07.05.2012.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba Likovi i krajolici američkog autora Alana Lenskog

Hrabre, crno-bijele djevojke

U Foto galeriji Lang otvorena izložba Likovi i krajolici američkog autora Alana Lenskog

Američki fotograf Alan Lenski predstavljen je u samoborskoj Foto galeriji Lang 6. svibnja izložbom Likovi i krajolici. Riječ je o crno-bijelim fotografijama u kojima Lenski prikazuje aktove mladih žena u prirodi kao dio romantičnog pejsaža ili u njihovom osobnom okruženju, a u Samoboru će se moći razgledati do 25. svibnja.

Na samom otvorenju Lenski je istaknuo kako je sjajna stvar imati izložbu u Hrvatskoj, jer je to zemlja u kojoj je rođen njegov otac, a pogotovo u Samoboru, koji je u fotografskom smislu poznat i kroz Fotokemiku te njene filmove. Zahvalio je potom voditelju Foto galerije Lang Želimiru Koščeviću, kolegi fotografu Stanku Abadžiću, svojoj supruzi, majci i njenom suprugu koji su bili nazočni na otvorenju te svim dosadašnjim modelima.

- Vrlo rano sam počeo iskazivati interes za fotografiranje, a već u srednjoj školi posebno za fotografiranje djevojaka, što se nastavilo i kroz fakultet. Kad hodam ulicama, u kafićima, muzejima, bilo gdje, uvijek gledam tko bi mogao biti potencijalno dobar model za moje fotografije pa im pristupim i pitam, objašnjavam, pokušavam dogovoriti poziranje, jer nije jednostavno razgolititi se pred fotoaparatom. Zato hvala svim predivnim djevojkama koje su pozirale i omogućile moje fotografije, koje su imale samopuzdanja i hrabrosti skinuti se pred potpunim strancem – rekao je Lenski.

Otvarajući izložbu, voditelj Foto galerije Lang Želimir Koščević pojasnio je pak da je Lenski rođen u Bostonu, gdje se i školovao, potom je živio u Francuskoj te se na kraju skrasio u Hrvatskoj, a da su se prvi puta susreli prije dvije i pol godine te se s vremenom bolje upoznali u fotografskom smislu i polako radili na ideji o postavljanju samoborske izložbe.

- Jučer, kada smo postavljali izložbu, ostao sam vrlo ugodno iznenađen visokim profesionalizmom Alana Lenskog, ne samo u samim fotografijama, njihovom razvijanju i procesuiranju, nego i u manipuliranju gotovim fotografijama, njihovom instaliranju na zid. S velikim respektom sam prihvatio ovu izložbu i osobno je smatram jednim od vrhunaca ovogodišnje proljetne sezone Foto Langa – rekao je Koščević. Najavio je potom da Foto galeriji Lang slijede dvije prezentacije krajem svibnja i početkom lipnja u Rovinju, na manifestacijama Artexchange i Photodays, a 19. lipnja u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu na izložbi u organizaciji Hrvatskog foto saveza Foto Lang će predstaviti fotografije 22 mlada ruska autora.

U međuvremenu se izložba Alana Lenskog može razgledati u Langovoj 15 subotom i nedjeljom od 11 do 13 sati i od 16 do 19 sati, a ostale dane po dogovoru na telefon 091-730-0485. Naredni autor čija će djela biti predstavljena u Foto galeriji Lang je Max Juhasz, u nedjelju, 10. lipnja, točno u podne.

K.S.

O autoru

Alan Lenski (Boston, Massachusetts), odrastao je i školovao se u SAD i Francuskoj. Između 1982. i 1984. studirao je fotografiju kod Richarda Albertinija, inače učenika poznatog fotografa Minor Whitea. Dobitnik je nagrade National Ment Award in Photography te dvije nagrade Eastman Kodak. Kasnije studira video&film kod Roberta Franka. Diplomirao je 1988. na Sveučilištu države Texas u Austinu. Od 1988. do 1991. živi i radi u New Yorku. Godine 1991. odlazi u Pariz, gdje upoznaje Oliviera Binsta i iz njihova druženja rađa se ideja o knjizi U potrazi za Europom. Tada kreće na veliko putovanje Europom, tijekom kojeg je fotografirao žene u svim dijelovima kontinenta. Sada organizira seriju izložbi s tih putovanja, a također se bavi fotografijom velikog formata. Robert Frank je njegove fotografije uvrstio u svoju knjigu Thank you (izdanje Scalo Verlag 1998). Fotografije je izlagao na skupnim izložbama u Atlanti, New Yorku, Washingtonu, Woodstocku, Philadelphiji, Parizu, Hamburgu, Stuttgartu, Zagrebu, a samostalno u dva navrata u New Yorku. Njegove fotografije nalaze se u kolekciji francuske Nacionalne biblioteke u Parizu, a može ih se vidjeti i na www.alanlenski.com.

 

U Foto galeriji Lang otvorena izložba Likovi i krajolici američkog autora Alana Lenskog

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002