25.03.2012.

New Note - 1. međunarodno natjecanje skladatelja - Hrvatska 2012.

Pobjednik Juan Cruz - Guevara

New Note - 1. međunarodno natjecanje skladatelja - Hrvatska 2012.

Pobjednik 1. međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note festivala Samoborska glazbena jesen španjolski je kompozitor Juan Cruz - Guevara. Drugo mjesto osvojio je Evis Sammoutis iz Cipra, a treće Ehsan Khatibi iz Irana. Pobjedničku skladbu na 37. Samoborskoj glazbenoj jeseni 5. listopada 2012. godine praizvest će slavni Puhački kvintet Berlinske filharmonije. Uz to, prvonagrađenom je pripala nagrada u iznosu 3.500 €, za drugo mjesto dodijelit će se 1.000 €, a za treće 500 €.

Na međunarodni natječaj u zadanom je roku pristigla 41 skladba, a o pobjedniku je odlučilo međunarodno prosudbeno povjerenstvo u sastavu: predsjednik Ivo Malec (skladatelj, Hrvatska/Francuska), Alun Francis (dirigent i skladatelj, Velika Britanija), Lojze Lebič (skladatelj, Slovenija), Uroš Lajovic (dirigent i skladatelj, Slovenija) i Srećko Bradić (skladatelj i umjetnički voditelj festivala, Hrvatska).

Nakon pregleda svih pristiglih partitura, 24. ožujka održano je i žiriranje, a rezultate su predočili predsjednik prosudbenog povjerenstva Ivo Malec i umjetnički ravnatelj festivala Samoborska glazbena jesen Srećko Bradić te član povjerenstva Alun Francis. U druženju nakon objave, predsjednik žirija Ivo Malec, naš cijenjeni skladatelj koji živi i radi u Francujskoj, rekao je da je prvi puta iz Hrvatske dobio poziv za ovakav projekt koji ima međunarodni karakter, a ideja mu se odmah svidjela i bila mu vrlo zanimljiva te je čestitao organizatorima na tome. Ivo Malec istaknuo je da je žiri bio sastavljen od eminentnih imena i kako je odluke donosio dosta brzo, bez razmirica, a konačni sud donesen je nakon tajnog glasovanja.

Pokrovitelj natjecanja New Note je Skupština Zagrebačke županije. Sve detalje natječaja moguće je pronaći na www.new-note.com.

I.H.

 
25.03.2012.

U ciklusu Samoborske premijere hrvatskih filmova gostovao Igor Mirković

Noćni brodovi isplovili iz Samobora

U ciklusu Samoborske premijere hrvatskih filmova gostovao Igor Mirković

Film Noćni brodovi Igora Mirkovića napravio je svojevrsni krug. Naime, autori su rekli da je jedna od važnih točaka u izradi filma bilo okupljanje u samoborskom kinu pa je bilo zanimljivo vidjeti ih ponovno na tom mjestu. Drugi film u ciklusu Samoborske premijere hrvatskih filmova (u organizaciji POU Samobor i FAGEP-a), tj. gostovanje redatelja Igora Mirkovića i direktora fotografije Silvestra Kolbasa izazvao je veliko zanimanje publike pa je samoborsko kino nakon dužeg vremena bilo ispunjeno za vrijeme jedne filmske projekcije. O filmu se već podosta moglo čuti i pročitati (upravo je u distribuciji po kinima), ali najzanimljiviji detalj bio je da je ekipa u snimanje krenula iz Samobora i da u njemu svoje mjesto ima i pet glumaca iz samoborskog Amaterskog kazališta. Stoga su Samoborac Silvestar Kolbas i Igor Mirković uputili i zahvalu nedavno preminulom voditelju tog kazališta Miroslavu Buriću. Nakon projekcije autori su odgovarali na pitanja Damira Čučića i publike pa se tako moglo saznati da se na filmu ukupno radilo tri godine, a da je bilo 8 različitih verzija scenarija. Igor Mirković je rekao da je to film o ljudima koji su pokušali skočiti kroz prozor kako bi se suprotstavili klopci u kojoj su se našli. Posebnost je bila i rad s legendama našeg glumišta (u glavnim su ulogama Ana Karić i Radko Polič), kojima se pružila prilika napraviti još jednu ulogu po kojoj će ih se pamtiti. Iz publike su, pak, stizale zahvale zbog teme i načina na koji je obrađena, a odlična reakcija na film garancija je da će zaživjeti među kino publikom.

Što se planova tiče, Igor Mirković rekao nam je kako je prvi cilj bio prikazati film publici, jer ga doživljava, prije svega, kao film za publiku. Bit će prikazan ovog ljeta na pulskom filmskom festivalu, a dalje će se još vidjeti. Dodaje da se ne uzrujava previše oko toga, budući da su različiti filmovi za različite stvari. Noćne brodove nije radio zbog festivala, nego upravo za publiku, a Mirković smatra da su se filmovi posljednjih godina u Hrvatskoj dosta odlijepili od svoje publike, tj. kao da su posvećeni uskom krugu filmskih znalaca pa je namjera bila vidjeti hoće li film funkcionirati s publikom. Stoga ga veseli da ga publika doživljava na način na koji su htjeli.

Film Noćni brodovi kreće svojim putem, a Igor Mirković svojim. Naime, već priprema kratki 15-minutni film Balavica, o dvoje klinaca na krovu jednog splitskog nebodera.

M.Š.

 

New Note - 1. međunarodno natjecanje skladatelja - Hrvatska 2012.

U ciklusu Samoborske premijere hrvatskih filmova gostovao Igor Mirković

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002