22.04.2012.

Održani 20. Samoborski haiku susreti Darko Plažanin

Jubilej u znaku sjećanja

Održani 20. Samoborski haiku susreti Darko Plažanin

Da se ne bavim novinarskim poslom, jubilarne 20. Samoborske haiku susrete mogao bih sažeti u haiku:

Dan u knjižnici

Brojni sudionici

Haiku s dušom.

No, srećom, vratit ću se klasičnom izvjestiteljskom načinu pisanja, jer haiku nije tako lako napisati, kao što se na prvi pogled čini. Da bi haiku bio dobar i imao svoju umjetničku vrijednost ipak treba poštivati njegove osnovne odrednice.

Haiku u Hrvatskoj ima brojne poklonike, a velik broj njih okupio se 21. travnja u Gradskoj knjižnici na jubilarnim 20. Samoborskim haiku susretima Darko Plažanin. Naime, naš grad zauzima istaknuto mjesto na zamišljenoj haiku karti Hrvatske, a upravo činjenica o održavanju ovih susreta potkrepljuje tu tvrdnju. Osobito kada se zna da haiku pjesništvo ima svoju tradiciju u Samoboru i prije održavanja prvih susreta 1993. godine. Ovogodišnji 20. susreti bili su prigoda da se okupljeni prisjete tih vremena, podsjete na povijest haiku susreta i ljude koji su nas u međuvremenu napustili.

Govoreći detaljnije o povijesti, Milan Žegarac Peharnik rekao je da su susreti nastali kao logičan slijed okupljanja oko haiku poezije koje je 1978. godine počela grupa u kojoj su bili Darko Plažanin, Milan Žegarac Peharnik, Marijan Čekolj, Marinko Španović i Jadranka Brnčić, a kojoj su se kasnije priključili i drugi. Nakon prestanka rada grupe Cantili i kasnije Katarze, nastao je svojevrsni vakuum, a poticaj za novo okupljanje bio je Grand Prix koji je Darko Plažanin 1990. godine dobio u Japanu. Tada je nastala ideja o okupljanju na haiku susretima, rekao je Žegarac Peharnik, dodavši da su se prvi susreti održali na ideju Jože Prudeusa na Trgu Matice hrvatske ispred Glazbene škole na prvi dan proljeća, kako bi se istaknula povezanost s prirodom. Iz tehničkih i praktičnih razloga susreti su s otvorenog prebačeni u zatvoreni prostor Gradske knjižnice, bliže Jurjevu.

Svaki susreti nosili su novu ideju pa su s vremenom dobili i međunarodnu notu, uz Vrabac pokrenut je još jedan časopis, osnovano je i Hrvatsko društvo haiku pjesnika. Među onima koji su ostavili trajan znamen istaknuti su preminuli Darko Plažanin (nakon smrti 2009. susreti nose njegovo ime) i Marinko Španović (preminuo nakon prošlogodišnjih susreta). Upravo je svojevrsni oproštaj od Marinka napravio Milan Žegarac Peharnik na osnovi Španovićevih stihova i njihovih zajedničkih druženja. Odana je počast svim preminulim sudionicima susreta.

Na ovogodišnjem jubilarnom druženju uručene su zahvalnice onima koji kontinuirano sudjeluju na haiku susretima i daju svoj doprinos njihovu održavanju. Zanimljivost je da su Tom Maretić i Milan Žegarac Peharnik sudjelovali na svih 20 susreta te im pripada slika Vlaste Mažuranić. Upućena je i zahvala djelatnicama knjižnice, koje su pomogle da se postavi prigodna izložba fotografija i dokumenata s prethodnih haiku susreta, a u glazbenom dijelu nastupile su mezzosopranistica Maja Cipek, uz klavirsku pratnju Nine Savić. U programu su još sudjelovali Vlasta Mažuranić i Enes Kišević. Održavanju susreta pripomogli su Grad Samobor, Matica hrvatska Samobor i Gradska knjižnica.

Mato Šipuš

 

Održani 20. Samoborski haiku susreti Darko Plažanin

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002