04.02.2012.

Ciklus Samoborske premijere hrvatskih filmova otvorila ratna drama Stanislava Tomića

Prvo Josef, a onda Lea i Darija

Ciklus Samoborske premijere hrvatskih filmova otvorila ratna drama Stanislava Tomića

Ljubitelji filma od sada će u Samoboru barem jednom mjesečno moći pogledati hrvatski film i iz prve ruke od redatelja i glumaca saznati nakon projekcije sve što ih o tom filmu zanima. Projekt je to nazvan Samoborske premijere hrvatskih filmova, a zajedno ga provode samoborsko Pučko otvoreno učilište i Filmska autorska grupa Enthusia Planck (FAGEP). Čast da ovaj ciklus otvori pripala je filmu Josef redatelja Stanislava Tomića, u kojem glume Neven Aljinović - Tot, Alen Liverić, Dražen Šivak i drugi. Upravo su redatelja i dio glumačke postave u kinu ugostili samoborski filmaši Matko Burić i Damir Čučić te zajedno s publikom prošli onaj "Q and A" dio, tj. pitanja i odgovore.

Kako nam je najavio predsjednik FAGEP-a Matko Burić, već je sam početak ovog projekta izazvao veliko zanimanje hrvatskih filmaša, a sljedeće dogovoreno gostovanje je film Lea i Darija redatelja Branka Ivande, a potom dolazi dokumentarni film Noćni brodovi Igora Mirkovića. Još se dogovaraju detalji pa će se nakon toga znati i točni termini. Plan je da to svakako i dalje bude petkom navečer.

Što se tiče filma Josef, redatelj Stanislav Tomić rekao nam je da taj film na početku nije bio u njegovim planovima, nego komornija i suvremenija tema, no kada je razgovarao s producentom Jozom Patljakom i scenaristom Marijom Markom Krceom došlo se na ideju o filmu o Prvom svjetskom ratu, jer ta tematika nije previše obrađivana. I s relativno malo sredstava uspjeli se snimiti zahtjevan film (koji je dobio i Zlatnu Arenu za specijalne efekte u Puli, o.a.).

No, Stanislav Tomić nama je zanimljiv i zbog još jedne stvari, a to je dokumentarac o vlaku Samoborčeku, čije je snimanje u tijeku. O tome u opširnijem razgovoru sa Stanislavom Tomićem za tiskano izdanje Glasnika (na kioscima od 10. veljače).

M.Š.

 
04.02.2012.

Predstavljena nova knjiga Ivanke Brekalo Skrovitim Samoborom

Pet priča iz prošlosti

Predstavljena nova knjiga Ivanke Brekalo Skrovitim Samoborom

Priče iz samoborske prošlosti sigurno će biti magnet za čitatelje, jer se već i na promociji knjige Skrovitim Samoborom Ivanke Brekalo pitalo autoricu priprema li nove priče i zašto već sada nije napisala i objavila više njih. Autorica je 3. veljače u Samoborskom muzeju na predstavljanju knijige rekla da u glavi ima stotine priča pa se nadamo da će one u skoro vrijeme biti otisnute.

Ishodište svih pet priča je samoborska povijest u razdoblju od 17. do 20. stoljeća, zasnovane su na stvarnim ljudima koji su živjeli u ovom gradu, a Ivanka Brekalo je po prvi puta u formi novele, na temelju dokumenata koje je pronašla, stavila događaje i osobe u priče. Posebna vrijednost su i opisi zgrada, ulica i okolice tadašnjeg Samobora, koji su do sada bili manje poznati, uz naglasak da je Samobor oduvijek bio uljuđena građanska sredina.

Na kraju predstavljanja Ivanka Brekalo zahvalila je svojoj obitelji, koja je prva pročitala priče, i svima koji su pomogli u njenoj realizaciji i predstavljanju. Ulomke iz knjige Skrovitim Samoborom čitala je Vanda Bartulica.

M.Š.

 
04.02.2012.

Izabrane najbolje fotografije na drugom natječaju Samobor u objektivu u organizaciji KUIS-a

Motiv zdenca osvojio žiri

Izabrane najbolje fotografije na drugom natječaju Samobor u objektivu u organizaciji  KUIS-a

Klub učenika i studenata Grada Samobora (KUIS) u studenome je raspisao drugi natječaj za najbolju amatersku fotografiju našega grada, u kojem su svoje radove mogli predati osnovnoškolci te mladi u dobi od 15 do 29 godina. U Maloj dvorani POU Samobor 3. veljače otvorena je izložba 30 najboljih radova te su proglašeni i pobjednici u obje kategorije. U kategoriji mladih od 15 do 29 godina prvo mjesto pripalo je Karlu Mijiću, drugo Petri Bašić, a treće Ani Telišman. Njima su pripali i poklon bonovi Splitske banke u iznosu 1.000, 500, odnosno 300 kuna. U kategoriji osnovnoškolaca najbolju fotografiju ima Magdalena Cvitić, drugo mjesto pripalo je Tei Stanić, a treće Dori Trošelj. Njima su, također, pripali poklon bonovi u iznosu 300, 200, odnosno 100 kuna. Odlučili su tako članovi žirija Mira Čebušnik, Maja Turčić, Ivan Bišćan i Hrvoje Frankić, ocjenjujući radove koji su do 15. siječnja pristigli na natječaj.

Cilj je projekta pružiti priliku mladim fotografima te najboljim fotografijama ukrasiti zidove gradske uprave i koristiti ih u promociji Grada. Na natječaj su se prijavila 33 kandidata, od toga 8 u kategoriji osnovnoškolaca. Ukupno je na natječaj pristiglo 146 fotografija, budući da su autori mogli poslati do 5 fotografija.

Na otvorenju izložbe nazočne je pozdravio predsjednik KUIS-a Mario Vlahović, a posebno one koji su pripomogli u realizaciji projekta. Među njima su bili zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, pročelnik Damir Fabek, članovi žirija, zamjenica voditeljice poslovnice Splitske banke u Samoboru Mirela Curman, voditelj grupe osnovnoškolaca iz OŠ Milana Langa, POU Samobor, Cvjećarnica Ana, a pozdravi su, naravno, upućeni svim natjecateljicama i natjecateljima. Svima im je čestitao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić. Izložba u Maloj dvorani POU može se razgledati do 9. veljače.

M.Š.

 

Ciklus Samoborske premijere hrvatskih filmova otvorila ratna drama Stanislava Tomića

Predstavljena nova knjiga Ivanke Brekalo Skrovitim Samoborom

Izabrane najbolje fotografije na drugom natječaju Samobor u objektivu u organizaciji KUIS-a

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002