13.12.2012.

Zdenko Bašić dobitnik je književne nagrade Kiklop

Uskoro i igrano-animirani film

Zdenko Bašić dobitnik je književne nagrade Kiklop

Svetonedeljski ilustrator i animator Zdenko Bašić dobitnik je Kiklopa za knjigu godine za djecu i mladež. Prestižnu nagradu Bašić je dobio na zatvaranju sajma u Puli za svoju knjigu Sjeverozapadni vjetar. Do sada je Bašić bio nagrađivan za svoj rad kao ilustrator knjiga te redatelj animiranih filmova, a ovo je prvi puta da je nagrađen za zaokruženu autorsku priču.

- Ja se nekako paralelno cijelo vrijeme bavim pisanjem i režijom, jer režija i animacija su mediji koji se paralelno bave pričom, kao i vizualnošću, tako da to meni i nije bio neki prelazak, osim što je tako izgledalo u javnosti. Meni je priča zapravo nekakva osnova iz koje krećem u animaciju i ilustraciju – pojašnjava mladi autor.

Sjeverozapadni vjetar je već doživio i svoje drugo izdanje u samo godinu dana koliko je prošlo od izdavanja, a ova nagrada bit će dodatan poticaj i u ustrajnom radu na narednom koraku. Naime, vilenjaci i elementarna bića od sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog gorja, kojima je inspirirana knjiga, oživjet će i u obliku igrano-animiranog filma. U tome su mu svoju pomoć pružili i mali glumci svetonedeljske udruge Igrom do znanja.

Radio Sv. Nedelja

 
13.12.2012.

Samoborski izviđači sudjelovali na 11. Festivalu izviđačkih pjesama u Osijeku

Isplatilo se vježbanje za savršen nastup

Samoborski izviđači sudjelovali na 11. Festivalu izviđačkih pjesama u Osijeku

U rano tmurno i hladno jutro 1. prosinca naši izviđački prijatelji iz Duge Rese došli su po nas u Samobor. Krenuli smo put Velike Gorice, gdje su nam se u 5:30 pridružili izviđači iz IO Tur, pa onda svi zajedno put Osijeka. Atmosfera u busu je bila raspjevana, unatoč ranom buđenju i pospanosti. U Osijek smo stigli oko 9 sati. Mi Samoborci smo bili jako uzbuđeni, jer nam je to bio prvi službeni nastup na ovom festivalu. Bili smo već ranije 4 puta pa smo na naš jubilarni 5. odlučili i nastupiti.

Smjestili smo se u školsku dvoranu, gdje ćemo prenoćiti, i požurili na otvaranje 11. FIPO-a. Na otvaranju smo saznali da je došlo više od 300 izviđača iz cijele Hrvatske i susjednih država. Bilo nas je iz Rovinja, Valpova, Zagreba..... te iz BiH i Srbije.

Festival se održavao u Avenue Mall Osijek te smo se tako mogli približiti ostalim ljudima, koji ne znaju što su izviđači i pokazati im da mi ne spavamo samo u šatorima i živimo u šumi, nego se znamo i jako dobro zabaviti. Naš prvi nastup je bio savršen, svi smo bili oduševljeni uspjehom koji smo postigli i vidjeli da se isplati truditi i vježbati. Nastupili smo s pjesmom Himna zadrugara iliti "Kad se male ruke slože...", kojoj smo preradili i doradili tekst.

Nakon završetka festivala čekala nas je večera i koncert u Šećeranskom domu. Karla i Dora su proslavile rođendan. Nakon napornog radnog dana otišli smo na spavanje, jer nas je čekao novi dan pun aktivnosti.

U nedjelju smo se probudili već oko 6:30 sati. Čekao nas je posjet Aljmašu i svetištu Gospe od Utočišta. Nakon razgledanja dunavske obale i svetišta zaputili smo se u Erdut. Vidjeli smo stari erdutski toranj na Dunavu, koji je preživio i Turke i Domovinski rat. U Dalju smo posjetili rodnu kuću Milutina Milankovića, srpskog znanstvenika na području klimatologije i astronomije. Najpoznatiji je po teoriji ledenih doba, poznatijom pod imenom "Milankovićevi ciklusi". Nakon toga imali smo ručak, fini slavonski čobanac. Oko 14 sati je bilo zatvaranje akcije i pozdrav do druge prilike i novog druženja. Doživljaji su pozitivni i svi jedva čekamo novi FIPO, a već i smišljamo pjesmu za drugu godinu.

U voditeljskom timu bili su Stjepan Kralj, Mirela Franceković, Vedran Lastovčić, Luka Kralj i Marko Celižić.

Marko Celižić

 

Zdenko Bašić dobitnik je književne nagrade Kiklop

Samoborski izviđači sudjelovali na 11. Festivalu izviđačkih pjesama u Osijeku

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002