15.06.2012.

U Gradskoj knjižnici predstavljena zbirka pjesama Lidije Vukčević

Večer u zagrljaju jezika

U Gradskoj knjižnici predstavljena zbirka pjesama Lidije Vukčević

Profesionalna književnica, naša sugrađanka Lidija Vukčević predstavila je u četvrtak, 14. lipnja, u Gradskoj knjižnici Samobor svoju zbirku pjesama Zagrljaj jezika. Riječ je o zbirci poezije izdanoj prošle godine u izdanju Crnogorskog društva nezavisnih književnika, koja je u svibnju promovirana i u organizaciji Hrvatskog društva pisaca u Zagrebu. Vukčević je do sad objavila četiri zbirke pjesama (Boja šafrana, Il velo, Latinska knjiga, Lepeza), no sve su one nastale još u 90-ima tako da Zagrljaj jezika označava na određeni način i tiskanu potvrdu povratka staroj ljubavi ove književnice. U međuvremenu je više svoje pozornosti posvetila esejistici i proznom spisateljstvu pa je još u sjećanju i nedavna samoborska promocija Fabrike malih utopija, u ožujku u Gradskoj knjižnici.

Lidija Vukčević rođena je u Zagrebu 1954. godine. Diplomirala je jugoslavenske jezike i književnosti i filozofiju te magistrirala i doktorirala 1995. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Katedra za srpsku književnost). Predavala je niz godina kao srednjoškolska profesorica-mentorica hrvatskog jezika, radila je kao lektorica na stranim sveučilištima (Državno sveučilište u Milanu, Sveučilište Stendhal u Grenobleu) i viši predavač filoloških kolegija na Učiteljskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Djeluje kao profesionalna književnica od 2009. godine.

K.S.

 
15.06.2012.

Na konferenciji za medije najavljeno ponovno otvaranje Muzeja Marton na samoborskoj adresi

Svjetski vrijedna zbirka Marton ponovno u Samoboru

Na konferenciji za medije najavljeno ponovno otvaranje Muzeja Marton na samoborskoj adresi

Muzej Marton ponovno otvara vrata svoje samoborske adrese, najavio je i službeno na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, 14. lipnja, Veljko Marton, osnivač i vlasnik prvog (i još uvijek jedinog) privatnog muzeja u Hrvatskoj.

- S obzirom da su naše zbirke enormne po pitanju kvantitete i spadaju među velike zbirke u svjetskim razmjerima, nama je prostor i u zagrebačkoj palači Kulmer postao puno premali. Nakon što smo odlučili da ugošćujemo i važne europske muzeje, kao što sada imamo dva svjetska muzeja na izložbi Jugendstil, morali smo dio prostora "uzeti" stalnom postavu pa smo odlučili u funkciju vratiti i samoborski muzej. U Samoboru nije nikakav drugi postav, to je u stvari ono najbolje što imamo – pojasnio je Marton razloge povratka u prostore u Jurjevskoj ulici.

Jasno, muzej u Zagrebu i dalje ima glavnu ulogu i za njega je predviđen nešto dinamičniji program, gdje će se povremeno organizirati tematske i gostujuće izložbe, dok će se na samoborskoj lokaciji moći razgledati stalni postav koji se sastoji od raznolike zbirke porculana iz najznačajnijih europskih manufaktura 18. i početka 19. stoljeća: Beč, Meissen, Höchst, Berlin, Doccia, Sèvres, ruske manufakture... Osim toga, u muzeju se nalazi zbirka stakla, uglavnom iz razdoblja bidermajera, a mogu se razgledati i srebrni predmeti, minijature, kao i slike i namještaj.

- Dva muzeja otvaraju mogućnost sinergije, tako da turiste, nakon što posjete muzej u Zagrebu, možemo uputiti i u Samobor (i obratno) što je sa stanovišta turističke ponude jako bitno za Samobor. Također, sama činjenica da se radi o relevantnom fundusu muzeja, izlošcima koji spadaju u sam svjetski vrh, nadam se da će dovesti do toga i da Grad Samobor nađe u tome svoj interes i zajedno s nama kroz neke PR i marketinške kampanje stavimo muzej u prvi plan, jer on po svojoj kvaliteti i svemu onome što nudi to apsolutno zaslužuje – kaže Marton izražavajući nadu da će Grad u danima koji dolaze pronaći nekakvo zadovoljavajuće rješenje kako bi muzej dobio što bolju podršku.

Međutim, problem je što u Hrvatskoj i dalje ne postoji propis koji bi gradovima ili ministarstvu omogućio financiranje privatnog muzeja, upozorava Marton.

- Jedini novac koji ulazi s te strane je samo za projekte, ali on se onda mora i potrošiti na projekt, a ne recimo na plaće ili restauratera. A svi znamo što znači u jednom muzeju koji je neprofitabilna ustanova plaćati 6-7 ljudi iz vlastitog džepa pa je, s obzirom na ekonomsku situaciju, pitanje koliko mi kao obitelj možemo nastaviti bez podrške – kaže vlasnik Muzeja Marton, dodajući da troškovima unatoč ipak nisu željeli propustiti priliku da se u Samoboru ponovno javnosti ponudi uvid u zbirku svjetskog renomea.

Službeno otvorenje muzeja predviđeno je za subotu, 16. lipnja, uz nazočnost zamjenika ministrice kulture Berislava Šipuša, pomoćnice ministrice za muzejsku djelatnost Vesne Jurić Bulatović, predstavnika gradova Samobora i Zagreba te diplomatskog kora i ostalih prijatelja Muzeja Marton. Za sada je predviđeno da će muzej na samoborskoj adresi biti otvoren vikendom (subotom i nedjeljom) od 10 do 13 sati, dok će se organiziranim grupama otvoriti mogućnost dolaska i radnim danom.

K.S.

U potrazi za modelom potpore

Savjetnica gradonačelnika Marica Jelenić iskazala je u ime Grada Samobora potporu Muzeju Marton na konferenciji za medije u povodu ponovnog otvorenja:

- Mi smo cijelo vrijeme, od kad Muzej Marton nije otvoren, u kombinacijama i promišljanjima kako ga staviti opet u funkciju. Sada dolazi do otvaranja muzeja vlastitim snagama obitelji Marton, što pozdravljam, a svi koji se bave tim poslom svjesni su značaja muzeja i nastojat ćemo raditi paralelno na dva punkta: da dogovorimo modele suradnje za ovu i narednu proračunsku godinu, ali i na tome da ponovno pokušamo naći sugovornike u Ministarstvu kulture i da se stvari postave na pravo mjesto – rekla je Marica Jelenić, izrazivši nadu da će ministrica Andrea Zlatar Violić naći institucionalni okvir koji bi omogućio uvrštenje Muzeja Marton u proračunske programe redovitog financiranja.

 

U Gradskoj knjižnici predstavljena zbirka pjesama Lidije Vukčević

Na konferenciji za medije najavljeno ponovno otvaranje Muzeja Marton na samoborskoj adresi

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002