03.02.2012.

Knjiga Dunavski blues Hrvoja Ivančića predstavljena u Gradskoj knjižnici

Dva prijatelja u malom žutom čamcu

Knjiga Dunavski blues Hrvoja Ivančića predstavljena u Gradskoj knjižnici

Svatko od nas u djetinjstvu ima neku svoju želju i san, ali te snove i želje često ne ostvarimo. Hrvoje Ivančić svoj je san ostvario. Njegova je želja bila plovidba rijekom na splavi, a to je i realizirao putujući Savom i Dunavom od Zagreba sve do Crnoga mora. Istina, nije bio u pitanju splav, jer je to bila kompliciranija i skuplja opcija, ali je i žuti čamac kupljen u Oglasniku odlično poslužio svrsi. Podijelio je te svoje doživljaje 2. veljače u samoborskoj Gradskoj knjižnici s brojnim ljubiteljima putopisa i pustolovina, a društvo mu je pravio novinar HTV-a Miro Aščić, s kojim je Hrvoje zajedno nedavno putovao Afrikom.

Knjiga Dunavski blues na jednostavan, zanimljiv i šarmantan način opisuje dvomjesečne dogodovštine Hrvoja Ivančića i njegova prijatelja Tita Trojaka u žutom gumenom čamcu na putu dugom oko 2000 km, njihove susrete s ljudima i ribarima, priču i o njihovom prijateljstvu, koje je pet godina nakon putovanja Hrvoje odlučio pretočiti u knjigu. Autor sam kaže da su se odlučili na putovanje bez puno razmišljanja što ih sve može očekivati na tom putu.

- Sve to bila je jedna inicijacija; shvatili smo da možemo živjeti bez puno stvari, samo s onim što stane u ruksak. Tako se čovjek nauči odbacivati materijalno i suvišno od sebe – kaže Hrvoje Ivančić u razgovoru i dodaje da svatko može ostvariti svoj cilj, ako je spreman nečega se odreći da bi do njega stigao. Ističe i da je knjiga posvećena ljudima uz rijeku, koji su ih odlično prihvatili, a da su dogodovštine rezultat i njihove određene naivnosti, jer nisu ni pretpostavljali kakve ih sve zapreke mogu očekivati.

Miro Aščić podosta je proputovao svijetom obavljajući i svoj posao, ali u izjavi za Glasnik kaže da se reportere sve manje šalje na zadatke i da je sve teže uvjeriti urednike da se nešto treba popratiti i snimiti, jer je fokus sve više na događaje isključivo u Hrvatskoj, dok vlada pomalo ravnodušnost urednika prema onome što se događa u nekim drugim dijelovima svijeta, kao što su Sudan ili Kongo. Naravno, sve teže je zatvoriti i financijsku konstrukciju. No, kada bi imao otvorene ruke i sam birao odredište, kaže da bi ponovno odabrao reportažu iz Afrike, područje Tanzanije, Zambije, Namibije i Bocvane. Na samom predstavljanju također je pohvalio Dunavski blues, rekavši da je to jedan od ponajbolje napisanih putopisa u Hrvatskoj.

M.Š.

 

Knjiga Dunavski blues Hrvoja Ivančića predstavljena u Gradskoj knjižnici

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002