.000 €, a treća 500 €. Pobjednik dobiva i pravo izvođenja skladbe na 38. Samoborskoj glazbenoj jeseni 4. listopada 2013. na koncertu Gudačkog seksteta Münchenske filharmonije u organizaciji Samoborske glazbene jeseni. Krajnji rok za predaju skladbi je 6. svibnja 2013. godine, a pobjednik natjecanja bit će objavljen poslije 2. lipnja 2013. godine. Skladbe za natječaj treba poslati na adresu: POU Samobor - Samobor Music Festival, Trg Matice hrvatske 3, 10430 Samobor, Croatia. Sve detalje natječaja moguće je pronaći na www.new-note.com.

 
25.09.2012.

Humanitarni koncert duhovne glazbe u Samoboru – Neka se čuje do neba glas

Tisuću glasova u slavu Gospodina

Humanitarni koncert duhovne glazbe u Samoboru – Neka se čuje do neba glas

Do neba se u subotu, 22. rujna, čuo glas poznatih duhovnih pjesama, koji je odjekivao iz Sportske dvorane Samobor na velikom humanitarnom koncertu popularne duhovne pjesme što ga je organizirala Udruga U Duhu S Kristom iz Samobora. U izvedbama Stepinčevih mališana, Luke Balvana, Damira Topića i Klape Levanda, Danijele Morsan Sisgoreo, Grupe RiM, Antonija Tkalca, Grupe Kristina, Maxa Hozića, Grupe Emanuel i Apostola mira, puna dva sata uživalo je više od tisuću posjetitelja, koji su, nabavivši ulaznice mahom već u pretprodaji, pokazali koliko su željeli da ovakav duhovni sadržaj dobije i Samobor. Samobor je, naime, po prvi puta imao čast ugostiti ponajbolje glazbenike koji već dugi niz godina djeluju na hrvatskoj duhovnoj sceni. Njihov je nastup, u suradnji s predsjednicom i potpredsjednikom Udruge U Duhu S Kristom, Silvijom Sečen i Edijem Kirschenheuterom, pripremio i sjedinio glazbeni producent Toni Eterović. Sve to prepoznali su i Grad Samobor i Zagrebačka županija te svećenstvo dvaju dekanata, Samoborsko-okićkog i Svetonedeljskog, na čelu s prečasnim dekanima Vladom Bogdanom i Dragutinom Bubnjarom, i pripomogli održavanju koncerta za koji su mnogi već sada poželjeli da preraste u tradiciju.

Tijekom koncerta u više se navrata glas publike doista propinjao do neba, a bilo je i suza radosti proizašlih iz emocija.

- Toliko pozitivne energije već dugo nije bilo na jednom ovakvom okupljanju - isticali su brojni posjetitelji dok su napuštali dvoranu pjevušeći i dalje pjesme kojima se na koncertu slavilo Gospodina.

U duhovnom životu Samobora posebno dragocjeno je to što Samoborci imaju i svoje vrhunske glazbenike, svirače koji su svaku izvedbu učinili posebnom, a voditelj baze tog samoborskog duhovnog "big banda", Ivan Gajšak i voditelj sekcije gudača Marko Otmačić, aranžmanima pjesama pridonijeli su "unplugged" ugođaju cijeloga koncerta. U izradi aranžmana sudjelovali su i gitaristi Miljenko i Tomislav Noršić, Dino Celizić te perkusionist Igor Štimac. Uz Otmačića, za gudačkim instrumentima bili su Ivan Mužanić, Filip Vitko i Josipa Tikvicki.

Glazbeni program upotpunili su kratki filmovi o samoborskim i svetonedeljskim sakralnim objektima, a duhovnoj noti, citirajući u najavama pjesama i izvođača Bibliju, pridružili su se i voditelji programa Silvija Sečen i Drago Celizić.

Na kraju je, zahvaljujući publici koja je, iznad svih očekivanja, u velikom broju došla na koncert, ostvaren i njegov humanitarni cilj. Bilo je to prikupljanje novčanih sredstava za dvije višečlane katoličke obitelji s područja Grada Samobora. Stoga će za koji dan više od polovice prihoda od ulaznica biti uplaćeno na bankovne račune tih dviju obitelji kao pomoć u školovanju njihove djece.

K.K.

 

Predstavljen program 37. Samoborske glazbene jeseni

Humanitarni koncert duhovne glazbe u Samoboru – Neka se čuje do neba glas

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002