30.09.2012.

Koncertom sopranistice Lane Kos i Simfonijskog orkestra HRT-a započelo 37. izdanje Samoborske glazbene jeseni

Predsjednik Josipović: "Sjajan koncert!"

Koncertom naše mlade, ali već afirmirane sopranistice Lane Kos i Simfonijskog orkestra HRT-a, pod ravnanjem Aluna Francisa, 29. rujna svečano je otvorena 37. Samoborska glazbena jesen. Svečanom otvorenju nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ivo Josipović, koji je i pokrovitelj festivala.

Lana Kos i Simfonijski orkestar HRT-a predstavili su se na početku publici izvedbom Mozartove Porgi, amor, qualche ristoro, cavatina Barunice iz drugog čina opere Figarov pir, da bi potom slijedio Non mi dir, arija Donne Anne iz drugog čina opere Don Giovanni te C'est des contrebandiers le refuge ordinaire – Je dis, que rien ne m'épouvante, recitativ i arija Micaële iz trećeg čina opere Carmen Georgesa Bizeta. U prvom dijelu koncerta Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Alun Francis izveli su Uvertiru operi Figarov pir Wolfganga Amadeusa Mozarta, Scherzo iz Sna ivanjske noći, op. 61 Felixa Mendelssohna te Pavanu u fis-molu, op. 50 Gabriela Fauréa.

Drugi dio koncerta započeo je Preludijem trećem činu opere Traviata Giuseppea Verdija, da bi se potom orkestru pridružila sopranistica Lana Kos u nadahnutoj izvedbi Verdijeve Ave Maria, arije Desdemone iz četvrtog čina opere Otello. Slijedio je još jedan intermezzo i Valse triste, op. 44, br. 1 Jeana Sibeliusa, da bi program bio zaključen Verdijem i to Surta è la notte – Ernani! Ernani, involami – Tutto sprezzo che d'Ernani, recitativ, arija i cabaletta Elvire iz prvog čina opere Ernani.

Dugotrajan pljesak publike u samoborskoj franjevačkoj crkvi izmamio je i dvostruki bis, u kojem je izvedena i arija O mio babbino caro iz opere Gianni Schicchi Giacoma Puccinija.

Uz predsjednika Josipovića, koncertu su nazočili predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak i drugi uvaženi gosti te predstavnici diplomatskog zbora.

U sljedećih 14 dana Samoborska glazbena jesen u svom programu nudi 20-ak koncerata, uključujući i izvedbu pobjedničke skladbe 1. međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note i 9. međunarodno natjecanje mladih glazbenika za Nagradu Ferdo Livadić. Tijekom festivala prof. Ivo Malec održat će i predavanje Moj put i pogled.

Ovogodišnja 37. Samoborska glazbena jesen održava se od 29. rujna do 13. listopada pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića te Ministarstva kulture, Grada Samobora i Zagrebačke županije.

Organizator festivala je Pučko otvoreno učilište Samobor, u kojem se mogu kupiti i ulaznice za sve koncerte, kao i u Turističkoj zajednici grada Samobora i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com.

I.H.

Ivo Josipović:

Festival je sjajan, pokazao je tradiciju i ljubav Samobora prema kulturi. Čini mi se da je svake godine sve bolji i bolji pa mogu samo čestitati Gradu Samoboru i svima onima koji rade na Samoborskoj glazbenoj jeseni na poslu koji čine. Večeras je početak bio vrhunski, orkestar je bio na visini, kao i naša zvijezda. Mogu reći da je Lana Kos bila briljantna.

Lana Kos:

Izuzetna mi je čast i jako sam sretna i počašćena što sam ovdje na Samoborskoj glazbenoj jeseni, što sam, evo, iz Atene i grčkog ljeta uspjela doći u samoborsku jesen. Mislim da smo napravili prekrasan koncert i sretna sam kako su nas ovdje primili i ugostili. Sve je bilo na najvišoj svjetskoj razini i baš sam uživala.

 

Koncertom sopranistice Lane Kos i Simfonijskog orkestra HRT-a započelo 37. izdanje Samoborske glazbene jeseni

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002