03.04.2012.

Nova izložba u Foto galeriji Lang

Grakalićevi prolaznici

Nova izložba u Foto galeriji Lang

Nedjeljna druženja u podne nastavila su se u Foto galeriji Lang otvorenjem izložbe Dubravka Grakalića. Njegove fotografije objedinjene u ciklus Prolaznici mogu se iščitati i kao dokumenti vremena. Napisao je to i u katalogu Jasmin Krpan, ističući da bi se o svakoj od Grakalićevih fotografija dao napisati mali esej, koristeći elemente stvarnosti našeg vremena što ih je ugradio u svoje fotografije. Dubravko Grakalić profesionalni je novinar i fotografski entuzijast još od svojeg srednjoškolskog doba. Fotografije je objavljivao u domaćim i inozemnim fotomagazinima i knjigama. Živi i radi u Samoboru.

Na otvorenju izložbe pohvale za autorov rad izrekao je i voditelj Foto galerije Lang Želimir Koščević, najavljujući i dva projekta koja će galerija realizirati izvan Samobora – izložba mladih fotografa iz Rusije u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu sredinom lipnja te izložba ruske alternativne mode u vrijeme Gorbačova u Varaždinu.

Fotografije Dubravka Grakalića moći će se razgledati do 22. travnja. Sljedeća izložba bit će ona Alana Lenskog, a otvorenje je zakazano za 6. svibnja.

M.Š.

 
03.04.2012.

Suradnja Samoborskog muzeja s Narodnim muzejom iz Zadra

Razmjena radionica o uskrsnim običajima

Suradnja Samoborskog muzeja s Narodnim muzejom iz Zadra

I ove godine nastavljena je suradnja Samoborskog muzeja i Narodnog muzeja iz Zadra. Uoči blagdana Cvjetnice dva su muzeja razmijenila radionice izrade tradicijske cvjetne kitice, koja se za Cvjetnicu nosi na blagoslov u crkvu - samoborske vuzmene košare i zadarske palme. Tako je 26. ožujka u Zadru na Danu kršćanske kulture i Danu županije Samoborski muzej organizirao pletenje vuzmene košare. Zadarski učenici i nastavnici pleli su grane rascvjetalog drijenka, bršljana, forzicija i vrijeska. Energija drijenka treba osigurati zdravlje, a bršljan i proljetno cvijeće napredak vegetacije, osobito poljoprivrede. Tradicijski se vuzmena košara nakon blagoslova stavljala u hižu ispod stropne ili krovne grede, gdje je stajala do sljedeće Cvjetnice. U dane kada prijeti veliko nevrijeme (osobito tuča) stanovnici samoborskoga kraja iznosili bi košaru ispred kuće i s njom "križali“ oblake ili bi malo suhog cvijeća i lišća s košare bacili u ognjište kako bi njegov dim "razbio“ oblake. Voditeljica radionice bila je viša kustosica etnolog mr.sc. Lela Roćenović, uz pomoć povjesničarke umjetnosti Gordane Remussini. Nakon radionice održano je i predavanje Vuzem u samoborskom kraju.

Potom je 30. i 31. ožujka Etnografski odjel Narodnog muzeja iz Zadra održao svoje radionice izrade palme u prostoru Samoborskog muzeja. Samoborski učenici i nastavnici pleli su palmu – na poseban način pletenu maslinovu granu kojoj se na kraju izrađuje završetak u obliku srca ili se na vrh stavlja proljetno cvijeće i sveta sličica. Nakon blagoslova u crkvi palma se unosi u kuću kako bi donijela sreću i zdravlje ukućanima. Blagoslovljene maslinove grane stavljaju se u vinograd i polje kako bi osigurale dobar urod te godine. Radionicu izrade palme održali su voditelj pedagoške službe Narodnog muzeja Branislav Jelenić i profesorica Karmen Turčinov.

I.H.

 

Nova izložba u Foto galeriji Lang

Suradnja Samoborskog muzeja s Narodnim muzejom iz Zadra

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002