08.10.2012.

Treća večer 9. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Još tri kandidata za pobjednika

Treća večer 9. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Na trećoj večeri 9. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, koje se održava tijekom 37. Samoborske glazbene jeseni, nastupili su Bartolomej Stanković (klavir), Mia Čojbašić (harmonika) i Filip Merčep (udaraljke).

Bartolomej Stanković diplomirao je klavir u klasi prof.em. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. godine te u lipnju 2012. godine završio postdiplomski studij na pijanističkoj akademiji Steinway Academy u Veroni, u klasi maestra Federica Gianella. Na natjecanju žiriju i publici predstavio se Sonatom za klavir u h-molu, S.178 Franza Liszta, praizvedbom skladbe Pressura Biance Ban, skladbom S.O.S. – tri koncertne etide za klavir Stjepana Šuleka te Preludijem Claudea Debussyja.

Mia Čojbašić jedna je od najistaknutijih hrvatskih mladih umjetnica na koncertnoj harmonici. Po završetku Filološko-umjetničkog fakulteta u Kragujevcu, u klasi prof. Vojina Vasovića, zbog svojih iznimnih rezultata na tom je fakultetu izabrana za asistenticu. Tijekom školovanja nagrađivana je na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima. U lipnju 2011. upisuje postdiplomski studij na glazbenoj akademiji HMTM u Hannoveru, a ove godine primljena je na Sibelius Academy u Helsinkiju. Za svoj nastup odabrala je djela Luciana Berija, Johanna Sebastiana Bacha, Jürgena Ganzera, Francka Angelisa, Borisa Papandopula i Franza Liszta.

Filip Merčep najmlađi je dobitnik Porina u povijesti te nagrade i, uz Moniku Leskovar, jedini hrvatski glazbenik koji je svirao u finalu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika Europe. Već od samih početaka sviranja udaraljki osvajao je najviša odličja na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, a 2006., 2008. i 2010. nagrađen je posebnim priznanjem Ministra znanosti, obrazovanja i športa. Dobitnik je godišnje nagrade HGM-a za najboljeg mladog glazbenika. Za nastup na natjecanju izabrao je skladbe Emmanuela Séjournéa, Nebojše Jovana Živkovića, Josepha Schwantnera, Ivane Bilić i Michaela Burritta (gosti: Samoborski udaraljkaši – Nicolas Sinković, Josip Blašković i Luka Pešutić).

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada 9. listopada

Održavanjem treće večeri završen je ovogodišnji program 9. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić. Nastupilo je 9 mladih glazbenika, a proglašenje pobjednika i dodjela nagrada bit će održani u utorak, 9. listopada. Ovogodišnju prosudbenu komisiju čine Vladimir Kranjčević, Ivana Kocelj, Zlatko Madžar, Krešimir Seletković i Branimir Pofuk. Ukupni nagradni fond iznosi 25.000 kuna, a osiguravaju ga pokrovitelji Grad Samobor i Hypo Alpe-Adria-Bank. Usto, festival pobjedniku poklanja novu skladbu za solo instrument i komorni orkestar skladatelja Anđelka Klobučara te koncert s Ansamblom Cantus u ciklusu Cantus ansambl&Lisinski u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Praizvedba će biti u listopadu 2013. godine na 38. Samoborskoj glazbenoj jeseni.

Najava 1

Na 37. Samoborskoj glazbenoj jeseni u ponedjeljak, 8. listopada, nastupa prošlogodišnja dobitnica Nagrade Grada Samobora za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora, udaraljkašica Aleksandra Šuklar. Koncert počinje u 19 sati u kino dvorani POU Samobor.

Najava 2

Od 8. do 13. listopada u sklopu 37. Samoborske glazbene jeseni održat će se 5. Ivana Bilić Marimba week. Svaki dan održat će se radionice, na kojima će podučavati Rachel Zhang, Ivana Bilić, Paolo Cimmino, Stanislav Muškinja, Nicolas Sinković, Nansy Zeltsman...

Ove godine osmišljen je i poseban program In the Spot, u kojem će se promovirati mladi udaraljkaši i skladatelji te Tai Chi radionica i Percussion turnir.

 

Treća večer 9. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002