26.03.2012.

Održana Večer praizvedbi skladbi hrvatskih i slovenskih skladatelja

Četrnaest vrlo kvalitetnih skladbi

Održana Večer praizvedbi skladbi hrvatskih i slovenskih skladatelja

Glazbena manifestacija Samoborsko zborsko protuletje obuhvaća natjecanje mješovitih zborova i vokalnih sastava za najbolju interpretaciju na zadanu skladbu, a prvi susret zborova održan je prošle godine, 9. travnja. Istovremeno je objavljen i natječaj za nove skladbe na zadane tekstove samoborskih pjesnika. Pristiglo je 18 skladbi, od kojih 13 iz Hrvatske i 5 iz Slovenije. Predsjednik prosudbene komisije za vrednovanje novih skladbi na zadane tekstove, Josip Magdić, objavio je kako nije dodijeljena 1. nagrada, već su dodijeljene dvije 2. nagrade: Roža bela (tekst Stjepan Hrčić) za mješoviti zbor a.c., skladatelja Branimira Rezića i Roža bela (tekst Stjepan Hrčić) za mješoviti zbor a.c., skladatelja Brune Vlaheka. Dodijeljene su i dvije 3. nagrade: Imam ti nešto reći (tekst Ivan Dujmović) za mješoviti zbor a.c., skladatelja Črta Sojara Voglara i Protuletna (tekst Stjepan Hrčić) za mješoviti zbor a.c., skladatelja Blaža Rojka.

Organizator manifestacije Hrvatsko pjevačko društvo Jeka i idejni začetnik mo. Josip degl´Ivellio obećali su da će dogodine izvesti nagrađene, kao i ostale skladbe koje su sudjelovale na natječaju. Zbog toga je u petak, 23. ožujka, u zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu i u subotu, 24. ožujka, u Hrvatskom domu u Samoboru, održana Večer praizvedbi skladbi hrvatskih i slovenskih skladatelja.

Kao što je i obećano, u tome je Jeki pomoglo još pet zborova, koje je na glasoviru pratio Mario Čopor, a izveli su bogat program. Ovom glazbenom manifestacijom HPD Jeka je pokazalo da se i u ova teška vremena za realizaciju bilo kakvih kulturnih događanja, uz zajedničke napore članova zbora i raznih institucija u Gradu, mogu napraviti i odraditi veliki projekti, kao što je Samoborsko zborsko protuletje. Samobor i Samoborci tako su bogatiji za četrnaest vrlo kvalitetnih skladbi koje mogu obogatiti glazbeni repertoar svake glazbene institucije u Gradu pa i šire. Među izvedenim skladbama svatko je mogao naći nešto za sebe. Od onih koji više vole jednostavan i melodičan šlagerski stil pa do onih koji su više skloni modernijim i složenijim glazbenim izričajima.

HPD Jeka zahvaljuje sudionicima koncerta, posjetiteljima, gradskim dužnosnicima, svim donatorima te članicama i članovima Jeke koji su pomogli u ostvarenju ovog glazbenog događaja.

Lidija Mezdić

 
26.03.2012.

Gradska glazba Samobor birala novo vodstvo na izbornoj skupštini

Zadržali isti ritam rada

Gradska glazba Samobor birala novo vodstvo na izbornoj skupštini

Samoborska Gradska glazba u svoj je program ove godine ugradila i redovnu izbornu skupštinu, na kojoj su članovi zadržali ritam u kojem rade posljednjih osam godina. Naime, za predsjednicu su i u trećem četverogodišnjem mandatu izabrali Vesnu Mihalinec, a uz nju u Upravni odbor još su izabrani Dubravko Mihalinec, Zvonko Župančić, Željka Spinčić, Franjo Kodrić, Marko Grčić i Damjan Milaković, dok Nadzorni odbor čine Ivica Regović, Mato Pajtak i Dina Vrkić.

Na repertoaru skupštine nalazile su se uobičajene točke dnevnog reda za tu prigodu, a sva izvješća su jednoglasno usvojena. Na početku su upućeni pozdravi gostima i počasnim članovima, da bi u izvješću o radu u 2011. godini predsjednica Vesna Mihalinec podsjetila na 14 nastupa Gradske glazbe (održane su i 72 probe), upozoravajući da zbog privatnih i poslovnih obveza neki članovi više nisu mogli nastupati, a iz Glazbene škole ne stižu novi svirači koji bi popunili neka mjesta (trombon). Srećom, dobili su mlade saksofoniste pa sada imaju 30 aktivnih svirača. Predsjednica Vesna Mihalinec istaknula je da je pod vodstvom dirigenta Roberta Polgara ostvaren niz zapaženih nastupa. Ponovno je osvojeno prvo mjesto na županijskoj smotri i osiguran odlazak na državno natjecanje. Uspješno je organiziran 7. Jazz festival, ostvareno vrlo uspješno gostovanje u gradu prijatelju Starom Gradu na Hvaru, a najstarija Gradska glazba u Hrvata (osnovana 1807. godine) bila je sastavnica i programa obilježbe Dana grada Samobora. Novo osvježenje u repertoaru bio je program Božićnog koncerta, koji je dobio same pohvale. Predsjednica nije zaboravila spomenuti i da su solisti Gradske glazbe uspješno zastupali boje Samobora u HRT-ovoj emisiji Pjevaj moju pjesmu, u kojoj je naš grad stigao do polufinala.

Potom se Vesna Mihalinec ukratko osvrnula i na rad u protekla dva mandata, u kojem je od 2003. godine Gradska glazba napravila brojne iskorake, pokrenula Jazz festival, gostovala izvan granica Hrvatske ponosno pronoseći ime Samobora, a jedan od najznačajnijih trenutaka bila je proslava 200. obljetnice osnutka i izdavanje prigodne monografije.

Što se planova tiče, u 2012. godini već su realizirani koncert u župnoj crkvi, nastup na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Grada i sudjelovanje na Bailatino projekciji. Pred Gradskom glazbom su nastupi na Proljetnom sajmu, organizacija Jazz festivala, nastup za Dan grada Samobora, na županijskoj i državnoj smotri, Liburnija festivalu, redovni Božićni koncert krajem godine, a u planu je i gostovanje u inozemstvu (vjerojatno Češka). Također, u planu je i snimanje nosača zvuka s hrvatskom tradicijskom glazbom.

No, da bi se sve to ostvarilo potrebno je i redovno financiranje, što očito nije lako u ovim vremenima. Predsjednica Vesna Mihalinec upozorila je da su do održavanja skupštine, 24. ožujka, sigurna samo sredstva koja je dodijelio Grad Samobor, dok rješenje iz Zagrebačke županije i Ministarstva kulture još nije stiglo. Stoga će vjerojatno i plan rada pretrpjeti promjene. Na kraju, sve članove skupštine pozdravio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, a Vesna Mihalinec zahvalila je na izboru, naglasivši svoj ponos što je na čelu mladim i posebnim ljudima, a članovi su i na sjednici dokazali svoj vedar i mladenački duh.

M.Š.

 

Održana Večer praizvedbi skladbi hrvatskih i slovenskih skladatelja

Gradska glazba Samobor birala novo vodstvo na izbornoj skupštini

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002